Bazinul Olimpic Ioan Alexandrescu din Oradea, care a intrat în reabilitare în aprilie 2020, ar putea fi dat în folosinţă în luna februarie. La aproape doi ani de la deschiderea şantierului, constructorii fac ultimele probe ale instalaţiilor înainte de predarea lucrării.
"Se fac probele"
"Teoretic lucrarea este gata. Practic, acum se fac probele de etanşeitate şi ultimele verificări înaintea punerii în funcţiune", a declarat pentru BIHOREANUL şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa.
Potrivit directorului, investiţia, începută cu reabilitarea acoperişului (care a costat 1,4 milioane de lei), a crescut întâi la 4,2 milioane lei, iar apoi a ajuns în total la 16,6 milioane de lei întrucât s-au adăugat o serie de lucrări de reparaţii şi modernizare. Astfel, s-a prelungit prin adăugarea de contracte succesive şi termenul de finalizare a acestora.
"Proiectul tehnic de reabilitare a Bazinului Olimpic a indicat tot timpul o valoare de 16,6 milioane lei, dar pentru că n-am avut niciodată banii aceştia în buget, fondurile municipalităţii fiind alocate cu prioritate pentru cofinanţarea proiectelor finanţate din fonduri europene, am început întâi, în 2020 lucrările de reabilitare a acoperişului, care erau prioritare pentru că ploua înăuntru", a explicat Popa.
"Reparaţiile durează mai mult"
Apoi, prin licitaţii repetate, s-au adăugat la lucrări reabilitarea cuvei bazinului şi a instalaţiilor de filtrare (4,2 milioane lei), reabilitarea tuturor instalaţiilor de producere a apei calde şi de aeraj (2,6 milioane lei), recompartimentarea corpului anexă (1,7 milioane lei) şi diferite lucrări suplimentare (8,1 milioane lei).
"Lumea ne-a întrebat de ce durează atât. În general, reparaţiile sunt mai complexe şi durează mai mult decât construirea unui obiectiv de la zero", a spus Popa.
Directorul a afirmat că lucrările aflate pe terminate au adus îmbunătăţiri considerabile obiectivului. "S-au realizat canalizaţii tehnice pe ambele laturi. Dacă vor apărea probleme de etanşeitate şi presiune, se poate interveni direct. În trecut, colegii nu ştiau de unde sunt pierderile majore de apă. La partea de filtrare s-a fisurat partea de conexiuni la cuvă şi apa se scurgea în pământ. Problemele au fost remediate", a spus Popa.
Un bazin "ca nou"
De altfel, directorul DPI a declarat în mod repetat că la finalizarea lucrărilor Bazinul Olimpic va fi "ca nou" având în vedere că investiţia a vizat de la acoperiş, sisteme de ventilaţie şi iluminat la realizarea unui video wall.
Baza sportivă va putea organiza competiţii de înot standardele Federaţiei Internaţionale de Nataţie, precum şi activităţi de agrement pentru publicul larg în condiţii de siguranţă.
Capacitatea în cele două gradene este de 828 de locuri pentru spectatori şi 11 locuri pentru oficiali.
Lucrările, în valoare de 16,6 milioane lei fără TVA, au fost realizate de asocierea formată din firmele Sport Play Sistems şi MBS Group, care a şi construit Bazinul Olimpic pe timpul fostului primar Petru Filip.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.