URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Iunie 2023, 16:01

Încă o comună din Bihor va avea propria rețea de gaz, la care vor fi racordate toate satele componente

Încă o comună din Bihor va avea propria rețea de gaz, la care vor fi racordate toate satele componente sursa foto Consiliul Judetean Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cel mai târziu la începutul anului viitor, comuna Cociuba Mare va avea o rețea de gaz. Contractul pentru executarea noii rețele a fost semnat vineri la sediul CJ Bihor, în prezența vicepreședintelui Mircea Mălan, de către primarul și viceprimarul comunei Cociuba Mare, Mihai Sferle și Ioan Bronț, precum și directorul tehnic al firmei Flodor Transcom, Marius Tocoian, care va executa lucrarea.

Potrivit informării făcute de administrația județeană, rețeaua de gaz va avea o lungime de 53 kilometri, urmând să acopere toate cele patru sate ale comunei - Cociuba Mare, Petid, Cheșa și Cărăsău – și să aibă 1.144 branșamente.

Lucrările vor fi executate de asocierea dintre SC Flodor Transcom, Distrigaz Vest, Distrigaz Vest Construcții și Utilitar Fluid Construct, contra sumei de 32,384 milioane lei, din care 24,469 milioane din Programul Național de Investiții Anghel Saligny, iar 7,914 milioane lei de la bugetul comunei.

CJ Bihor sprijină proiectul cu 1 milion lei, iar rețeaua de gaz din Cociuba Mare, care trebuie finalizată în termen de 6 luni, va fi a șasea realizată în ultimii doi ani cu sprijinul administrației județene, după cele din comunele Sânnicolau Român, Lunca, Mădăras și Tinca, plus orașul Ștei.

De notat că alte trei comune, din Zona Metropolitană Oradea, și anume Nojorid, Paleu și Oșorhei, vor avea rețele de gaz construite cu fonduri europene în valoare de 68,011 milioane lei, contractul de execuție fiind semnat luna trecută cu firmele Avi Prod și Avril SRL, care au câștigat licitația organizată în acest scop. Lungimea totală a rețelelor de gaz în aceste trei comune va fi de 135,4 kilometri, din care în comuna Nojorid 31,2 km, în Oșorhei 54,1 km, iar în Paleu 50,1 km.

Pe de altă parte, în Bihor a mai câștigat finanțare europeană pentru înființarea de rețele de gaze naturale și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Gaz Bihor Sud, în care sunt asociate comunele Rieni, Buntești, Pietroasa, Drăgăneşti şi Lazuri de Beiuș, contractul de finanțare, de peste 77 milioane lei, fiind semnat în vara anului trecut.

De asemenea, prin PNDI Anghel Saligny mai este finanțată realizarea de rețele de gaz și în Aleșd, Aștileu, Tileagd, Ciumeghiu și Sânmartin.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
@sandu2100
De unde ai mai scos cifrele alea? Ce 2050, bine ca nu 2250. Inventezi cifre, daca nu stii mai bine taci, nu te mai baga ca musca in "zar", daca nu stii ceva mai bine taci. Gata m-am documentat din alta parte. Mai ia o pauza. Trebuie sa aplauzi tu tot ce se face, nu conteaza daca aruncam banii pe geam, pe ceva inutil, tu esti copilul de 12 ani care se bucura de orice...., nivel intelectual de copil de generala, si aia cred ca sunt mai precoce in ziua de azi. Stim ca esti fanul a orice se face
Postat 17 Iunie 2023, 20:00 de Petre93
Norma propusa de UE a fost adoptata si de Romania.
In acord cu aceasta, incepand cu anul 2028 nu se vor mai autoriza niciun fel de cladiri rezidentiale (case si apartamente) care sa prevada centrale individuale de incalzire. Se vor putea realiza microcentrale zonale si de cartier, respectiv racorduri colective pentru condomenii (blocuri). Asta in urban, Clujul fiind primul care a adoptat deja noile reglementari. In rural termenul va fi prelungit, de la caz la caz, pana in 2038. Problema nu este acum chiar, pentru unii beneficiari, ci pentru cei care au 8nvestitvsi mai investesc in sisteme care vor deveni inutile, la nivel individual. Cociuba face ce trebuie acum, urmand ca peste vreo doua decenii sa-și faca un mic CET pentru toata comuna (poate chiar dand si altor comune caldua si gaz la bucatarii), asa cum exista astfel de obiective in multe tarile vest-europene. In Danemarca spre exemplu, centrala Fredericia asigură căldură pe rețele care au pierderi de maxim 0,5°C pe trasee de până-n 90 km.
Postat 17 Iunie 2023, 09:40 de Sandu2101
Petre93
Din 2030 nu o sa se mai instaleze centrale pe gaz, 2in 2050 nu se va mai folosi gazul.
Postat 16 Iunie 2023, 17:31 de Sandu2100
De ce gaz?
Dar UE nu a interzis folosirea centralelor pe gaz dupa 2030-2035? Ma insel sau nu? Ce rost mai are investitiile in retele pe gaz
Postat 16 Iunie 2023, 16:41 de Petre93
Felicitari
Sa mai spuna cineva ca Bolojan nu se ține de cuvânt.
Postat 16 Iunie 2023, 16:27 de adi13_
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON