Staţiuni turistice populare din Turcia, căutate şi de români, au fost nevoite să evacueze turiştii, din cauza incendiilor de vegetaţie care au cuprins ţara.
La Marmaris, Bodrum, Mugla, dar și la Side și Manavgat, lângă Antalya, flăcările par să fi scăpat total de sub control, scrie Digi24.ro.
Mass-media locală a publicat fotografii cu stațiunile populare de la Marea Egee, înconjurate de dealuri şi păduri în flăcări. La Bodrum, flăcările au atins două hoteluri şi au determinat evacuarea a peste 4.000 de turiști şi angajaţi, notează şi libertatea.ro.
Până sâmbătă, incendiile de vegetaţie, pe care pompierii nu reuşesc să le controleze chiar dacă intervin şi de la sol, şi din aer, au dus la moartea a cel puţin patru persoane şi rănirea altor 180.
Mâini criminale?
Astfel de focare izbucnesc în fiecare vară în Turcia, pe fondul caniculei. De această dată însă, pagubele sunt enorme, pentru că flăcările au mistuit sate întregi. Cel puţin 70 de focare erau active sâmbătă, iar vântul schimbă direcţia focului în fiecare minut.
Autorităţile din Turcia iau în calcul ca anumite incendii să fi fost provocate intenţionat de oameni inconştienţi.
Datele adunate prin satelit de Serviciul de monitorizare a atmosferei Copernicus din UE arată că intensitatea căldurii incendiilor din țară a ajuns joi la aproximativ 20 de gigawați, de patru ori mai mare decât maximumul zilnic anterior. „Aceste cifre sunt foarte mari comparativ cu ultimii 19 ani”, a declarat Mark Parrington, cercetător în cadrul Serviciului de monitorizare a atmosferei Copernicus din UE. Potrivit informaţiilor publicate de ziarul Libertatea, Parrington a precizat că fumul generat de incendiile de lângă Antalya și Mersin se îndreaptă acum spre Cipru.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.