URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Octombrie 2024, 09:01

Încălzirea, la rece... Termoficare Oradea se pregătește să dea drumul la căldură. Ne va frige tare la buzunar?

Încălzirea, la rece... Termoficare Oradea se pregătește să dea drumul la căldură. Ne va frige tare la buzunar? CONTRA-CRONOMETRU. Ultimele lucrări la rețelele de termoficare înaintea sezonului de încălzire au loc săptămâna aceasta în zona viitorului pasaj subteran din intersecția Bulevardului Decebal cu strada Tudor Vladimirescu. Joi, constructorii sudau rețeaua ascunși de ploaie sub umbrele mari, ca să termine la timp. „Termenul de 15 octombrie, asumat de constructor, este destul de realist. Sperăm să nu trebuiască să dăm drumul la încălzire mai repede”, spune directorul Termoficare Oradea, Călin Ungur
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Răcirea vremii a redus săptămâna trecută temperatura din apartamentele orădenilor la limita de confort. În doar câteva zile mercurul termometrelor a coborât în jurul a 20 grade Celsius.

„Este foarte frig noaptea. Nu s-ar putea da drumul la termoficare măcar după ora 20?”, a cerut un locuitor din Rogerius prin intermediul aplicației Oradea City Report. Vineri, numărul solicitărilor a început să crească, provocând fiori reci pe spinările orădenilor...

„Ne pregătim să pornim încălzirea”

Termoficare Oradea, furnizorul de încălzire și apă caldă al orașului, făcea săptămâna trecută ultimele pregătiri pentru intrarea în sezonul rece. Timpul rămas este scurt. Spre comparație, anul trecut societatea a pornit încălzirea în apartamente pe 17 octombrie, iar în 2022 începând din 19 octombrie.

Conform Regulamentului pentru furnizarea și utilizarea energiei termice instituit prin HG 425/1994, furnizorii de energie termică sunt obligați să pornească încălzirea după trei nopți consecutive cu temperaturi sub 10 grade Celsius.

„Săptămâna trecută am avut o singură noapte cu 8,4 grade Celsius. Prognozele meteo nu anunță pentru următoarele 10 zile situații asemănătoare, dar ne pregătim să pornim încălzirea”, spune directorul Termoficare, Călin Ungur (foto).

Să ardem gazul!

Operatorul de termoficare a contractat gazul necesar pentru încălzirea apartamentelor. Din necesarul estimat de 550.000 MWh de gaz, o cantitate de 117.000 MWh de gaz este înmagazinată în depozitele Romgaz. Diferența va fi livrată din producția curentă.

Prețul gazului nu ar trebui să pună presiune pe scumpirea gigacaloriei. „Dacă anul trecut am cumpărat gaz la un preț reglementat de 140 lei pe MWh, anul acesta tariful a coborât la 120 lei pe MWh”, spune Ungur.

În ce privește gazul pentru încălzirea necesară agenților economici, Termoficare are contractat undeva la 300.000 MWh. „Avem deja cam 60% din necesar, iar diferența o vom achiziționa de pe bursă, ca să fim cât mai aproape de prețul pieței în eventualitatea că va scădea”, explică directorul.

„Ne dă emoții”

Termoficare a umplut săptămâna trecută cu apă rețelele interioare din blocuri și pregătește închiderea ultimelor lucrări. Cea mai importantă rămasă de finalizat este strămutarea Magistralei II, situată pe mijlocul Bulevardului Decebal, pentru a ocoli prin partea dinspre Ioșia viitorul pasaj subteran ce va fi construit de-a lungul străzii Tudor Vladimirescu.

„Este singura lucrare care ne dă emoții. Conducta alimentează cu agent termic mii de consumatori situați într-o parte din centrul Oradiei și în zonele Cantemir și Horea”, explică Ungur.

Deși aceștia ar putea fi alimentați și din alte rețele, este greu de estimat câți ar rămâne în frig, fiindcă locuințele lor se află la capăt de rețea, unde nu a mai ajuns încălzirea. „Sperăm să nu ajungem să aflăm. Constructorul ne-a asigurat că va închide lucrările până pe 15 octombrie. Oricum, în ultimii doi ani nu am pornit încălzirea mai repede”, spune directorul Termoficare.

Pe terminate

Tot săptămâna trecută, constructorii pregăteau închiderea lucrărilor din cadrul proiectului Nufărul – Geotermal, care vizează încălzirea a jumătate din blocurile din cartier pe un mixt cu agent termic și apă geotermală.

Derulat de Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională din Primărie cu cofinanțare europeană, proiectul se ridică la circa 107 milioane lei. Printre altele, a fost construită o sondă de extracție a apei geotermale în strada Meiului, s-au înlocuit 11 kilometri de rețea secundară și s-au înlocuit 6 puncte termice cu 277 module termice la nivel de scară.

„Lucrările sunt finalizate în proporție de 99%. Se vor închide la sfârșitul lui octombrie, fără să afecteze însă consumatorii când va porni încălzirea”, promite directorul DMPFI, Marius Moș.

Punct termic” de scară

Modulele termice, folosite peste vară doar pentru prepararea apei calde, vor fi utilizate începând din iarnă, în premieră, și pentru încălzirea apartamentelor. „Țevile, dacă pui mâna pe ele, sunt calde. Teoretic, ar putea porni oricând încălzirea”, spune un locuitor al cartierului Nufărul.

Directorul Termoficare nu se așteaptă la probleme. „În ultimii ani, după reabilitarea a 90% din rețeaua magistrală, nu am mai avut avarii care să afecteze un număr mare de consumatori. Nu ne așteptăm nici pentru iarna care vine”, zice Călin Ungur. În plus, dacă până acum compania avea reclamații de la consumatorii din capăt de rețea că nu au căldură, pe viitor, fiindcă încălzirea se va prepara la nivel de scară, problema va dispărea, spune tot el.

Chiar dacă nu vor ieftini încălzirea, modulele termice vor crește calitatea serviciilor.  „De câteva luni, dacă ești dintre cei care se trezesc printre primii din bloc, nu mai aștepți o jumătate de oră să curgă apa caldă la robinet. După 5 minute te poți spăla fără probleme”, spune directorul societății Imonova, Marius Mladin (foto). Firma administrează 13 asociații de proprietari din Oradea, multe dintre ele aparținând unor blocuri din cartierul Nufărul.

Amenințarea facturilor

De altfel, având în vedere că în ultimii ani municipalitatea a investit peste 200 milioane euro în modernizarea sistemului de termoficare, localnicii se tem mai tare de facturile la încălzire decât de frig. În ultimii 7 ani, prețul gigacaloriei plătite de orădeni a doborât, la intrarea în iarnă, record după record, urcând la 397,25 lei în noiembrie anul trecut.

Deocamdată, nu sunt anunțate noi majorări. „Așteptăm să vedem ce preț al gigacaloriei va stabili Agenția Națională pentru Reglementare în Energie. Avizul va veni undeva în cea de-a doua jumătate a lunii. Nu ar trebui să apară, însă, probleme”, apreciază primarul Florin Birta.

Chiar și la același preț al gigacaloriei, costurile vor exploda. „Oamenii își pot aprecia singuri sumele de plată verificând consumul de iarna trecută. Anul acesta, în martie, costurile cu încălzirea au depășit 200 lei pentru o garsonieră, 400 lei pentru un apartament cu două camere și 600 lei pentru unul cu trei camere”, spune Cristian Ile, administratorul a peste 20 de asociații de proprietari.

Nu de alta, dar, vorba unui „clasic” în viață, iarna nu-i ca vara.


PREGĂTIȚI BANII!
200
lei ar putea fi suma cu care vor crește cheltuielile de întreținere a unui apartament cu două camere în prima lună de la pornirea sezonului de termoficare


REABILITAREA TERMICĂ
Soluția pentru scăderea facturilor

Reabilitarea termică a locuințelor este una dintre puținele soluții pentru scăderea facturilor de termoficare, căci asigură diminuarea pierderilor de căldură.

Cristian Ile (foto), administratorul a peste 20 de asociații de proprietari, a comparat consumurile de energie termică ale acelorași blocuri înainte și după izolarea imobilelor. „Într-o singură iarnă poți economisi la încălzire cam 450 lei pentru o garsonieră, 800 lei pentru un apartament cu două camere și 1.000 lei pentru unul cu trei camere”, spune Ile.

În medie, orădenii au plătit pentru izolarea locuințelor circa 3.000 lei pentru un apartament cu o cameră, 4.000 lei pentru unul cu două camere și peste 5.000 lei pentru un apartament cu trei camere. În ultimii doi ani, după explozia prețului materialelor de construcții, costurile cu reabilitarea au urcat, în medie, cu circa 2.000 lei.

Conform OUG 18/2009 privind creșterea performanței energetice a blocurilor, completată pe 30 mai 2024, cheltuielile cu reabilitarea vor fi acoperite pe viitor în proporție de 85% din bugetul UE, 13% de la bugetul de stat, iar diferența va fi asigurată de la bugetul local. Cel puțin în teorie...

Primăria Oradea a primit deja peste 1.000 de solicitări pentru reabilitări de blocuri. Conform unei strategii aprobate de Consiliul Local încă din 2022, cererile vor fi prioritizate pornind dinspre zonele deja reabilitate pe fonduri europene, cum ar fi Nufărul – Cantemir, urmând apoi bulevardele „la vedere”, precum Bulevardul Magheru, Republicii ori Calea Aradului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Orasul buteliilor
Oradea in 2024 inca nu are gaz la blocuri. Lumea gateste la butelie si Termoficarea trimite facturi de 800 lei la o garsoniera.
Postat 08 Octombrie 2024, 23:31 de liviu_pop1
Stati sa vina martie 2025
Liberalizarea preturilor la gaz si curent. Vom fi iarasi ce-am fost si chiar mai mult decit atit...
Postat 08 Octombrie 2024, 07:11 de excalibur
Solutie exista! Dar nu s-a vrut implementarea ei!
Cu banii papati se putea introduce gazul metan (+ cate o centrala cadou) in tot orasul si mai ramaneau! Da, dar cum ne mai sugeau birtinezul&co? N-aveau cum!
Postat 08 Octombrie 2024, 04:24 de pinonel
Incazirea......
Se pot pune repartitoare pt cei ingrijorati.......E si obligatoriu...... Iar nu-s pregatiti.....
Postat 07 Octombrie 2024, 15:53 de cosmin5z
Dar e și timpul să vă frigă ...
... din moment ce v-a ajuns din urmă amortismentele nesubvenționate, pentru zborul Boeing-ului pe gaz, dar mai ales sclipirile de inteligență ale aleșilor locali din ultimii 16 ani care, în loc să individualizeze investițiile de spart asfaltul și să lase tot orădeanul să se încălzească cum vrea și cât poate, au păpat 200.000.000 Euro pe un sistem care s-a redus ca arie, în loc să se extindă echilibrat teritorial și tehnic. Vorba unui neamț care a consiliat municipalitatea în materie ... "La totalul sumele astea cheltuite ați fi putut valorifica terenul de la CET și ați fi putut avea gaz la toate cele 180.000 de unități locative din tot Bihorul".
Postat 07 Octombrie 2024, 12:51 de KP
Dubiu
Este adevarat ca se va mari pretul! De celalalta parte investitiile trebuiesc recuperate. Contrar a ceea ce ne facea sa credem banii nu cad din cer nici d'in cadouri. Pe de alta parte este drept ca asta va atinge o parte din populatie. Dar cit? 20-25 % din populatie? In rest ..... caci in Oradea nu se discuta decit in mii si zeci de mii de euro. Deci sint bani! Sint Trista pentru cei 25%!
Postat 07 Octombrie 2024, 10:47 de Piranda
Incazirea
Fri 11 Showers 18° /9° 59% WSW 17 km/h Sat 12 Partly Cloudy 17° /7° 12% NNE 13 km/h Sun 13 Partly Cloudy 16° /8° 23% SW 14 km/h Mon 14 Partly Cloudy 15° /5° 16% SW 14 km/h Tue 15 Mostly Sunny 16° /7° 12% NE 13 km/h Wed 16 Mostly Cloudy 17° /7° 12% ENE 12 km/h Thu 17 Partly Cloudy 17° /8° 17% SSE 11 km/h Fri 18 Partly Cloudy 16° /7° 22% E 12 km/h Sat 19 Partly Cloudy 16° /8° 19% ESE 13 km/h Sun 20 Partly Cloudy 16° /8°
Postat 06 Octombrie 2024, 18:35 de cosmin5z
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON