URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 16 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Fosta a doua armată a țării, CFR-ul, a ajuns într-o stare jalnică. Firma e cu datorii uriașe la bugetul de stat, dar managerii prosperă și primesc bonusuri de performanță. Salariile s-au mărit simțitor la toate nivelurile, la fel cum a crescut și stratul de jeg pe garnituri. Locomotivele se aprind pe traseu, dar și pălinca în mecanicii de locomotive. Nașii se uită urât la tine dacă faci imprudența să cumperi bilet, iar întârzierile sunt atât de mari încât instituția pare că nu a ieșit din Evul Mediu...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Septembrie 2024, 11:20

Incendiu la o fermă de 500 de măgari și măgărițe din Bihor (FOTO/VIDEO)

Incendiu la o fermă de 500 de măgari și măgărițe din Bihor (FOTO/VIDEO) Sursa foto: ISU Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pompierii militari bihoreni au intervenit, joi, timp de peste șapte ore la un incendiu care s-a produs la o fermă de 500 de măgari și măgărițe din localitatea bihoreană Cetariu. 

Potrivit unui comunicat transmis vineri de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Crișana, incendiul a fost sesizat în jurul orei 14, iar la fața locului au ajuns pompieri din cadrul Detașamentelor 1 și 2 Oradea precum și cei de la Gărzile Tinca și Sălard. 

"În momentul sosirii echipajelor la adresa indicată de apelantul numărului unic 112, ardeau generalizat 600 de baloți de paie, depozitați în stive compacte, cu pericol de propagare la 3 grajduri din proximitate, unde se aflau peste 500 de animale", se arată în comunicat. 

În cadrul intervenției pompierii militari au folosit autospeciale de lucru cu apă și spumă și au fost ajutați de săteni care au folosit două buldoexcavatoare. 

Intervenția a durat peste șapte ore, aceasta fiind îngreunată de rafalele de vânt. 

Cu toate acestea, salvatorii au reușit să împiedice propagarea incendiului, salvând cele circa 500 de animale care se aflau în apropierea focarelor, potrivit informațiilor transmise BIHOREANULUI de subofițerul de comunicare și relații cu presa, sergent major Alina Butaci. 

În urma incendiului au ars 650 de baloți de fân și deșeuri din cauciuc. 

Din fericire nu au existat persoane rănite și nici animale. 

Focul a izbucnit, cel mai probabil, din cauza autoaprinderii plantelor furajere depozutate la fermă, a mai transmis reprezentanta ISU. 
 


În acest context, ISU Crișana a transmis și mai multe măsuri de prevenire a incendiilor provocate din cauze similare:

Prin natura lor combustibilă, furajele constituie un pericol în ceea ce priveşte riscul de producere a incendiilor, întrucât se autoaprind când sunt depozitate umede sau se aprind foarte repede în prezenţa oricărei surse de foc deschise, deoarece au temperaturi de aprindere foarte mici.

Autoaprinderea este un fenomen care se întâlneşte mai frecvent în spaţiile umede, ca rezultat al unor procese biologice si biochimice ce au loc în masa vegetală cu un conţinut ridicat de umiditate, procese în urma cărora temperatura se ridică peste anumite limite.

Autoaprinderea fânului este precedată întotdeauna de o autoîncălzire, fenomen ce se produce atunci când acesta a fost insuficient uscat înainte de depozitare.


În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, ce se pot solda cu mari pagube materiale, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor recomandă cetăţenilor respectarea următoarelor măsuri:

- amplasarea depozitelor de furaje şi plante tehnice la distanţe de siguranţă, astfel încât eventualele incendii produse la acestea să nu pericliteze vecinătăţile;

- furajele, paiele şi alte materiale combustibile vor fi depozitate, după posibilităţi, cât mai departe de casă, bucătării de vară, cuptoare, magazii etc.;

- este interzisă folosirea focului deschis sau a mijloacelor de iluminat cu flacără deschisă în apropierea furajelor şi a materialelor combustibile;

- furajele şi plantele tehnice, care prezintă pericol de autoaprindere, se păstrează în condiţii adecvate naturii lor, luându-se măsuri de control şi preîntâmpinare a fenomenului de autoîncălzire;

- se va evita depozitarea furajelor în stive compacte, cu înălţimi ce depăşesc 4 – 5 metri, reducând posibilitatea evacuării spre exterior a căldurii;

- în centrul fâneţelor se recomandă amenajarea unui loc de circulaţie a aerului pentru o mai bună ventilare.

- amplasarea şurilor şi depozitelor de furaje se va face, pe cât posibil, în zone apropiate de o sursă de apă.

La depozitele de furaje grosiere se interzice:

- Fumatul, folosirea focului deschis, aruncarea cenuşei fierbinţi în apropierea depozitelor de furaje, precum şi întrebuinţarea diverselor mijloace de iluminat cu flacără deschisă în incinta depozitelor de furaje;

- Folosirea improvizaţiilor pentru iluminatul cu energie electrică a zonei de depozitare;

- Jocul copiilor în apropierea depozitelor de furaje;

- Strângerea fânului imediat după ploaie şi depozitarea în locuri închise fără aerisire.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Speranțe deșarte
Chiar mi-am zis că a dat norocul peste noi, românii, când am văzut în titlu expresia ,,Incendiu la o fermă de 500 de măgari și măgărițe ". Măcar de vreo 200 de măgari si magărițe să fi scăpat, la referendum n-am reusit.
Postat 06 Septembrie 2024, 18:41 de PureStupidity
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4826 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON