URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 05 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Noiembrie 2012, 16:42

În premieră naţională, Oradea a fost gazda unui simpozion pe teme de uro-ginecologie (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Joi la prânz, la Hotelul Double Tree by Hilton din Oradea, au început lucrările unui simpozion pe teme medicale derulat pentru prima dată în România. Specialişti în urologie şi ginecologie s-au întâlnit cu mai mulţi medici de familie în cadrul unei acţiuni de informare şi conştientizare a femeilor care suferă de afecţiuni ale vezicii urinare.

Simpozionul medical de la Oradea se derulează sub cupola "World Women Bladder Disorders Day - Ziua mondială a tulburărilor vezicii urinare la femei", manifestare care se desfăşoară în mai multe ţări din lume: Italia, Marea Britanie, SUA, Brazilia, Africa de Sud şi Australia.

Pentru prima oară, România participă la această acţiune mondială prin simpozionul organizat joi, începând cu ora 12, la Hotelul Double Tree by Hilton din Oradea. Acest lucru a fost posibil datorită parteneriatului încheiat, în urmă cu două săptămâni, între asociaţia orădeană Urogyn şi Associazione italiana di Urologia Ginecologica e del Pavimento Pelvico, cu prilejul Conferinţei Internaţionale Urogyn de la Oradea, din 14-17 noiembrie. Manifestarea a fost creditată de Colegiul Medicilor din România - filiala Bihor.

"Acţiunea e menită să ofere medicilor de familie, dar şi specialiştilor în urologie şi ginecologie interesaţi de tematică, informaţii legate de această afecţiune prezentă atât de frecvent la femei încât este considerată o problemă de sănătate publică. Dorim să-i sensibilizăm pe medici pentru a informa pacientele care suferă de afecţiuni ale vezicii urinare că această problemă nu este neaparat apanajul vârstei. Vremurile s-au schimbat şi există remedii, indiferent de vârstă", a spus mediatorul discuţiilor, reputatul profesor urolog dr. Gheorghe Bumbu.

Temele prezentărilor din cadrul simpozionului au fost vezica hiperactivă, incontinenţa urinară la femeie, Prolapsul utero-vaginal, infecţiile urinare la femeie.

Evenimentul vine la două săptămâni după ce la Oradea s-a desfăşurat primul simpozion naţional de uro-ginecologie, la care au participat peste 20 de specialişti în urologie şi în ginecologie din ţară. În cadrul acestuia, la Spitalul Municipal a fost programat un maraton chirurgical cu scop demonstrativ ce face parte dintr-un program pentru înfiinţarea şi în România a specializării de uro-ginecologie.

"Există o patologie foarte mare la graniţa dintre cele două specializări, urologia şi ginecologia, şi fiecare specialist din aceste domenii s-a obişnuit să opereze după tehnici moştenite de la predecesori şi să "vadă" doar domeniul său. Am ajuns, însă, la concluzia că dacă facem un efort comun, putem vorbi aceeaşi limbă şi, colaborând, vom găsi cele mai bune soluţii pentru pacientele noastre", declara, la acea vreme, dr. Gheorghe Bumbu, şeful Clinicii de Urologie a Spitalului Municipal din Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Oameni
Niste oameni deosebiti. Toata echipa domnului doctor Bumbu. Special domnul doctor Kolumban. Sa va dea Dumnezeu sanatate tuturor!
Postat 29 Noiembrie 2012, 19:31 de Raluca
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.817 RON
  • 1 EUR = 4.9769 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON