URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 August 2024, 17:55

Încă un centru pentru colectarea gratuită a deșeurilor va fi dat în folosință în Bihor, în Vadu Crișului (FOTO)

Încă un centru pentru colectarea gratuită a deșeurilor va fi dat în folosință în Bihor, în Vadu Crișului (FOTO) sursa foto Consiliul Județean Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând de sâmbătă, 17 august, locuitorii comunelor Vadu Crișului, Șuncuiuș și Măgești vor avea la dispoziție un centru de colectare prin aport voluntar, unde vor putea depozita gratuit deșeuri voluminoase. Platforma, care va fi deschisă în fiecare sâmbătă între orele 10:00 - 18:00, a fost amenajată în Vadu Crișului și va fi gestionată de operatorul de salubritate din zonă, Salubri SA Aleșd.

Accesul la centrul de colectare va fi permis doar vehiculelor cu sarcina utilă maximă de 1,5 tone, iar identificarea cetățenilor se va face pe baza cărții de identitate.

Platforma face parte dintr-un proiect inițiat de Consiliul Județean Bihor și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Group, derulat în parteneriat cu primăriile. Acesta vizează construirea unei rețele de 32 centre cu aport voluntar, dintre care 16 sunt finalizate (cele din Beiuș, Marghita, Salonta, Aleșd, Valea lui Mihai și Săcueni, Sântandrei, Tinca, Ceica, Oșorhei, Tileagd, Vadu Crișului, Bratca, Popești, Sânmartin și Sânnicolau Român), iar 5 sunt deja operaționale (cele din Aleșd, Beiuș, Marghita, Salonta și Vadu Crișului), celelalte urmând a fi deschise după obținerea avizelor necesare.

Valoarea totală a celor 16 centre finalizate a fost de 37,860 milioane lei, din care 21,318 milioane lei au fost câștigați din fonduri UE.

Alte 16 platforme pentru colectarea gratuită a deșeurilor sunt în prezent în faza de licitație pentru selectarea constructorilor, în Borș, Paleu, Nojorid, Copăcel, Ștei, Vașcău, Drăgănești, Buntești, Spinuș, Chișlaz, Balc, Aușeu, Avram Iancu, Cociuba Mare, Lăzăreni și Lazuri de Beiuș.

Pentru realizarea acestora, CJ Bihor a primit 24 de oferte, valoarea totală estimată fiind de 35,5 milioane lei, fără TVA.

Fiecare centru este dotat cu 12 containere de mari dimensiuni pentru colectarea separată a diverse tipuri de deșeuri: materiale textile, bunuri reutilizabile, metalice, obiecte de uz casnic, sticlă, electrice/electrocasnice/electronice, materiale plastice, hârtie/carton, lemn/mobilier, vegetale, resturi din construcţii şi deşeuri cu conţinut periculos.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
dic more la vad hahaha
ce se aruncam noi, ca la noi tot se recicleste la spranceana,daca stii ce zic.
Postat 15 August 2024, 19:15 de florea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5471 RON
  • 1 EUR = 4.9752 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON