URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 27 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am fost la deschiderea fabricii de anvelope Nokian Tyres, să văd cum arată o investiție de 650 milioane euro. Am vizitat linii de producție, unde se vede clar că gradul de automatizare este foarte ridicat. Fabrica are 10 hectare de clădiri și doar 500 de muncitori, adică 250 pe schimb. Practic, angajații au rolul de a supraveghea procesul de fabricație, iar o parte se ocupă de mentenanța instalațiilor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Septembrie 2024, 19:09

Incendiile în natură, tot mai dese în Bihor. Prefectura le cere primăriilor măsuri preventive, iar bihorenilor simț civic

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru că incendiile de vegetație sunt tot mai frecvente pe fondul caniculei și secetei prelungite, iar recent a izbucnit și un incendiu masiv de pădure în zona Budureasa, prefectul de Bihor face apel la primăriile din județ să adopte măsurile prevăzute de lege pentru prevenire și apărare în astfel de situații, iar cetățenilor să nu utilizeze focul deschis și să raporteze orice focar.

Pe de altă parte, Prefectura atenționează că legea prevede și sancțiuni ce pot fi aplicate celor care fac focuri necontrolate.

Circulară către primării

După cum arată un comunicat pe care Prefectura Bihor l-a transmis presei locale marți, prefectul Marcel Dragoș „face apel la conștientizare și responsabilitate, atrăgând atenția opiniei publice asupra importanței măsurilor de prevenție și a intervenției rapide pentru a proteja comunitățile și mediul înconjurător”.

Prefectura informează că a transmis primăriilor din județ o circulară privind măsurile operative necesare pentru a preveni și gestiona eficient situațiile de urgență.

Astfel, administrațiile publice locale din județul Bihor au obligația să aprobe și să implementeze planurile de analiză și acoperire a riscurilor, să instituie măsuri stricte de prevenire, să echipeze serviciile voluntare de urgență, să asigure controlul și supravegherea activităților de apărare împotriva incendiilor și să desfășoare campanii de educare și informare a populației privind utilizarea focului deschis și stoparea practicii igienizării terenurilor prin incendiere.

Apel la bihoreni

Pe de altă parte, Prefectura subliniază că „prevenirea incendiilor este o responsabilitate comună, iar colaborarea dintre autoritățile administrației publice și cetățeni este esențială pentru a proteja viața și proprietățile din județul nostru”.

Din acest motiv, prefectul Marcel Dragoș se adresează și bihorenilor, arătând că „cetățenii sunt rugați să respecte regulile privind utilizarea focului deschis și să raporteze imediat orice incident”.

Prefectura amintește și că arderea neautorizată a resturilor vegetale și a altor materiale combustibile se sancționează contravențional cu amenzi cuprinse între 1.000 și 2.500 lei.

De asemenea, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice și între 50.000 lei și 100.000 lei pentru persoane juridice încălcarea interdicției de a provoca incendii de vegetație de către proprietarii şi deţinătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu.

Tot potrivit legislației, pot constitui infracţiuni şi se pedepsesc cu amendă sau închisoare arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice.

În județul Bihor, un incendiu de mari proporții a izbucnit săptămâna trecută în partea de sud-vest a stațiunii Stâna de Vale, afectând o suprafață de aproximativ 25 hectare. Pompierii acționează de atunci la fața locului, în intervenție fiind implicat, după cum a scris și BIHOREANUL, și un elicopter Black Hawk al Inspectoratului General de Aviație.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON