URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Fosta a doua armată a țării, CFR-ul, a ajuns într-o stare jalnică. Firma e cu datorii uriașe la bugetul de stat, dar managerii prosperă și primesc bonusuri de performanță. Salariile s-au mărit simțitor la toate nivelurile, la fel cum a crescut și stratul de jeg pe garnituri. Locomotivele se aprind pe traseu, dar și pălinca în mecanicii de locomotive. Nașii se uită urât la tine dacă faci imprudența să cumperi bilet, iar întârzierile sunt atât de mari încât instituția pare că nu a ieșit din Evul Mediu...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 August 2024, 17:00

Încă un pasaj rutier peste centura Oradea. Iată de ce va fi amenajat!

Încă un pasaj rutier peste centura Oradea. Iată de ce va fi amenajat! sursa foto Consiliul Județean Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La propunerea președintelui Consiliului Județean, Ilie Bolojan, aleșii bihorenilor au aprobat o documentație ce prevede realizarea unui nou pasaj suprateran pe centura Oradea, într-o zonă nelocuită, peste calea ferată ce leagă orașul de Sânmartin.

Realizarea pasajului este necesară pentru viitoarea linie de tram-tren dintre cartierul orădean Nufărul și Băile Felix, a explicat Bolojan, referindu-se la proiectul de circa 235 milioane euro prin care s-ar interconecta liniile de tramvai din Oradea cu cele de tren din comunele învecinate pentru a asigura transportul în comun până în Borș, Sântandrei, Girișu de Criș, Sânmartin și spre Nojorid până la Aeroport.

„În prezent nu sunt probleme în trafic pe centura Oradea la trecerea de cale ferată, întrucât s-a așternut asfalt peste liniile dezafectate. La o cadență de 30 de minute, fără realizarea pasajului, închiderea circulației la trecerea peste calea ferată ar fi generat blocaje în trafic. Pasajul se va realiza în paralel cu reabilitarea și electrificarea căii ferate”, a spus șeful CJ Bihor.

Astfel, circulația auto se va muta pe pasaj, iar trenurile vor avea cale liberă. 

Potrivit studiului de fezabilitate, aprobat cu unanimitate de voturi, lungimea totală a noii construcții - care include pasajul propriu-zis, rampele și racordările - va fi de 810 metri. Vor fi patru benzi de circulație, câte două pe sens.

De asemenea, pentru ca pietonii să traverseze în siguranță centura Oradea, pe sub aceasta va fi construit și un pasaj pietonal.

„Până la sfârșitul lunii septembrie ne propunem să finalizăm aplicația de finanțare europeană. În toamnă vom demara procedurile de licitație pentru selectarea constructorilor care vor lucra în următorii doi ani la rețeaua metropolitană de tram-tren”, a mai spus Ilie Bolojan.

Conform studiului de fezabilitate, valoarea totală estimată a proiectului este de 64,3 milioane de lei, cu TVA inclusă, iar finanțarea ar urma să fie asigurată din fonduri europene.

Pe lângă acest pasaj, CJ Bihor mai are în lucru proiecte pentru construirea altor șase pasaje rutiere în Oradea și Zona Metropolitană.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Propunerea este tembelă.
Ca să ajungi de pe Clujului câtre Sânmartin, oricum este o aiureală cum este acum, ba la sol și ba pe pasaje, sus și jos cu mașina ca la un carusel de la un parc de distracții. Cum tramvaiul la Sânmartin va ajunge peste vreo 8-10 ani probabil, iar centura e bine să nu fie parțial blocată vreo 1-2 ani după cum este obiceiul locului ... se impune o soluție simplă și la obiect, adică realizarea unui pasaj suprateran peste centură, pentru viitorul tramvai. Făcut rampa ca atare și apoi n-ai decât să te joci de-a tram-trenul până ți se acrește, cu sau fără piste de biciclete și cu sau fără lărgirea rampei, ca să rezolvi o traversare mai simplă dinspre oraș către Băile 1 Mai și Felix. În orice caz, se confirmă acum prostia cu centura Sânmartinului, care ar fi putut fi realizată pe traseul acestei căi ferate, libere în jur de mari expropieri și de trasee care să îngreuneze circulația către și dinspre centură. Bolojan fave parte din categoria celor 5% de români, bătuți în cap, și ignoranți și răi, pentru că nu ascultă decât de creierul lui atrofiat. Cei din jurul lui sunt la fel, că unul măcar nu gândește și să-i spună ce trebuie făcut fără să risipească banul public.
Postat 31 August 2024, 07:35 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5156 RON
  • 1 EUR = 4.9742 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON