URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 01 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Martie 2022, 14:00

Incendiul de la Miersig: Au ars peste 100 de hectare cu trestie energetică. Cei care au pornit focul ar putea fi amendaţi cu 50.000 de lei (FOTO/VIDEO)

Incendiul de la Miersig: Au ars peste 100 de hectare cu trestie energetică. Cei care au pornit focul ar putea fi amendaţi cu 50.000 de lei (FOTO/VIDEO) (sursa imaginilor: Garda de Mediu Bihor)
Incendiul de la Miersig: Au ars peste 100 de hectare cu trestie energetică. Cei care au pornit focul ar putea fi amendaţi cu 50.000 de lei (FOTO/VIDEO) (sursa imaginilor: Garda de Mediu Bihor)
Incendiul de la Miersig: Au ars peste 100 de hectare cu trestie energetică. Cei care au pornit focul ar putea fi amendaţi cu 50.000 de lei (FOTO/VIDEO) (sursa imaginilor: Garda de Mediu Bihor)
Incendiul de la Miersig: Au ars peste 100 de hectare cu trestie energetică. Cei care au pornit focul ar putea fi amendaţi cu 50.000 de lei (FOTO/VIDEO) (sursa imaginilor: Garda de Mediu Bihor)

Incendiul produs miercuri în Miersig şi vizibil de la kilometri distanţă a fost pornit intenţionat pentru arderea vegetaţiei de pe un teren, mai precis a unei culturi de trestie energetică, care, în mod normal, poate fi folosită drept sursă de energie regenerabilă.

Acestea sunt primele concluzii ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crişana, care a transmis joi că au ars peste 100 de hectare de teren, că pompierii au acţionat mai bine de şase ore pentru stingerea focarelor, precum şi că, astfel, au salvat o pădure. 

Nesăbuiţi

"Pompierii militari bihoreni din cadrul a trei subunităţi precum şi membrii a două servicii voluntare pentru situaţii de urgenţă au acţionat timp de şase ore pentru stingerea unui incendiu ce se manifesta deosebit de violent la o cultură de plante tehnice din localitatea Miersig, fumul degajat fiind vizibil de la kilometri distanţă", a transmis joi maior Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana. 

Aceasta a adăugat: "Suprafaţa totală afectată de flăcări a fost de peste 100 de hectare. Pompierii au reuşit să salveze o pădure aflată în proximitatea focarelor de incendiu".

Contactată de BIHOREANUL, mr. Roşca a precizat că, după cercetările pompierilor, cauza probabilă a pornirii mega-incendiului a fost "utilizarea focului în spaţii deschise fără respectarea normelor de prevenire a incendiilor". 

De altfel, în informarea trimisă presei pe tema incendiului de la Miersig, ISU Crişana face un nou apel către populaţie "să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor şi reamintim că utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă".

"Dar, mai mult decât atât, cetăţenii trebuie să conştientizeze faptul că în astfel de situaţii pun în pericol vieţile şi bunurile oamenilor. În ultimele zile, în Bihor s-au produs zeci de incendii de vegetaţie uscată, pompierii împiedicând în numeroase cazuri propagarea acestora la gospodării şi la păduri", se mai arată în informarea ISU. 

Încep controalele

Şi Garda de Mediu Bihor a transmis o poziţie legată de incendiul de proporţii de la Miersig, precizând că pe teren se afla o cultură de trestie energetică şi că responsabilii ar putea fi amendaţi, dacă este vorba de o firmă, chiar şi cu 50.000 de lei. 

"În cursul zilei de 23 martie, echipa de permanenţă a Gărzii de Mediu Bihor a fost alertată de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă cu privire la existenţa unui incendiu de vegetaţie uscată în apropiere de localitatea Miersig. La faţa locului s-a constatat existenţa unui incendiu de proporţii pe raza UAT Husasău de Tinca în apropierea lacului de acumulare Miersig. Focul a fost stins în jurul orelor 20. A fost afectată o suprafaţă de circa 160 ha vegetaţie uscată, mai precis o cultură de trestie energetică", se arată în informarea GNM Bihor. 

Urmează controale şi verificări. "În baza protocolului de colaborare încheiat între Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Garda Naţională de Mediu, se vor demara controale pentru stabilirea proprietarului terenului, a prejudiciului produs, precum şi încadrarea faptei în prevederile legale", se mai arată în mesajul Gărzii de Mediu. 

Comisarii de mediu bihoreni le atrag atenţia deţinătorilor de terenuri că incendierea vegetaţiei este interzisă şi se sancţionează, conform legii, cu amendă de 3.000 - 6.000 de lei în cazul persoanelor fizice, respectiv între 25.000 şi 50.000 de lei în cazul persoanelor juridice. 

În cazul în care focul este pus într-o arie protejată, fapta constituie infracţiune.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
CrisDumi aka KP
In urma cu câteva zile erai tare-n clatza, si acuzai liberalii ca dau amenzi pt idioții ca tine care ard terenurie . Pt idioții ca tine care o ard aiurea vreau cat mai multe amenzi, dar sa începem cu privire de libertate.
Postat 25 Martie 2022, 00:52 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON