Ies la iveală detalii cutremurătoare după exploziile, urmate de un incendiu uriaș, de la o stație GPL din Crevedia. O a doua persoană a murit, duminică, iar autoritățile anunță că 8 case au ars complet, în vreme ce alte 11 au fost afectate. O victimă a incendiului din clubul Colectiv, tragedie cu care e asemănată tot mai tare situația din Crevedia, face apel la autorități să le dea victimelor șansa pe care tinerii arși în 30 octombrie 2015 nu au avut-o: transferul la spitale din străinătate. Șeful Parchetului General a făcut primele declarații publice pe tema dezastrului.
S-a stins soția pacientului care a făcut infarct
Anunțul privind cel de-al doilea mort după exploziile de la Crevedia a fost făcut de șeful DSU, Raed Arafat, duminică în jurul prânzului.
Este vorba despre soția primului decedat sâmbătă, de infarct, după ce ar fi făcut un atac de panică în urma izbucnirii incendiului.
Femeia s-a stins, însă, din cauza arsurilor, internată la Spitalul Floreasca, și avea avea arsuri pe mai mult de 95% din suprafața corpului, scrie HotNews.ro.
Tot duminică, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a anunțat pe Facebook că, „din datele pe care le avem la acest moment, au ars 8 case, iar alte 11 sunt afectate”.
„Tuturor familiilor evacuate le vom pune la dispoziție locuri de cazare în zonă”, a spus președintele CJ.
Digi24 notează că localnicii din zonă sunt încă speriați de cele întâmplate. Mulți au dormit în mașini sau pe la rude. După cum se știe, aproximativ 3.000 de oameni care locuiau în zonă au fost evacuați.
Foto: Inquam Photos / George Călin
Imaginile de la fața locului sunt dezolante.
Practic, clădirile din jurul depozitului stației GPL unde s-au produs exploziile s-au făcut scrum (foto: Inquam Photos / George Călin).
Firma funcționa ilegal
HotNews.ro scrie că firma de GPL la care s-a produs explozia din Crevedia - care îi aparține lui Ionuţ Daniel Doldurea, fiului primarului PSD din Caracal, Ion Doldurea - a fost amendată de mai multe ori de Inspectoratul pentru Situații de Urgență pentru mai multe nereguli legate de nerespectarea măsurilor de securitate la incendiu.
Firma Flagas SRL, ai cărei acționari sunt Ionuţ Daniel Doldurea (51%) si Cosmin Ionuţ Stîngă (49%), nu mai deținea deloc autorizația la incendiu. În plus, firma anunțase autoritățile că închide punctul de lucru din 30 septembrie 2020.
Familia Doldurea a făcut o avere fabuloasă în ultimii ani.
„În 10 ani, între 2009 și 2022, cifra de afaceri a firmei a familiei Doldurea a crescut de aproape 500 ori. De la 1,2 milioane la 593 de milioane de lei. Iar profitul net a ajuns, anul trecut, la 32 de milioane de lei”, scrie pe Facebook jurnalistul Florin Negruțiu de la Digi24.
De altfel, primarul de Caracal, Ion Doldurea, un edil apropiat de lideri ai PSD, are o avere impresionantă: 11 apartamente, două case, opt terenuri și sute de mii de euro în bănci, conform HotNews.ro.
„Că au murit, problema lor”
Contactat sâmbătă seară de România TV, primarul de Caracal a făcut o declarație revoltătoare: „Acu', ce au murit ăilalți, pompierii, e problema lor”, a spus edilul.
Duminică, Ion Doldurea a anunțat pe Facebook că se autosuspendă din PSD, spunând că regretă afirmația făcută și că s-ar fi exprimat greșit.
Apel al victimelor din Colectiv
Sunt tot mai multe voci care aseamănă tragedia cu cea din Colectiv.
Foto: INQUAM Photos / Cornel Putan
Alexandra Furnea, una dintre supravieţuitoarele incendiului din clubul bucureștean, face un apel către autorități să le dea victimelor exploziilor de la Crevedia șansa pe care tinerii arși în 30 octombrie 2015 nu au avut-o: transferul la spitale din străinătate.
„Dragi autorități, stimați miniștri, dați-le marilor arși de la Crevedia șansa pe care ne-ați refuzat-o nouă. Nu îi lăsați și pe ei să moară, ca să ascundeți neputințele sistemului medical, devastat de corupție, și ca să vă protejați funcțiile. Transferați-i în străinătate acum, nu peste o săptămână”, a transmis aceasta.
România nu a învățat nimic din „Colectiv”
Premierul Marcel Ciolacu nu este de acord cu Comparația cu Colectiv: „Se face o paralelă cu cazul de la Colectiv, dar cred că ar trebui făcută paralelă cu cazul de la Mihăilești”, a spus Ciolacu, amintind de explozia care s-a produs în 2004 în județul Buzău, atunci când o cisternă cu azotat de amoniu a sărit în aer și a ucis 18 persoane, rănind alte 13.
Foto: Inquam Photos / George Călin
Totuși, sub titlul „Țara cu cei mai mulți mari arși din Europa, dar fără niciun centru pentru tratarea lor. Cum ne-a prins al doilea Colectiv din nou nepregătiți”, HotNews argumentează asemănarea și face o radiografie dură a celor întâmplate.
„La aproape 8 ani de la incendiul din clubul Colectiv, România este din nou prinsă nepregătită de un incendiu de mari dimensiuni, cu zeci de răniți care au suferit arsuri grave”, se arată într-un material semnat de jurnalista Alexandra Neagu.
„Cifrele arată că vorbim despre cel mai grav episod cu pacienți cu arsuri produs în țara noastră după Colectiv. Autoritățile nu au fost în stare, în acești 8 ani, să construiască niciun centru pentru tratarea marilor arși. La nivelul țării avem doar 24 de paturi de spital pentru arsuri medii, transferurile pacienților cu arsuri grave în străinătate rămân o raritate chiar dacă avem un Mecanism de transfer aprobat prin Ordin de ministru, iar, recent, Ministerul Sănătății a încercat să transforme „din pix” paturile pentru tratarea pacienților cu arsuri medii pe care le avem în țară în centre de arși, „îndulcind” pe hârtie standardele”, arată sursa citată.
Victimele duse în străinătate
De altfel, mai mulți pacienți au fost transportați spitale din străinătate.
(foto: Inquam Photos / Octav Ganea)
Cel mai recent, duminică, la ora 17, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că alţi opt pacienţi vor fi transferaţi în Austria, Germania şi Norvegia, iar un pacient transferat la Milano, în stare critică.
„În total 58 de pacienţi, am avut două decese, unul din decese - un pacient cu o suprafaţă care depăşea 95 la sută suprafaţa arsă din corp. În cursul acestei nopţi şi dimineaţa devreme au fost transferaţi doi pacienţi la Bruxelles, doi pacienţi sunt transferaţi la Milano. Din păcate, unul dintre pacienţii transferaţi la Milano e în stare critică şi cei de acolo fac eforturi ca să îl stabilizeze, e un pacient de 68 de ani, celălalt e un pacient în jur de 48 de ani la care situaţia nu e la fel de dramatică, dar de asemenea este un pacient critic”, a spus Alexandru Rafila, potrivit HotNews.ro.
Procurorii anunță descinderi
Duminică după amiază Parchetul General a făcut primele declarații oficiale pe acest caz (vezi mai jos declarații începând cu minutul 1:47).
Într-o conferință de presă, șeful Parchetului, Alex Florența, a prezentat filmul evenimentelor, așa cum reiese din cercetările de până acum, și a anunțat că „au fost identificați mai mulți martori și se fac audieri la sediul IGPR”.
Potrivit acestuia, sâmbătă, în clădirea depozitului GPL erau cazați 4 angajați nepalezi. La un moment dat, în jurul orei 18, la depozit ajungea o a treia cistenă, al cărei șofer i-a spus angajatului că are o problemă la roată și că trebuie să transfere GPL în altă cisternă.
„În condiții neelucidate, sub cisterna cu gaz a apărut o sursă de foc. Angajatul a remarcat, i-au cerut celor 4 nepalezi să iasă și să oprească traficul. În timpul ăsta, cei doi șoferi erau acolo au încercat să stingă focul. La scurt timp a avut o primă explozie puternică”, a declarat procurorul.
Acesta a mai precizat că, în interval de circa o oră la fața locului au ajuns diferite echipaje de intervenție și la scurt timp a avut loc o a doua explozie, mai puternică decât prima.
Este explozia care a rănit și 26 pompieri, dar și polițiști și jandarmi. Angajații MAI au fost răniți chiar dacă interveneau la o distanță de aproximativ 100 de metri în stingerea incendiilor. Printre primele echipaje de pompieri s-a numărat o autospecială cu roboți, care a intrat în posesia IGSU în urmă cu două luni.
Zona incendiului, încă periculoasă!
Foto: Inquam Photos / George Călin
Pe de altă parte, magistratul a spus că cercetările sunt îngreunate de faptul că în zonă ar putea exista emisii de gaz, „astfel că perimetrul este securizat și nu va fi riscată viața oamenilor din echipă”.
„Sunt în derulare și percheziții la primăria din localitate, la un punct de lucru din București și la locuințele celor doi asociați”, a spus procurorul, precizând că ancheta este în fază incipientă.
Percheziții sunt și la Primăria din Crevedia.
Pe de altă parte, premieru Marcel Ciolacu a anunțat că, începând de luni, vor fi controale la toate stațiile de carburanți din țară.
Citiți pe aceeași temă articolele:
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.