Ordinul Arhitecţilor din România a desfiinţat printr-un comunicat publicat pe portalul propriu şi transmis ulterior membrilor săi concursul organizat de Primăria Oradea pentru reamenajarea Pieţei Independenţei, deasupra parcării subterane.
Reprezentanţii OAR susţin că procedura de selecţie a proiectului câştigător încalcă standardele profesionale şi Legea achiziţiilor publice.
"Multiple neconcordanţe"
"Acest concurs încalcă standardele adoptate de OAR în organizarea concursurilor de arhitectură (corectitudinea procedurii, transparenţa, profesionalismul documentaţiei) şi buna practică profesională, prin lipsa unor documente şi informaţii esenţiale", se menţionează în comunicatul semnat de preşedintele OAR, Lucian Alexandru Găvozdea.
Reprezentanţii arhitecţilor din România sunt de părere că "multiple neconcordanţe între documentele achiziţiei, precum şi lipsa descrierii unei proceduri de anonimizare şi predare a proiectelor, reprezintă încălcări directe şi indirecte ale Legii achiziţiilor publice, prin L98 din 2016 şi HG 365/2016".
Preşedintele OAR a transmis că organizaţia şi filialele sale "nu pot fi asociate şi nu pot promova în rândul membrilor lor" concursul de soluţii Context-Identitate-Simbol. "Nu putem crede că arhitecţii OAR Bihor, ca şi arhitecţii din toată ţara, acceptă să susţină o procedură cu atâtea lacune", se menţionează în comunicat.
Numai nereguli...
Concret, reprezentanţii OAR au reclamat că municipalitatea nu a precizat valoarea estimată a lucrării, pentru a putea alege proiectul cel mai ieftin de implementat. "Această încălcare a standardului de bună practică profesională afectează fundamental corectitudinea, transparenţa procedurii de concurs şi în final implementarea proiectului câştigător", a transmis OAR.
Conducerea organizaţiei profesionale a mai contestat procedura jurizării online a concursului, afirmând că "este esenţial ca materialele să fie prezentate în format fizic", pentru o departajare judicioasă a acestora, precum şi termenul scurt de jurizare. "O singură zi nu asigură timpul necesar pentru parcurgerea şi înţelegerea individuală a proiectelor, cu atât mai puţin pentru formarea şi dezbaterea unei opinii profesionale", susţin arhitecţii.
Lipsesc acte!
OAR a mai acuzat lipsa modelului contractului de proiectare care ar urma să fie încheiat cu municipalitatea, încălcând astfel prevederile Legii 98 din 2016 privind achiziţiile publice, dar şi fundamentarea slabă a temei de concurs.
"Lipsa unor studii minimale care să fundamenteze configurarea unor soluţii pentru acest concurs - ridicare topo, studiu istoric, studiu geotehnic -, precum şi lipsa consultării populaţiei, etapă obligatorie prin lege, reprezintă o încălcare gravă a standardelor de bună practică profesională", se menţionează în comunicat.
Potrivit specialiştilor, fără aceste documente concurenţii sunt în imposibilitatea de a propune soluţii şi bugete realiste, făcând imposibilă implementarea proiectului câştigător.
Cu termene diferite
Arhitecţii au mai invocat neconcordanţe între documentele achiziţiei publice "care pot conduce la obligativitatea anulării procedurii". Regulamentul de concurs face trimitere la formularul de ofertă, modelul de contract de proiectare, acordul de asociere şi alte acte care nu apar în documentaţia publicată de municipalitate.
Până şi calendarul competiţiei diferă, în funcţie de documentele consulate. Dacă în tema concurs organizatorii precizează data de 6 iulie ca termen limită pentru înscriere, în regulamentul de concurs se menţionează 6 iulie ca dată limită pentru înscriere şi prima rundă de întrebări din partea participanţilor, iar data de 12 iunie tot ca limită pentru înscrieri şi cea de-a doua rundă de întrebări.
În plus - pentru ca harababura să fie completă - pe afişul de concursului publicat pe portalul municipalităţii apare ca "termen limită" data de 15 iulie, ora 16, când are loc de fapt expoziţia de încheiere a procedurii de selecţie.
"Nu anulăm procedura"
Contactat de BIHOREANUL, viceprimarul Mircea Mălan (foto), cel care a şi anunţat la jumătatea lunii mai lansarea concursului pentru reamenajarea Pieţei Independenţei, a afirmat că nu ştie nimic despre felul în care reprezentanţii OAR au criticat concursul. "Nu mi-a spus nimeni nimic. Îl voi întreba luni pe arhitectul şef", a declarat, sâmbătă, viceprimarul.
Mălan s-a arătat surprins de poziţia arhitecţilor din OAR. "Acest concurs a fost gândit până în ultimul detaliu împreună cu OAR Bihor. Arhitecţii chiar ne-au sugerat lucruri de care am ţinut cont", a spus viceprimarul.
Edilul nici nu ia în calcul amânarea concursului. "Nu anulăm procedura. Sunt deja peste 20 de concurenţi înscrişi", spune Mălan.
Viceprimarul susţine că concursul este corect şi transparent, chiar dacă se desfăşoară exclusiv online. "La data lansării nu ştiam care va fi mobilitatea persoanelor în contextul pandemiei. Nu înţeleg cum poate cineva contesta un concurs pentru că este organizat online şi să acuze modul de anonimizare a proiectelor depuse", zice Mălan.
Lămuriri tardive
Merită precizat faptul că municipalitatea a transmis, vineri, presei un comunicat, "ca urmare a încheierii rundelor de întrebări şi răspunsuri", rundă care a avut loc, însă, deja de două săptămâni.
Comunicatul nu face nicio referire directă la acuzaţiile organizaţiei profesionale şi la îndemnul adresat arhitecţilor de a nu gira procedura de selecţie pentru amenajarea Pieţei Independenţei, dar OAR Bihor nu mai este menţionată între organizatori, lângă Primărie şi Instituţia Arhitectului Şef.
Fără să explice de ce face asta, în mesajul său, Primăria răspunde practic la o parte din acuzaţiile făcute de Ordinul Arhitecţilor din România, dând asigurări că jurizarea online este "corectă şi eficace" în contextul pandemiei de COVID-19.
Municipalitatea a mai anunţat că modelul contractului de proiectare va fi postat "în timp util" pentru a putea fi semnat digital de concurenţi înainte de predarea proiectului, că pachetul de concurs cu toate documentele a fost definitivat şi că doar concurenţii înscrişi în concurs vor primi informaţii privind procedura anonimizării proiectelor. Câţi vor mai accepta să rămână în concurs...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.