Fostul şef al Finanţelor Satu Mare, Mircea Ardelean (foto), trimis în judecată în februarie 2015 de procurorii DNA Oradea pentru corupţie, a fost condamnat definitiv, miercuri, la 4 ani de închisoare cu executare de Curtea de Apel Oradea.
Este vorba despre dosarul în care fostul finanţist a fost judecat alături de doi subalterni, Soos Istvan, fost şef al Biroului Colectare şi Executare Silită Persoane Juridice, respectiv Becski Daniel, fost inspector în cadrul Serviciului de Inspecţie Persoane Juridice al Finanţelor Satu Mare, şi omul de afaceri Mihai Crişan, patronul unui complex turistic din judeţul Satu Mare şi milionarul sătmărean George Moiş, fondatorul grupului de firme Castrum Grup,
Potrivit DNA, omul de afaceri Mihai Crişan i-a remis lui Ardelean mai multe bunuri alimentare şi 4.000 euro, iar în contrapartidă, acesta a oprit un control al Inspecţiei Fiscale din care făcea parte şi inspectorul Becski. Acesta din urmă a fost recompensat separat de Crişan, care a plătit consumaţia la ziua de naştere a finanţistului, iar apoi l-a mai şi împrumutat cu bani.
"În schimbul oferirii şi remiterii acestor foloase materiale, inculpatul Becski Daniel Gheorghe a efectuat un control fiscal formal la societatea comercială administrată de inculpatul Crişan Mihai, fără a constata nereguli majore, în ciuda faptului că existau evidente dubii cu privire la legalitatea relaţiilor comerciale supuse controlului", se arată într-un comunicat al DNA.
Procurorii mai spun că Ardelean ar fi pretins şi primit de la Crişan şi obiecte de mobilier, care i-au fost trimise prin intermediul fostului şef al Biroului Colectare Soos Istvan, iar Moiş a renovat apartamentul fiicei finanţistului, beneficiind în schimb de rambursări de TVA în regim de urgenţă.
Început la Tribunalul Bihor, procesul celor cinci sătmăreni s-a întins pe doi ani şi s-a finalizat, miercuri, prin verdictul definitiv pronunţat la Curtea de Apel Oradea. Astfel, cei doi finanţişti, Mircea Ardelean şi subalternul său, Soos Istvan, s-au ales cu câte 4 ani de închisoare cu executare, iar colegul lor, Daniel Becski, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare.
Cei doi afacerişti au scăpat cel mai uşor: Moiş a fost condamnat la 1 an şi 6 luni. iar Crişan a primit 1 an de închisoare, ambele pedepse fiind cu suspendare.
Instanţele au dispus, de asemenea, confiscarea specială a şpăgilor luate de Ardelean, contravaloarea mobilei primite de la Crişan (7700 lei) şi a serviciilor prestate de firma de construcţii patronată de Moiş (23.614 lei), dar şi confiscarea extinsă a celor 25.000 euro şi a celor 36 de monede de aur, în valoare de aproximativ 37.000 euro, găsite de procurori în timpul percheziţiilor, şi pe care acesta nu le putea justifica din veniturile legale.
Dispoziţia, dată iniţial la Tribunalul Bihor şi menţinută la Curtea de Apel Oradea, este prima de acest gen pronunţată de instanţele bihorene şi este permisă de Codul Penal pentru infracţiuni grave, cum sunt cele de criminalitate organizată, de corupţie, trafic de droguri, de persoane sau terorism.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.