URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 25 APRILIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cât de mult suntem noi iubiți de autoritățile centrale, Bihorul ar putea liniștit să-și declare autonomia. Avem în lucru o autostradă care nu se mai termină, iar ministrul Transporturilor își permite să nu dea ordin de începere a lucrărilor la un tronson, numai pentru că are niște polițe de plătit unui constructor. Despre linia ferată Oradea - Cluj, și implicit spre București, ce să mai zicem? Specialiștii au arătat că gradul de realizare a investiției de 2 miliarde de euro este ceva mai mare decât o alcoolemie de Vaslui.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea arată bine, nu doar în comparație cu alte surate românești, ci și cu orașe de talia ei din Vest. În multe locuri chiar superb, binemeritându-și magnetismul din clipurile turistice și „nielcoșagul” cu care unii localnici o laudă pe rețelele sociale. Baiu-i purtarea altora dintre cei care o locuiesc.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota la alegerile prezidențiale din luna mai? (Candidații sunt enumerați în ordinea de pe buletinele de vot)












De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Printre multiplele modificări aduse legislației rutiere la mijlocul anului 2024, printr-o ordonanță de urgență, se regăsește și nou introdusa instituție de relocare a vehiculului în cazuri speciale. Practic, relocarea înseamnă mutarea temporară a unui vehicul într-un alt loc, în situația în care aceasta este necesară, chiar dacă șoferul respectiv a respectat toate prevederile legale cu privire la parcare sau staționare.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Ianuarie 2023, 14:15

Înapoi în natură: A trecut Crăciunul și nu știi ce să faci cu bradul? Îți spune RER Vest

Înapoi în natură: A trecut Crăciunul și nu știi ce să faci cu bradul? Îți spune RER Vest SEPARAT ȘI GOI. Pentru ca brazii să poată fi colectați separat și transformați în noi materii, trebuie aruncați nu în pubele, ci lângă, și fără ornamente sau ambalaje
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Simbol al Crăciunului şi o sursă de bucurie pentru cei mici şi cei mari deopotrivă, bradul împodobit devine destul de repede şi o pacoste în casele orădenilor.

RER Vest sare în ajutorul lor şi anunţă că, la fel ca în anii precedenţi, va colecta gratuit brazii lăsaţi lângă punctele de colectare a deşeurilor. Cei naturali vor fi transformaţi în compost, iar cei artificiali, trimişi la reciclare.

Nu-i aruncaţi în pubele!

După ce au adunat sub ei cadourile lăsate discret de Moş Crăciun şi au umplut locuinţele de lumină, brazii împodobiţi îşi vor îndeplini rapid misiunea. De obicei, imediat după Anul Nou, orădenii încep să îi "dezbrace" de podoabe şi să îi scoată din case.

Aşa cum i-a obişnuit pe orădeni, operatorul de salubritate RER Vest va asigura şi în această iarnă colectarea lor gratuită. "Ca Oradea să rămână oraşul curat cu care toţi suntem obişnuiţi, vă recomandăm să depozitaţi brazii lângă punctele de colectare a deşeurilor. Nu îi puneţi în tomberoane sau pubele şi nici nu îi depozitaţi între recipientele de colectare, pentru a nu bloca incintele. Simpla aşezare a acestora lângă spaţiile de colectare este suficientă, ca mai apoi colegii noştri să îi preia pentru a-i duce la depozitul ecologic", spune Laura Dărăban, responsabil de comunicare în cadrul RER Vest. Îndemnul este valabil atât pentru orădenii care stau la blocuri, cât şi pentru cei de la case.

Transformaţi în materii prime

RER Vest va colecta toţi brazii separat de alte deşeuri, pentru a se putea asigura că vor intra în economia circulară. Orădenii pot lăsa lângă punctele de colectare a deşeurilor şi brazii artificiali, care de asemenea vor fi ridicaţi de muncitorii serviciului de salubritate.

Ulterior, brazii naturali şi cei confecţionaţi din plastic vor fi sortaţi şi vor porni pe drumuri diferite. Cei naturali vor fi tocaţi, uscaţi şi transformaţi în compost, adică un îngrăşământ pentru pământ, iar cei artificiali trimişi către fabricile de reciclare.

Ca să poată fi valorificaţi, brazii trebuie aruncaţi fără niciun fel de ornament şi fără ambalajele bomboanelor de pom.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3734 RON
  • 1 EUR = 4.9772 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON