URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 August 2021, 14:35

Incendiu de vegetaţie uscată, lângă adăpostul de câini din Oradea. Peste 15 hectare de teren au luat foc (FOTO / VIDEO)

Un incendiu de vegetaţie uscată de mare amploare a izbucnit, joi, în apropierea adăpostului de câini din Oradea.

Pompierii intervin pentru stingerea flăcărilor care, conform estimărilor, se întind pe o suprafaţă de peste 15 hectare, între Oradea şi Sântandrei.

De asemenea, preocuparea militarilor este ca focul să nu ajungă la adăpostul unde acum sunt găzduiţi zeci de câini fără stăpân.

UPDATE, ora 14.50: Peste 20 de pompieri mobilizaţi

Potrivit unei informări transmise de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, maior Camelia Roşca, la faţa locului au fost mobilizaţi peste 20 de pompieri militari din cadrul Detaşamentelor 1 şi 2 Oradea, coordonaţi în teren de prim-adjunctul inspectorului şef, locotenent-colonel Csilik Alexandru Adrian.

Forţele de intervenţie acţionează cu cinci autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi mijloace de primă intervenţie pentru stingerea incendiului.

"Echipajele de pompieri au reuşit să localizeze incendiul, împiedicând propagarea flăcărilor la adăpostul de câini, silozuri de cereale, o fermă şi alte construcţii. Se acţionează în continuare pentru stingerea incendiului. Situaţia este în dinamică: vântul alimentează flăcările şi dezvoltă focare disparate", a precizat Camelia Roşca.

UPDATE, ora 14.55: Flăcări ameninţătoare

Pe două dintre laturi, adăpostul este înconjurat de flăcări.

Focul nu a ajuns, însă, la animale. 

UPDATE, ora 15.20: 4 incendii de vegetație uscată

Pompierii bihoreni trag din nou un semnal de alarmă asupra pericolului pe care îl reprezintă incendierea vegetației uscate în scopul igienizării terenurilor.

„Doar azi, 12 august a.c., până la această oră, pompierii militari bihoreni au intervenit la patru incendii de vegetație uscată, flăcările periclitând anexe gospodărești, ferme, animale ș.a.m.d”, a precizat Camelia Roșca.

UPDATE, ora 15.30: Câinii nu au fost afectați

Incendiul a înconjurat Adăpostul Grivei pe trei laturi, dar din fericire fără pagube uriaşe. A ars doar gardul din plasă de plastic și au fost atinse de flăcări câteva cuşti de animale.

Niciun câine nu a fost rănit, după cum au precizat angajații adăpostului. Cu siguranţă, însă, patrupedele s-au speriat de căldură şi de flăcări, iar lătratul lor s-a auzit de la mare depărtare.

De altfel, focul nu avea cum să se extindă în interiorul adăpostului, dat fiind că ţarcurile au pietre pe jos şi, cu excepţia cuştilor, nu există materiale care să propage flăcările.

UPDATE ora 16: Flăcările au fost stinse, militarii au rămas acolo

Înainte de ora 16, pompierii au reuşit să stingă toate flăcările de mari dimensiuni care înconjurau adăpostul Grivei, dar au rămas la faţa locului, pentru a se asigura că toate focarele sunt stinse şi că incendiul nu va reizbucni. 

"Intervenţia a fost dificilă pentru că exista pericolul de a se propaga la un adăpost de animale şi la câteva hale dezafectate. Condiţiile meteo nu au ţinut cu noi, suflă vântul şi este foarte cald", a explicat, la faţa locului, lt. col. Csilik Alexandru, prim-adjunctul inspectorului şef al ISU Crişana. 

De asemenea, angajaţii Administraţiei Domeniului Public Oradea au verificat gardul adăpostului pe toate laturile, pentru a se asigura că nu a fost distrus şi căţeii nu pot evada.

UPDATE, ora 17.15: Focare stinse

Maiorul Camelia Roșca a transmis că la ora 17.10 au fost lichidate ultimele focare.

Totuși, pompierii militari acționează în continuare, pentru căutarea eventualelor focare ascunse.

Arderea vegetației, interzisă

Pompierii le reamintesc bihorenilor că arderea vegetaţiei uscate este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, iar în cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere, este obligatorie obţinerea acceptului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului și a permisului de lucru cu focul, impunându-se totodată, respectarea cu strictețe a măsurilor și regulilor de apărare împotriva incendiilor.

Printre măsurile care trebuie respectate  cu strictețe se numără: condiţii meteorologice fără vânt; colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată; executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile; curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri; desfăşurarea arderii numai pe timp de zi; asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; supravegherea permanentă a arderii; stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON