URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Iunie 2020, 11:17

În sfârșit! Parcarea subterană din Piaţa Independenţei din Oradea s-ar putea deschide sâmbătă (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Viceprimarul Florin Birta a anunţat că parcarea subterană din Piaţa Independenţei s-ar putea deschide sâmbătă, dacă pompierii îşi vor da acordul. În primele 3 luni, cei care vor parca aici nu vor trebui să plătească.

„Dacă totul va fi în regulă din partea ISU, sâmbătă se va da drumul la mașini. Trei luni de zile parcarea va fi gratuită în această locație, pentru ca orădenii să se obișnuiască. Totuși, este o parcare foarte întortocheată, cu foarte multe locuri de parcare, cu 3 niveluri subterane, fiecare nivel „rupt” în două. În cele 3 luni, orădenii vor învăța accesul în parcare și, apoi, vom intra, bineînțeles, cu sistemul de bariere și cu sistemul de plată a parcărilor”, a declarat Birta într-o conferinţă de presă desfăşurată miercuri în teren.

Parcarea a fost ridicată de firma Construcţii Bihor şi deţine şi 4 staţii de încărcare electrică şi o spălătorie pentru care urmează să se scoată la licitaţie administrarea.

Etaje pe culori

Întinsă pe o suprafață de 15.000 metri pătrați, parcarea are trei niveluri, fiecare împărțit în două „etaje” (foto) având între ele o diferență de înălțime de 1,5 metri și deservite de câte patru rampe.

Dintre acestea, două rampe sunt de acces și două de evacuare, fapt ce permite intrarea și ieșirea simultană a câte două mașini. În interiorul parcării se va circula cu sens unic.

Accesul și ieșirea din parcare cu mașina se va face prin strada Independenței în zona pasajului Vulturul Negru, iar pietonii vor avea la dispoziție două intrări din aceeași stradă și una dinspre malul Crișului Repede. „Pentru că este o construcție subterană, fără geamuri, iar șoferii se pot orienta mai greu când își caută mașina, fiecare nivel a fost vopsit în culori diferite”, a explicat Birta.

Astfel, primul nivel are culorile roșu și verde, al doilea - alb și portocaliu, iar nivelul trei, situat la cea mai mare adâncime, este vopsit în galben și mov.

Parcarea subterană are propriul generator electric, care asigură funcționarea instalației de aeraj și evacuarea gazelor în cazul unei pene de curent, un sistem automat de stingerea a incendiilor, instalații de supraveghere video și grupuri sanitare.

Lucrări la minus 13 metri

În cadrul conferinţei de presă, Birta a amintit că lucrările au început în 2015, un an mai târziu "au fost constatate anumite probleme la proiectarea iniţială", iar în 2017 s-a ajuns la un acord pentru a prelua şi a revizui proiectul, în urma unor expertize făcute de specialişti. Astfel, lucrarea a fost scoasă din nou la licitaţie, fiind atribuită, în 2018, către Construcţii Bihor.

"S-au început lucrările şi iată-ne azi în posibilitatea de a vă prezenta această parcare. A fost o lucrare destul de complexă. Nivelul cel mai jos este de minus 10,5 metri faţă de cota drumului, plus vreo 2 metri la săpături - deci s-a lucrat undeva la minus 12-13 metri - şi e bine de ştiut că locurile de parcare din partea dinspre Criş sunt la minus 6 metri sub nivelul Crişului. Dacă lucrurile sunt în bună regulă - vineri avem vizita celor de la Pompieri pentru a primi avizul de funcţionare - pompierii îşi vor da avizul pentru deschiderea parcării şi în cursul zilei de sâmbătă o vom deschide", a spus viceprimarul.

Acesta a mai arătat că, până vineri, urmează să se mai facă diverse lucrări, ca de pildă la instalaţia de ventilaţie. De asemenea, Birta a amintit că terenul pe care a fost ridicată parcarea aparţine 30% companiei RCS&RDS, partenerul pentru ridicarea construcţiei.

Piaţeta, doar anul viitor

Viceprimarul a vorbit şi despre proiectul amenajării spaţiului de deasupra parcării subterane, unde a fost lansat un concurs internaţional de idei şi despre care a spus că cel mai probabil, până la finele acestui an va fi finalizată licitaţia pentru execuţia lucrărilor.

"Vom semna contractul de execuţie şi vom începe lucrări doar anul viitor, pentru că am găsit o axă de finanţare pe mobilitate urbană pe POR şi dorim să finanţăm piaţeta pietonală pe fonduri europene. E o valoare de aproximativ 2 milioane de euro. Condiţia este să semnăm contractul după data de 1 ianuarie. Deci lucrările vor fi finalizate la piaţetă doar anul viitor, undeva în vară", a spus edilul.

"S-a născut greu"

La rândul său, directorul Administraţiei Domeniului Public, Liviu Andrica, instituţie care are în gestiune parcarea, a amintit că investiţia a fost făcută prin credit furnizor, de către firma Construcţii Bihor.

"Investiţia este făcută din banii constructorului. Chiar dacă s-a născut greu această parcare, până la urmă este foarte bine. Investiţia este făcută din credit furnizor. Dânșii (reprezentanții firmei - n.r.) vor primi în rate egale, trimestrial, contravaloarea lucrărilor, după ce facem recepţia finală, iar noi (ADP) o vom vinde - asta este procedura - Primăriei Oradea, care o va administra", a explicat Andrica.

Locuri mai puține pentru RCS&RDS

Acesta a mai precizat că parcarea a costat 8,1 milioane de euro, din care 1,5 milioane de euro au fost suportate de RCS&RDS, iar în total va avea 460 de locuri.

De altfel, Birta a mai menționat că, dacă inițial, celor de la RCS&RDS trebuia să li se atribuie 120 de locuri de parcare, deci 30%, până la urmă, după reproiectare, doar circa 80-90 de locuri vor fi rezervate pentru cei de la RCS&RDS, „având în vedere că erau proprietari pe 30% din parcare și au și contribuit cu bani pentru construcția acesteia”.

Cât despre tarifele care urmează să fie aplicate în noua construcție, viceprimarul a mai spus că acestea vor fi stabilite după expirarea celor 3 luni de gratuitate, deci probabil în luna septembrie.

Vezi mai jos cum arată parcarea!

UPDATE: 

Primăria Oradea a anunțat, vineri, că, până la urmă parcarea nu se va deschide traficului sâmbătă. Parkingul nu poate fi dat în folosinţă întrucât deocamdată instalaţiile necesare autorizării pentru securitate la incendii nu au fost finalizate, au precizat pentru BIHOREANUL reprezentanţii ISU Crişana.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
@unu
Aia cu led-urile rosii si verzi deasupra, in tavan, sa vezi de la distanta unde sunt locuri libere e cea mai buna treaba. Am intalnit semnalizarea in cateva parcari prin occident, inclusiv la unguri in Budapesta. Se salveaza multi nervi si timp pierdut in cautarea unui loc de parcare. Da' nu cred ca i-a dus capul pe ai nostri edili. Si daca-i ducea, tot n-o faceau asa ca e mai scumpa parcarea! Ma gandesc totusi ca au pus macar sistemul de contorizare generalizat la intrare - locuri totale/libere, altfel nu are sens sa se permita accesul intr-o parcare ocupata 100%. Da' mai stii ce iese?
Postat 17 Iunie 2020, 18:03 de Kid
pardon, este lift, sunt camere supraveghere video, este spalatorie
dar daca tot suntem eco, ar putea fi un iluminat mai discret dar indeajuns pentru siguranta si senzori de miscare (pieton/auto) si iluminat mai puternic pe nivel, sau marcarea locului pe care ai parcat si pe perete sa fie mai usor de vazut si tinut minte unde ai parcat..
Postat 17 Iunie 2020, 16:44 de unu
o grija
misto ca au terminat-o in sfarsit si ca include statii incarcare electrice, WC public in centru, sistem de rezerva cu generator, accese duble si separate, nivele pe culori.. O grija mi-ar fi ca sistemul de generator sa includa si o pompa pentru evacuarea apelor mai ales la nivelurile inundabile (maxime ale crisului)... Si inca cateva minusuri care cele mai moderne parcari le au ar fi indicatoarele si in engleza (ca tot vrem turisti), un lift pentru persoanele cu handicap (nu doar scari), indicatoare la intrare cu cate locuri libere sunt, leduri verzi sau rosii in pe tavan fata fiecarui loc de parcare ca sa vada soferii de la distanta daca un anumit loc e liber dincolo de o masina mai mare/lunga, inainte sa treaca de el.
Postat 17 Iunie 2020, 16:27 de unu
...
Ghilea merita o poză, liberalul ce face toate parcările, penalizări zero. Fain stadionul deasupra, la ce fotbal ne-a rămas, merge o miuță între Digi și PMO.
Postat 17 Iunie 2020, 14:44 de oradeaveche
CrisDumi
Nu te-ai plictisit de tine??
Postat 17 Iunie 2020, 13:29 de Sandu2100
ADP ... vinde - asta este procedura - Primăriei Oradea, care o va administra, a explicat Andrica !?!
Băi, ești nebun sau ești pus să scoți bani până și din această afacere liberală care părea "pe pierdere deja" ?!? Proprietarii acestei parcări, cu terenul aferent, sunt "municipiul Oradea" și firma RCS&RDS (ajunsă să dețină cotă parte de teren printr-o "inginerie financiară" care face obiectul unui dosar penal aflat în "stand-bye" deocamdată !?! Orice construcție urmează regimul terenului ... așa e legea și nu se discută niciun scenariu alternativ !?! Deținătorul faptic (fizic) al contrucției este "municipiul Oradea", chiar dacă e pe "credit furnizor" și are acum obligații ferme viitoare în favoarea constructorului "liberal" Ghilea !?! Cum naiba să fie asta procedura, prin care ADP (ce aparține orașului și se subordonează Consiliului local al municipiului) vinde Primăriei un bun care, fiind instituție strict cu caracter de "executiv" local, nu ar face altceva decât să devalizeze Oradea de peste 8 miliiane Euro (sau o mare parte din acești bani) ?!? Schema lansată de Andreica este precis "rodul" gândirii aiuristice a "diliului șef" care, împreună cu "senatorul liberal" de la Construcții Bihor S.A., au pus la cale o "șmecherie" care, în mod sigur, se leagă de taxe, impozite și TVA ... și cum se fac "parandărăt" financiar-contabil din asta !?! Municipiul Oradea (reprezentat de către Consiliul local) ar ajunge astfel să vândă un bun imobil către municipiul Oradea (reprezentat și de către Primărie), prin intermediarul ADP care aparține municipiului Oradea, de fapt și în drept !?! Dacă asta nu-i "inginerie financiar-imobiliară" cum nu s-a mai văzut de multă vreme prin oraș ... eu, CrisDumi, îmi dau demisia din toate funcțiile publice pe care le dețin prin grija "guvernului meu" și nu mai scriu în viața mea pe Bihoreanul !?! Promit !!!
Postat 17 Iunie 2020, 12:38 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON