URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Iulie 2021, 10:00

Încălzirea care ne arde

Încălzirea care ne arde sursa foto: Getty Images
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Veste proastă pentru orădeni: Termoficare, care abia a înlocuit producția de energie termică pe bază de cărbuni cu cea pe gaz, mult mai puțin poluantă și mai eficientă, va trebui să plătească o sumă enormă pentru a-și cumpăra așa numitele certificate verzi, care îi dau dreptul să polueze. În cazul în care cele 60 de milioane lei necesare nu vor fi date de Guvern (din banii tuturor românilor), nota de plată o vor achita orădenii fie direct, prin inevitabila scumpire a gigacaloriei, fie indirect, prin subvenționarea de către Primărie (ceea ce înseamnă că o suportă toți locuitorii orașului, indiferent că sunt sau nu clienți ai Termoficare).

Asta se întâmplă, teoretic, pentru că UE vrea să reducă poluarea taxând-o. Vă dați seama că, dacă Oradea și-ar fi păstrat CET-ul pe cărbune, suma ar fi fost mult mai mare, cum va fi în cazul celorlalte orașe din România care încă se încălzesc pe cărbune.

Practic, însă, se întâmplă și pentru că politicienii noștri, de ieri și de azi, nu vorbesc deloc despre costurile „ecologizării” dorite de UE. Așa că noi, cetățenii, mai interesați de câte un accident rutier decât de noua religie „eco” propovăduită de la Greta Thunberg până la mai-marii din Bruxelles, ne pomenim brusc cu o problemă cât casa. Și nici măcar nu putem nega evidența, că toți simțim cum se încinge planeta și înțelegem că încălzirea globală trebuie încetinită. Dar nu așa!

Problema e că Pactul Verde European (Green Deal) pune în cârca săracilor mai mult decât pot duce. În timp ce nouă, românilor, ne este refuzat un PNRR care să permită folosirea gazelor pentru termoficare, ceea ce înseamnă că vom polua (și, deci, plăti) și mai mult (atât prin arderea cărbunilor, cât și prin defrișarea pădurilor, fapt ce accentuează și mai mult efectele poluării), alte state europene, mult mai bogate, continuă bine-mersi să polueze incomparabil mai cu spor decât România.

Germania, bunăoară, tocmai ce jubilează pentru finalizarea magistralei Nord Stream 2 (construită cu prețul sacrificării Ucrainei în brațele Rusiei, acelei Rusii în care deja în mod tradițional devin șefi pe la Gazprom foștii cancelari și miniștri de Externe nemți). Și tot Germania, care de peste un deceniu declară că face tranziția spre energia verde și vrea interzicerea centralelor atomoelectrice, își păstrează până în 2050 zecile de termocentrale pe cărbune din Renania de Nord – Westfalia, Saxonia, Brandenburg și Saxonia Anhaltină, ba anul acesta a mai deschis una nouă, gigantică, Datteln-4, astfel că 40% din energia proprie e produsă din cărbune.

Nu am menționat aceste informații ca să provoc, Doamne ferește!, atitudini anti-UE, ci pentru a sublinia o anomalie la care suntem indiferenți, dar care ne va arde la buzunare. Și anume că, în timp ce politicienii noștri se ceartă ca chiorii între ei, iar nouă ne scot ochii că avem ba o economie wow, ba un PNRR ca Biblia de bun, nu îndrăznesc nici măcar o negociere care să ne ușureze și ieftinească tranziția spre paradisiaca Europă verde. Și asta o să ne coste aspru.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Cris, ai zis-o perfect!
KP, gazul e cel mai curat la ardere, mai curat decat carbunele de cam 10 mii de ori.
Postat 27 Iulie 2021, 18:27 de unu
Arză-i-ar focu' de liberali ignoranți.
În ceea ce privește poluarea cu cărbune și mai slaba poluare cu gaz, la Bihoreanul ori nu se înțelege ori e plin de "ingineri" fabricați la Universitatea din Birtin. În Germania, Suedia, Finlanda și Danemarca, există câteva centrale termo-energetice care utilizează ca sursă cărbunele. Nici nu își bat capul să înlocuiască centralele clasice și modernizate, cu motoare de avion adaptate pe gaz. Asta pentru că arzătoarele sunt programate a da cel puțin 1600°C la ieșirea agentului primar pe tur, iar cărbunele se introduce prin tunelul de ardere în stare de "praf". Praful de cărbune arde în proporție de 98-99%, asigurând o limitare a poluării sub standardul european general de 94-95%, care e specific la gaz. Singura diferență constă în faptul că o instalație pe gaz e mai ieftină cu cca. 12-15% și se amortizează mai repede cu cca. 2 ani. Dar, domnia și prostia aduc după sine un preț.
Postat 27 Iulie 2021, 12:33 de KP
proiect ratat
mariti pretul cu 1000 % ,dar macar lasati-ne sa ne debransam de la retea ca majoritatea locuitorilor a acestui oras (infloritor) lucreaza in parcurile industriale ale orasului pe salar minim
Postat 27 Iulie 2021, 11:32 de Laurianj
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON