URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Ianuarie 2020, 21:00

În sfârşit! Pasajul Madach din centrul Oradiei va fi reabilitat 

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria a anunţat, miercuri, că va reabilita pasajul de trecere dintre străzile Republicii şi Madach Imre, parte din clădirea Bazar.

După finalizarea lucrărilor, pasajul aflat într-un punct cheie al oraşului va găzdui expoziţii, precum şi standuri de cărţi sau ziare, respectiv de flori şi suveniruri.

Pentru realizarea proiectului, în şedinţa Consiliului Local de marţi a fost aprobată încheierea unui contract de asociere pe o perioadă de 20 de ani între Oradea şi Asociaţia de Proprietari "Bazar".

Pasajul are o suprafaţă utilă de 99,08 mp, iar reabilitarea acestuia ar urma să aibă loc în cursul anului 2020, potrivit municipalităţii. 

După finalizarea lucrărilor, municipalitatea va prelua utilizarea pasajului, fără însă a deţine folosinţa exclusivă. "Aici se vor putea desfăşura activităţi cu caracter cultural, de încurajare a turismului şi a tradiţiilor, cum ar fi expoziţii de arte plastice sau cărţi, vânzare de cărţi/ziare, sau vânzare de flori, suveniruri", se arată în comunicatul Primăriei. 

Prin contractul de asociere, municipalitatea preia cele mai multe responsabilităţi, inclusiv pe cea a investiţiei în sine. "Primăriei îi revine sarcina de a întocmi proiectul tehnic de reabilitare, de a asigura execuţia lucrărilor, de a obţine autorizaţia de construire, precum şi de a face toate demersurile pentru întreţinerea şi conservarea lucrărilor de reabilitare a imobilului", se arată în document. 

La încetarea contractului, utilizarea imobilului şi investiţiile realizate de către municipalitte vor reveni "de plin drept, gratuit şi liber de sarcini" proprietarilor imobilului.

Clădirea Bazarului, cu faţade atât spre Madach Imre, cât şi spre Republicii, a fost construită în anul 1899, în paralel cu clădirea Teatrului Regina Maria, de către arhitectul orădean Rimanoczy Kalman senior. Pasajul prin care sunt legate cele două aripi ale Bazarului a fost folosit o perioadă pentru vânzarea de reviste şi cărţi, însă în ultimele decenii a fost închis, din cauza stării necorespunzătoare.

Merită precizat că şi în 2013 Primăria a anunţat că pasajul Madach va fi reabilitat în parteneriat public-privat. Acest lucru, însă, nu s-a mai întâmplat. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Era și timpul.
Sper că de data asta se face mai ales că are și directoru de la patrimoniu un interes prin salatăria din vecinătate, se știe fostele trebuiesc mulțumite altfel vorbesc prea mult.
Postat 30 Ianuarie 2020, 06:02 de oradeaveche
Încă un o veste bună
Felicitări
Postat 29 Ianuarie 2020, 22:38 de sandu1260
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON