URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Iulie 2021, 18:06

În România vaccinarea anti-Covid cu a treia doză ar putea începe în septembrie (VIDEO)

În România vaccinarea anti-Covid cu a treia doză ar putea începe în septembrie (VIDEO) (foto: RO Vaccinare)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vaccinarea cu a treia doză de ser anti-Covid ar putea începe în România în luna septembrie, a spus, marţi, într-o conferinţă de presă, col. Valeriu Gheorghiţă, medic de boli infecţioase, coordonator al Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV). 

"Este foarte probabil ca din luna septembrie să avem această decizie de a administra doza 3", a spus Valeriu Gheorghiţă. "Suntem pe o pantă ascendentă a numărului de cazuri, iar persoanele cu boli cronice trebuie protejate", a adăugat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Coordonatorul CNCAV a precizat că România aşteaptă întâi autorizarea de către Agenţia Europeană a Medicamentului a schemei de vaccinare ce se referă la a 3-a doză. "Ne interesează în mod deosebit datele de siguranţă, de imunogenitate. Probabil că vom începe cu personalul medical, în paralel cu populaţia vulnerabilă", a spus col. Gheorghiţă. 

El a adăugat că, dat fiind că numărul de doze este suficient, cele două categorii ar putea primi dozele în paralel. "Prioritatea noastră rămâne creşterea numărului persoanelor care se vaccinează cu prima schemă, cu cea iniţială. Este cel mai important lucru care ţine sub control răspândirea virusului şi poate să limiteze creşterea numărului de cazuri", a spus medicul. 

Etapa a 3-a a campaniei va avea loc în contextul în care, în această toamnă, România ar urma să se confrunte din plin cu valul patru al pandemiei de COVID-19.

Persoanele care au trecut prin boală, apoi au fost vaccinate cu două doze, nu mai au neapărat indicaţie de a face doza a treia, a precizat col. Gheorghiţă.

În această perioadă, în România, la fel ca-n multe ţări europene, se înregistrează un trend crescător al infectărilor cu tulpina indiană Delta, "extrem de infecţioasă, care presupune spitalizare şi forme de boală mai grave", afirmă coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.

România a înregistrat 127 de cazuri de infectare cu varianta Delta, dintre care 26 în ultima săptămână, iar 5 pacienţi infectaţi cu această tulpină au murit, toţi cei 5 fiind nevaccinaţi. Cazuri de infectare cu tulpina indiană Delta au fost identificate până acum în 15 judeţe, cele mai multe cazuri fiind în Bucureşti (32), Argeş (23) şi Ilfov (19).

Procentul persoanelor vaccinate care se infectează este însă mic, a subliniat Valeriu Gheorghiţă. "42 de cazuri, adică 33%, nu au nicio legătură epidemiologică menţionată, ceea ce ridică o probabilitate foarte mare ca aceste cazuri să fie dobândite prin transmitere comunitară pe teritoriul ţării. Practic, în acest moment avem 15 judeţe în care au fost identificate cazuri de infecţie cu variantă virală Delta, cele mai multe fiind în municipiul Bucureşti - sunt 31 de cazuri, urmat de judeţul Argeş - 23 de cazuri, Ilfov - 19 cazuri şi Bacău - 17 cazuri. S-au înregistrat şi cinci decese cauzate de infecţia cu varianta virală Delta, ultimul la un bărbat de 56 de ani din judeţul Olt, cu condiţii medicale preexistente. Toate cele cinci cazuri de deces, din păcate, erau persoane nevaccinate. Din cele 127 de cazuri confirmate ca fiind infectate cu variantă virală Delta, 15 sunt la persoane vaccinate, un procent de 12% din cazuri, şi doar 13 persoane aveau schema de vaccinare completă, deci în continuare putem spune că procentul celor care dezvoltă infecţie SARS-CoV-2 şi care au fost vaccinate este foarte mic la momentul actual", a adăugat Valeriu Gheorghiţă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
De ce trebuie a 3-a doză?
Primele două nu s-au "prins" oare? S-au uscat din cauza schimbărilor climatice?
Postat 28 Iulie 2021, 10:49 de KP
120.000.000 de doze contractate de România, de la începutul acestui an.
Intenția "guvernului meu" e să se termine în două cincinale. Revine și conceptul mai vechi, ante-loviluție, de cincinal în 4+1/2 ani.
Postat 27 Iulie 2021, 18:38 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON