URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 29 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Imediat după Revoluție, din punct de vedere cultural, Oradea a intrat în Evul Mediu. Banii, atâți câți erau pe la Primărie, se împărțeau după criterii strict politice. Veneau udemeriștii cu ONG-urile lor, pediștii la fel, mai pupau ceva bănet pesediștii și liberalii și cu asta, gata. Când a ajuns Bolojan la Primărie s-a trecut în extrema cealaltă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul zaharat se definește ca un exces permanent de zahăr în sânge, adică hiperglicemie cronică, determinată de o rezistență progresivă a organismului la acțiunea insulinei, un hormon produs de către pancreas (care face să scadă glicemia).
15 Mai 2024, 10:33

Încă o peșteră deschisă vizitatorilor, în apropiere de Oradea, alături de un nou traseu de via ferrata (FOTO)

Încă o peșteră deschisă vizitatorilor, în apropiere de Oradea, alături de un nou traseu de via ferrata (FOTO) sursa foto Consiliul Județean Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorul are o nouă destinație turistică spectaculoasă la mai puțin de 30 de minute de Oradea – un circuit de 5 km în comuna Drăgești, care poate fi parcurs la pas de vizitatori.

De sâmbătă

Deschiderea acestuia pentru publicul larg, începând de sâmbătă, 18 mai, a fost anunțată de Consiliul Județean Bihor după o vizită în teren a vicepreședintelui Mircea Mălan, alături de primarul comunei, Delia Farcaș, șeful Serviciului Teritorial Bihor a ANANP (Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate), Horia Carțiș, și consultantul speolog implicat în execuția lucrărilor de amenajare cu fonduri europene, Viorel Lascu.

Circuitul turistic din Drăgești cuprinde două peșteri: Peștera Stracoș, amenajată și deschisă publicului larg, și Peștera Tășad, deschisă doar pentru speologie, precum și două puncte de observare, locuri de popas, un spațiu special amenajat în jurul Peșterii Stracoș, un pod suspendat și un traseu tip via ferrata de dificultate mică.

„Județul nostru are un potențial turistic foarte important, iar CJ Bihor și-a propus să îl valorifice. În parteneriat cu ANANP și cu primării, Consiliul Județean realizează mai multe proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii turistice. Județul nostru are o nouă peșteră vizitabilă. Acest lucru se întâmplă la 12 ani distanță de la amenajarea ultimei peșteri vizitabile din Bihor”, a precizat Mircea Mălan, vicepreședintele CJ Bihor.

Pentru început, cei care doresc să o viziteze trebuie să se programeze la numărul de telefon 0259/324545.

Prețurile pentru intrarea în această peșteră sunt de 20 de lei/adult și 15 lei/copil peste 5 ani. Pentru grupuri de 15 persoane, un bilet de intrare pentru un adult costă 15 lei și, respectiv, 5 lei pentru copii peste 5 ani. Intrarea este gratuită pentru localnici, pentru copiii sub 5 ani și pentru persoanele cu dizabilități.

De dublu interes

„Acest proiect este de o importanță majoră pentru noi. Ne dorim să punem în valoare toate frumusețile naturale ale comunei, în așa fel încât turiștii să vină în zonă, iar comuna să se dezvolte”, a spus Delia Farcaș, primarul comunei Drăgești.

Peștera Stracoș este dotată cu un sistem de iluminare și monitorizare. În mai multe locuri din interiorul ei sunt montați senzori care măsoară nivelul de dioxid de carbon, temperatura, umiditatea și curenții. Totodată, la intrare există un sistem care contorizează intrările și ieșirile. Peștera este alimentată cu energie electrică obținută integral de la panourile fotovoltaice amplasate în apropiere.

„Peștera Stracoș este inedită pentru că se află într-o zonă unde nu ai peșteri, la doi pași de Oradea. Dincolo de faptul că îți aduce această secțiune în evoluția pământului, cu fosile, cu biodiversitate, are și o componentă istorică legată de locuirea zonei. Cândva aici aveau loc anumite ritualuri, pentru că au fost găsite pumnale de sacrificiu medievale. Peștera este într-o zonă care te aduce printr-un peisaj fantastic de apă, calcar, fosile, floră”, a explicat Viorel Lascu (foto), consultant în cadrul proiectului de amenajare a infrastructurii turistice.

Contactat de BIHOREANUL, Alex Laslău, consilier în cadrul CJ Bihor, a explicat că la traseul turistic de 5 km se poate ajunge ieșind de DN 76 Oradea - Deva și intrând pe DN 767B ce duce spre Tășad. „La 500 de metri pe partea dreaptă este un punct de informare și o parcare, unde turiștii pot lăsa mașinile. De acolo începe traseul, care este pietruit și poate fi străbătut pe jos sau cu bicicleta, întâi până la peștera Tășad, care nu este deschisă publicului larg, iar apoi până la peștera Stracoș, care este vizitabilă”, a spus Laslău.

Proiectul „Implementarea de măsuri active de conservare pe teritoriul sitului de importanță comunitară ROSCI0240 Tășad” s-a realizat în cadrul unui parteneriat dintre ANANP Bihor, CJ Bihor și Primăria Drăgești, având o finanțare 100% nerambursabilă de 11,158 milioane lei, cu TVA inclusă.

Parteneriate cu ANANP

Finanțarea a fost obținută în cursul anului trecut, când ANANP Bihor și CJ Bihor au semnat contracte de finanțare de 40 milioane lei pentru mai multe proiecte destinate turismului ecologic.

Un alt proiect al celor două instituții împreună cu primăriile din Vadu Crișului, Șuncuiuș, Bratca și Dobrești vizează reconstrucția ecologică a Lacului Vida din Dobrești și amenajarea a trei centre de management, cercetare și educație ecologică, precum și a unor zone de vizitare a biodiversității, cu locuri de campare adecvate, atât la coada lacului Vida, cât și la Vadu Crișului și la Șuncuiuș.

De asemenea, încă un proiect, asumat de administrația județeană, alături de cele ale comunelor Șinteu și Aușeu și ANANP Bihor, are drept scop construirea la Șinteu a unui centru de management, cercetare și educație ecologică, iar în Aușeu amenajarea unei zonă cu pistă off-road în afara sitului Muntele Șes.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Super proiectul
Acum, odata la 7 ani, trebuir-ar si o harta cu toate traseele de hiking, cu toate rutele de via ferrata, pesteri, puncte de belvedere, din judet. Ca inultimii 4 ani a pus Malan in valoare inca vreo 3 comune cu potential turistic. Inainte cu 4 a pus Pasztor si Cornel Popa rite de biciclisti pe la bisericile de lemn si podgoriile de vin. Sa stim care pe unde sint, si putem sa fim turisti in apropiere, o escapada de weekend. Raman banii in judet, poate poate mai apare o cafenea sustinuta de turisti in comuna
Postat 16 Mai 2024, 10:44 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6516 RON
  • 1 EUR = 4.9768 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON