Fără nicio glumă specifică Zilei Păcălelilor, şeful Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Radu Matei Pavel, şi-a anunţat, luni, demisia de onoare din funcţia pe care o deţine.
Numit interimar la şefia Centrului în 2011, apoi instalat ca director plin după ce a câştigat un concurs la care au mai fost alţi trei candidaţi, Pavel renunţă la funcţie înainte de a fi demis de Consiliul Judeţean pentru nota 5,32 obţinută la evaluarea anuală a managerilor instituţiilor de cultură.
De onoare sau de... musai
"Nu mi-a fost comunicată motivaţia celor care au fost în comisia de evaluare, doar rezultatul. Am ales să îmi prezint demisia de onoare pentru că această notă e o adevărată jignire la activitatea pe care am avut-o în ultimii doi ani", a declarat Pavel luni, într-o conferinţă de presă.
Apoi, managerul a precizat câteva din activităţile Centrului în anul trecut: participarea la o conferinţă internaţională de la Harvard cu o prezentare pe tema păstoritului în Crişana, dar şi reactivarea unor festivaluri muzicale ori înfiinţarea unor ansambluri folclorice în satele bihorene. "Suntem singura instituţie de nivel judeţean care încă mai organizează evenimente culturale în zona rurală a judeţului Bihor", a precizat Pavel.
Totodată, a spus acesta, activitatea de anul trecut, notată cu puţin peste 5, a fost mult mai amplă decât cea din 2011, când a fost notat cu 9,7, astfel că nu poate interpreta evaluarea sa decât ca o modalitate de a-l îndepărta de la conducerea Centrului, pentru a face loc altcuiva.
Cum zvonurile spun că următorul şef al instituţiei va fi tânărul liberal Adrian Dume, Pavel a ţinut să precizeze că şi el este membru PNL, din 2009, ba chiar unul activ, care s-a implicat în campania electorală din toamnă, şi că n-a fost pus pe criterii politice la şefia Centrului. Asta chiar dacă e rudă cu Radu Ţîrle, iar instalarea sa la Centru s-a făcut când Ţîrle era şeful Consiliului Judeţean. "Nu am avut sprijinul domnului Radu Ţîrle, dânsul îşi dorea să rămân la Serviciul Audit din CJ, unde eram de câteva luni", a declarat managerul.
Protest pentru transparenţă
Pavel a precizat şi că a încercat să stea de vorbă cu preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, despre nedreptatea care consideră el că i se face, însă de fiecare dată când l-a căutat i s-a spus că e ocupat. "La Consiliul Judeţean este un singur om cu care poţi să stai de vorbă, domnul Horia Carţiş (n.r. şeful de cabinet al lui Popa). Dacă vrei să ajungi la domnul Popa, trebuie să treci de filtrul Horia Carţiş", a mai spus directorul.
În fine, Pavel a ţinut să aprecieze gestul a şase angajaţi ai Centrului, care de luni au intrat în grevă japoneză, cerând Consiliului Judeţean să nu le mai impună şefi pe criterii politice, ci să numească un director interimar din rândul lor, iar apoi să organizeze un concurs transparent.
În semn de protest, cei şase angajaţi - Miron Blaga, Aurel Gavril Moţ, Anca Popescu Raţiu, Tank György, Cristian Seghedi şi Octavian Blaga - au purtat banderole albe pe mâini. "Copiii ăştia care vor să ajungă în funcţii de conducere, să muncească înainte. Cel care vrea să ajungă şef aici nu se gândeşte că va pleca Popa Cornel, va pleca şi el", a explicat Aurel Gavil Moţ (foto) gestul său şi al colegilor săi.
Dacă preşedintele Consiliului Judeţean Bihor nu va ţine cont de solicitarea lor, cei şase sunt hotărâţi ca din 10 aprilie să "ocupe" sediul instituţiei, iar apoi, dacă nici acest gest de protest nu va schimba nimic, să intre în greva foamei.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.