URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Septembrie 2021, 11:56

Incendiu violent în Cetariu: Focul, provocat de un cablu electric neizolat corespunzător

Incendiu violent în Cetariu: Focul, provocat de un cablu electric neizolat corespunzător Foto arhiva ISU Crișana
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un incendiu violent s-a produs vineri dimineață într-o magazie a unei gospodării din localitatea Cetariu. După cum arată primele cercetări, flăcările au izbucnit din cauza unui scurtcircuit provocat de un cablu electric neizolat corespunzător.

La faţa locului au fost mobilizate echipajele de pompieri ale Detaşamentului 2 Oradea, în urma unui apel făcut în jurul orei 05:20, care anunţa incidentul, a transmis, printr-un comunicat de presă, maiorul Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana".

"La sosirea forţelor de intervenţie, flăcările se manifestau violent la o magazie din curtea gospodăriei, existând pericolul extinderii acestora la mai multe clădiri aflate în apropiere. Pentru localizarea şi lichidarea focarelor şi protecţia construcţiilor ameninţate de flăcări, pompieri militari au acţionat cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă, reuşind să stingă incendiul în aproximativ 20 minute", se arată în comunicat.

Focul a fost stins rapid, fără a ajunge şi la casa şi anexele aflate în apropiere, la aproximativ un metru şi jumătate. Din fericire, nu au existat victime.

În urma incendiului au ars acoperişul magaziei şi bunurile depozitate în interiorul acesteia, transmite ISU.


Vezi mai jos regulile  şi măsurile de prevenire a incendiilor de natură electrică, transmise de ISU Crişana!

În scopul prevenirii unor astfel de evenimente, pompierii militari reamintesc bihorenilor  principalele măsuri şi reguli de apărare împotriva incendiilor de natură electrică:

 NU IMPROVIZAŢI!

- Nu utilizaţi cablurile electrice, prizele, întrupătoarele, aparatele electrice, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;

- Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;

Indiferent că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de montarea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă un pas sigur către incendiu: orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent. Tot la capitolul improvizaţii se regăsesc şi reparaţiile efectuate de către o persoană neautorizată: fie că este vorba de un prieten priceput ori de un vecin bun la toate, diferenţa de tarif nu justifică pericolul la care vă expuneţi.

ATENŢIE LA APARATELE ELECTRICE SUB TENSIUNE!

- Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: fier de călcat, radiator, aparat de aer coniţionat, reşou, lampă şi altele asemenea;

- Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului;

- Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate.

Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent.

Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (frigider, televizor, maşină de spălat etc.). Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi, provocând în scurt timp, un incendiu.

Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Habar n-au pe ce lume traiesc
Vorbiti de scurt circuit electric si izolatii imperfecte ale conductorilor electrice, dar motivul probabil este alta dar cel mai simplu este producerea incendiului pe fondul electric ,cel care declara ca un televizor si frigider necesita priza separata este habarnist in domeniu ,adica acesti consumatori nu sunt de putere ca sa suprasolicite instalatia eventual pot fi plite ,radiatoare masini de spalat ,aer conditionat ,daca declarati ceva luati informatii de la specialisti dupa aceea sa dati cu subsemnatul!!!
Postat 18 Septembrie 2021, 10:52 de User anonimizat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON