Facturile afişate de Termoficare Oradea pentru luna februarie sunt cu circa 25% mai mari decât în luna precedentă.
Mai mult de plată!
Începând de săptămâna trecută, după ce administratorii asociaţiilor de proprietari au afişat facturile de încălzire, au apărut mici revolte printre proprietarii de apartamente. „Oamenii sună sau vin să ceară explicaţii la casierie nemulţumiţi că facturile sunt prea mari", a declarat pentru BIHOREANUL Cristian Ile, administratorul a peste 20 de asociaţii de proprietari.
În mod obişnuit, facturile de încălzire pe luna februarie care se afişează la jumătatea lui martie sunt cele mai mari de peste an, dar în 2024 au bătut orice record. „Sumele datorate doar pentru încălzire sunt cu circa 25% mai mari decât luna precedentă şi mult mai mari ca anul trecut", spune Ile.
200 lei de plată pentru fiecare cameră
Doar pentru încălzire costurile depăşesc 200 lei pentru o garsonieră, 400 lei pentru un apartament cu două camere şi 600 lei pentru unul cu trei camere.
În medie, raportat la luna precedentă, proprietarii au mai mult de plătit, diferențele încep de la 70 lei pe lună pentru o garsonieră şi ajung până la 150 lei pentru un apartament cu trei camere.
"Oamenii se plâng că au prea mult de plată. Dacă adunăm cheltuielile cu apa rece, apa caldă, gunoiul şi altele, pentru un apartament cu trei camere, în care locuiesc trei persoane, costurile de întreţinere au ajuns undeva la 1.000 - 1.200 lei pe lună", spune Ile.
De trei ori mai multe reclamaţii
Nemulţumiţi, mulţi orădeni au contestat facturile de încălzire aferente lunii februarie, fapt pentru care numărul de reclamaţii primite de Termoficare s-a triplat.
„Dacă de obicei avem undeva la 30 de reclamaţii cu privire la facturi pe lună de iarnă, pentru facturile pe februarie am primit deja undeva la 100 de reclamaţii. Majoritatea sunt încă în analiză", a declarat pentru BIHOREANUL directorul Termoficare, Călin Ungur.
Cea mai mare parte a sesizărilor vor fi respinse. „Au fost şi cazuri în care în urma analizei au rezultat cantităţi facturate în plus pe care le vom storna, dar majoritatea facturilor au fost calculate corect", a precizat Ungur.
De ce au crescut facturile?
Potrivit directorului Călin Ungur, nivelul fără precedent al costurilor cu încălzirea este cauzat de perioada mai lungă de facturare, cu aproape o săptămână în plus.
„Pentru luna februarie s-au facturat 33 de zile de încălzire faţă de 28 de zile, în luna precedentă. Perioada de facturare a fost 13 ianuarie - 14 februarie, exact când a fost valul de frig. Nu a cuprins perioada de la sfârşitul lunii când vremea a început să se încălzească", a declarat directorul Termoficare.
În februarie 2024, operatorul de termoficare a facturat către consumatorii orădeni circa 106.000 gigacalorii faţă de doar 100.000 gigacalorii în februarie, anul trecut.
Dincolo de vremea rece şi perioada mai lungă de facturare, un factor care a dus la explozia facturilor de încălzire l-a constituit scumpirea gigacaloriei, cu 6,5%, de la 373 lei la 397 lei începând din noiembrie 2023.
Iar dacă atunci scumpirea nu părea atât de mare, acum chiar arde la buzunar...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.