URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 19 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Septembrie 2024, 14:10

Incendiul forestier masiv din Bihor n-a fost stins încă, dar a fost localizat: Se aruncă apă și dintr-un elicopter. Mesajul colonelului Csilik (FOTO/VIDEO)

Incendiul forestier masiv din Bihor n-a fost stins încă, dar a fost localizat: Se aruncă apă și dintr-un elicopter. Mesajul colonelului Csilik (FOTO/VIDEO) imagini: ISU Crișana
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pompierii bihoreni, alături de alte forțe chemate în sprijin, acționează în continuare pentru stingerea incendiului forestier masiv, care a izbucnit miercuri în zona montană dintre Budureasa și Stâna de Vale, a fost propagat de vânt, iar intervenția este dificilă și din cauza zonei în care nu se poate intra cu autospecialele din dotare.

Colonelul Csilik Alexandru, comandantul intervenției, a transmis duminică, printr-un mesaj video, că nu există pericol de propagare spre zonele locuite. 

„Continuă misiunea de stingere a incendiului dezvoltat în apropierea comunei Budureasa, la un fond forestier. Pompierii acționează la sol și sunt ajutați și de un elicopter. Incendiul se manifestă la arbori și nu există în acest moment pericol de propagare către zone locuibile”, a spus colonelul Csilik Alexandru, prim-adjunctul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crișana.

Tot duminică, printr-un comunicat de presă, sergentul major Alina Butaci, de la departamentul de Informaare și Relații Publice al ISU Crișana, a transmis mai multe detalii, arătând că incendiul „se manifestă într-o zonă greu accesibilă, autospecialele de stingere aflându-se în imposibilitatea de a înainta din cauza reliefului dificil”.

„Din cauza factorilor de mediu și a condițiilor meteorologice neprielnice (vânt puternic), incendiul s-a propagat în zone greu accesibile forțelor de intervenție. Menționăm că nu există pericol de propagare în zone locuibile și zone turistice”, a precizat aceasta în comunicat. 

sursa foto: ISU Crișana

La fața locului acționează grupa operativă a ISU Crișana și echipajele de pompieri militari ale Secției de Pompieri Beiuș și Stației de pompieri Ștei, „la nivelul subunităților menționate fiind crescută capacitatea operațională, prin suplimentarea personalului de serviciu cu cel aflat în turele libere”. 

De asemenea, a fost instalat un punct de comandă pentru coordonarea tuturor forțelor de intervenție implicate: echipajele de pompieri militari bihoreni, echipajul aerian solicitat în sprijin, personalul Primăriei Budureasa, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Budureasa, Direcția Silvică Bihor, reprezentată în teritoriu de domnul director Inginer Suciu Teodor Ioan, alături de personal al Ocoalelor Silvice Beiuș și Sudrigiu, precum și voluntari. 

„Echipajele acționează în continuare, atât terestru cât și aerian, pentru localizarea și lichidarea focarelor de incendiu, operațiunea fiind deosebit de dificilă din cauza terenului accidentat și pantelor abrupte”, se arată în comunicat. 

sursa foto: ISU Crișana

Se intervine în continuare cu un elicopter din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie, echipat cu sistem Bambi Bucket, adică special dotat pentru asemenea intervenții. „S-au efectuat peste 50 de lansări până în prezent, însemnând o cantitate de peste 125 metri cubi de apă. Alimentarea sistemului de stingere al elicopterului s-a efectuat dintr-o baltă privată aflată în apropiere”, transmite ISU Crișana. 

Reprezentanții inspectoratului mai spun că duminică, la prânz, incendiul era localizat, dar „este influențat foarte mult de condițiile meteo”. 

Un incendiu se consideră localizat atunci când propagarea şi dezvoltarea acestuia sunt întrerupte, protecţia vecinătăţilor este asigurată şi sunt create condiţii pentru lichidarea lui.

În informarea inițială despre acest incendiu, făcută joi, pompierii transmiteau că suprafața afectată era de circa 10 hectare. 

Colonelul Csilik Alexandru Adrian, cel care conduce misiunea în teren, a fost în verile anilor 2021, 2022 și 2023 comandantul modulelor de intervenție ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, specializate în stingerea incendiilor de pădure, dislocate în Grecia, pentru misiuni de sprijin a pompierilor eleni în lupta cu incendiile care au devastat zone întinse din Republica Elenă. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4657 RON
  • 1 EUR = 4.9746 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON