URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 19 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Octombrie 2024, 15:38

Incendiu masiv în Aleșd: Flăcările au cuprins un garaj în care se aflau o mașină și butelii cu oxigen (FOTO/VIDEO)

Incendiu masiv în Aleșd: Flăcările au cuprins un garaj în care se aflau o mașină și butelii cu oxigen (FOTO/VIDEO) (foto: ISU Crişana)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pompierii au fost chemați să intervină vineri noaptea pentru stingerea unui incendiu de amploare, izbucnit la un garaj din orașul Aleșd, existând riscul de propagare la casele din jur, dar și riscul producerii unei deflagrații.

„Vineri, 18 octombrie a.c., pompierii militari au acționat pentru stingerea unui incendiu la un garaj din Aleșd, salvând din calea flăcărilor case, anexe și autoturisme. Apelul, care sesiza producerea unui incendiu la un garaj din Aleșd, a fost primit prin Sistemul Unic 112, în dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor, în jurul orei 21.50, moment în care, pentru gestionarea evenimentului, au fost alertați pompierii militari din cadrul Stației Aleșd, care au intervenit cu trei autospeciale de lucru cu apă și spumă și echipajul de prim-ajutor”, a transmis sâmbătă sergent major Alina Butaci, de la ISU Crișana. 

(foto: ISU Crişana)

Potrivit acesteia, la momentul sosirii forțelor de intervenție incendiul se manifesta la întregul garaj, „în care se afla un autoturism și butelii cu oxigen, cu risc ridicat de extindere la alte construcții aflate în imediata apropiere și de producere a unei deflagrații”. 

Militarii au intervenit pentru localizarea și lichidarea incendiului, „reușind să împiedice propagarea flăcărilor la trei case și la anexele din proximitate” și „salvând mai multe autoturisme și bunuri de o valoare considerabilă”. 

În urma producerii evenimentului, au ars bunurile din garaj, inclusiv un autoturism și mai multe scule electrice.

„Cercetările efectuate la fața locului au indicat drept cauză probabilă a evenimentului efectul termic al curentului electric provocat de un acumulator electric defect”, se arată în informarea ISU Crișana. 

Din fericire, nicio persoană nu a fost rănită.

(video: ISU Crișana)

Pompierii bihoreni prezintă o serie de măsuri de prevenire a incendiilor de natură electrică: 

- Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate;
- Nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;
- Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;
- Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: fier de călcat, radiator, reşou, lampă, televizor şi altele asemenea;
- Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului;
- Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent;
- Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (frigider, reşou, televizor, maşina de spălat etc.). Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi, provocând în scurt timp, un incendiu.
- Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.
- Nu blocaţi copiii în casă cu sisteme de încălzire electrice sau aparate electrice aflate în funcţiune;
- Înlăturaţi orice curiozitate a copiilor în legătură cu focul, explicându-le cu răbdare, pericolul pe care acesta îl reprezintă pentru viaţa lor şi modul în care pot evita producerea unui astfel de eveniment.

Totodată, ISU Crișana le recomandă bihorenilor să-și instaleze senzori de fum. „Dacă în clădirea în care locuiţi nu există senzori pentru fum şi incendiu, puteţi face singur aceasta achiziţie pentru o mai bună protecţie. Dacă aveţi deja un sistem de acest gen, verificaţi periodic funcţionalitatea sa, precum şi starea bateriilor. Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere şi verificaţi valabilitatea acestuia. În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului. Apelaţi numărul de urgenţă 112”, se mai arată în informarea ISU Crișana.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5778 RON
  • 1 EUR = 4.972 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON