URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 27 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am fost la deschiderea fabricii de anvelope Nokian Tyres, să văd cum arată o investiție de 650 milioane euro. Am vizitat linii de producție, unde se vede clar că gradul de automatizare este foarte ridicat. Fabrica are 10 hectare de clădiri și doar 500 de muncitori, adică 250 pe schimb. Practic, angajații au rolul de a supraveghea procesul de fabricație, iar o parte se ocupă de mentenanța instalațiilor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Iulie 2024, 14:45

Incapabili să reparăm ce am construit

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Au ajuns Ilie Bolojan și Florin Birta ca-n bancul cu Ceaușescu, de nu mai pot repara într-un mandat ce s-a construit în ultimele patru. Sutele de lucrări încep să îmbătrânească, altele sunt deja gata bătrâne încă de la inaugurare din cauza calității materialelor și apar probleme care de obicei sunt rezolvate de executant pe baza garanției.

Numai că trece destul timp până să afle slujbașul din birou de hibele apărute, mai durează și până se mobilizează executantul, iar în acest timp cetățeanul este deja sătul de neplăcerile apărute. De ceva vreme, Primăria se vede asaltată cu reclamațiile orădenilor.

Să luăm exemplul toaletelor publice din parcările nou construite. În afara faptului că Oradea, care se pretinde oraș turistic, are toalete gen „tufă pe malul Crișului”, măcar grupurile sanitare din parcări ar putea suplini acest deficit care dă măsura civilizației unui oraș.

Ce te faci dacă acestea nu funcționează cu săptămânile? Cum reacționezi dacă sistemul de taxare la respectivele parcări dă mereu rateuri? Ca orice funcționar care se respectă, faci un referat la șefi, aceștia pun de o licitație și apare o firmă care să facă reparațiile, că doar nimic nu e mai ieftin decât externalizarea.

Numai că nimeni nu bagă în seamă faptul că până se repară o toaletă sau un loc de joacă trec săptămâni sau luni bune, că firmele au și alte lucrări. Așa că, pentru rapiditate, decât să ne pierdem vremea în licitații contestate și para-contestate, onor Primăria ar face bine să-și constituie propriile compartimente de reparații.

Degeaba am renovat mândrețe de palate, din cauza poluării sau uneori a materialelor de slabă calitate folosite încep să apară pete pe clădiri. Acum câțiva ani a apărut o firmă dispusă să întrețină impecabil fața clădirilor, dar povestea s-a pierdut în ceață. De ce să nu aibă Primăria un astfel de compartiment?

Dacă sumele alocate acestor echipe pregătite să facă mici reparații li se par prea mari, să nu uite edilii că obrazul subțire cu cheltuială se ține. Administrația locală a trecut deja de faza heirupului și trebuie să pună accentul mai mult pe detalii... 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
sanduivanov aka vasi13
Orasul era o ruină daca era PSD. Felicitări Orădenii pt continuarea dezvoltării.
Postat 29 Iulie 2024, 20:43 de Sandu2100
primaria are administratia domeniului public!!
"Așa că, pentru rapiditate, decât să ne pierdem vremea în licitații contestate și para-contestate, onor Primăria ar face bine să-și constituie propriile compartimente de reparații." trebuie doar organizata o gestiune mai buna a acestor spatii,sau poate schimbata conducerea ADP
Postat 29 Iulie 2024, 19:35 de florea
Calitate zero
Peste 10 ani tot orasul va fi o ruina, cu asa lucrari, va arata mai rau ca dupa razboi
Postat 29 Iulie 2024, 17:23 de sanduivanov
sanduivanov aka vasi13
Mai bine țăran decat PSD -ist ::::))))
Postat 29 Iulie 2024, 16:04 de Sandu2100
Are orasul prosti destui
Apreciaza prostimea orice c....t iese din dosul primariei. E plina Oradea de taranoi ca sandu2100, asa ca viitorul e asigurat .
Postat 29 Iulie 2024, 12:44 de sanduivanov
Groapa...
De la Peny Vandana dateaza din ianuarie 2023!Alooo?Primaria??
Postat 29 Iulie 2024, 07:57 de grigore
nimic despre..
nimic despre lifturile de la parcari? Functioneaza doar cand nu e nevoie de ele, in rest....pauzele lungi si dese....
Postat 28 Iulie 2024, 19:55 de scortosul
Bancul cu Ceausescu...
...nu era banc. La procesul lui Nicu, audiat fiind,acesta a emis celebra duma ca n-o sa fim in stare sa zugravim cit a construit tata. Pe de alta parte, unii, care au intretinut si finantat razboiul idiot din ucraina, abia asteapta sa puna umarul la reconstructia tarii. Precum in Irak, in urma tancurilor vin meseriasii cu canciocul si mistria. Din asta cineva scoate bani frumosi, dar nu e vorba de ucrainieni, irakieni sau oradeni...
Postat 28 Iulie 2024, 19:49 de excalibur
Mentenanța este mai scumpă decât realizarea.
La finalul acestui mandat vor fi mult mai bine cuantificate realizările. Dar pentru a înțelege trebuie știință de carte și niște minte ... ceea ce nu intră în calcule la birtinezii care, când aud de amortismente, ei cred că-i vorba de ratele la bănci. Mai clar spus, un simplu pod spre exemplu, care astăzi costă 1.000.000 Euro și se face într-un an ... va avea nevoie de alt milion în următorii 10 ani pentru întreținere.
Postat 28 Iulie 2024, 18:52 de KP
Calitate buna
In primul rand nici nu ar trebui reparat, daca era cat de cat bine facut si ingrijit pe parcurs. Dar toate lucrarile au fost facute de mantuiala si cu materiale proaste, mult mai ieftine decat ce se zice oficial. Iar de ingrijit ceva la noi nu e la moda. In piata unirii nu gasesti o singura dală care sa nu fie crapata, in piateta cazaban la fel au inceput sa crape si iluminatul deja e defect, toaletele peste tot la fel, ciuperca distrus total... malul crisului langa primarie jegos si spart plin cu graffiti si gunoaie. Plantari de copaci ce au facut in primavara, jumatate deja is uscate ca nu au fost ingrijite deloc. Tot ce face PMO e frumos si roz o luna, cat sa faca poze sa se laude cu ce a facut. Dupa asteapta sa ajunga iara distrus tot sa inceapa din nou santierul si spalarea de bani.
Postat 28 Iulie 2024, 15:02 de cristianteofil
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON