URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Martie 2024, 09:58

În Oradea, facturile de încălzire pe luna februarie sunt cu 25% mai mari, spre disperarea proprietarilor

În Oradea, facturile de încălzire pe luna februarie sunt cu 25% mai mari, spre disperarea proprietarilor foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Facturile afişate de Termoficare Oradea pentru luna februarie sunt cu circa 25% mai mari decât în luna precedentă.

Mai mult de plată!

Începând de săptămâna trecută, după ce administratorii asociaţiilor de proprietari au afişat facturile de încălzire, au apărut mici revolte printre proprietarii de apartamente. „Oamenii sună sau vin să ceară explicaţii la casierie nemulţumiţi că facturile sunt prea mari", a declarat pentru BIHOREANUL Cristian Ile, administratorul a peste 20 de asociaţii de proprietari.

În mod obişnuit, facturile de încălzire pe luna februarie care se afişează la jumătatea lui martie sunt cele mai mari de peste an, dar în 2024 au bătut orice record. „Sumele datorate doar pentru încălzire sunt cu circa 25% mai mari decât luna precedentă şi mult mai mari ca anul trecut", spune Ile.

200 lei de plată pentru fiecare cameră

Doar pentru încălzire costurile depăşesc 200 lei pentru o garsonieră, 400 lei pentru un apartament cu două camere şi 600 lei pentru unul cu trei camere.

În medie, raportat la luna precedentă, proprietarii au mai mult de plătit, diferențele încep de la 70 lei pe lună pentru o garsonieră şi ajung până la 150 lei pentru un apartament cu trei camere.

"Oamenii se plâng că au prea mult de plată. Dacă adunăm cheltuielile cu apa rece, apa caldă, gunoiul şi altele, pentru un apartament cu trei camere, în care locuiesc trei persoane, costurile de întreţinere au ajuns undeva la 1.000 - 1.200 lei pe lună", spune Ile.

De trei ori mai multe reclamaţii

Nemulţumiţi, mulţi orădeni au contestat facturile de încălzire aferente lunii februarie, fapt pentru care numărul de reclamaţii primite de Termoficare s-a triplat.

„Dacă de obicei avem undeva la 30 de reclamaţii cu privire la facturi pe lună de iarnă, pentru facturile pe februarie am primit deja undeva la 100 de reclamaţii. Majoritatea sunt încă în analiză", a declarat pentru BIHOREANUL directorul Termoficare, Călin Ungur.

Cea mai mare parte a sesizărilor vor fi respinse. „Au fost şi cazuri în care în urma analizei au rezultat cantităţi facturate în plus pe care le vom storna, dar majoritatea facturilor au fost calculate corect", a precizat Ungur.

De ce au crescut facturile?

Potrivit directorului Călin Ungur, nivelul fără precedent al costurilor cu încălzirea este cauzat de perioada mai lungă de facturare, cu aproape o săptămână în plus.

„Pentru luna februarie s-au facturat 33 de zile de încălzire faţă de 28 de zile, în luna precedentă. Perioada de facturare a fost 13 ianuarie - 14 februarie, exact când a fost valul de frig. Nu a cuprins perioada de la sfârşitul lunii când vremea a început să se încălzească", a declarat directorul Termoficare.

În februarie 2024, operatorul de termoficare a facturat către consumatorii orădeni circa 106.000 gigacalorii faţă de doar 100.000 gigacalorii în februarie, anul trecut.

Dincolo de vremea rece şi perioada mai lungă de facturare, un factor care a dus la explozia facturilor de încălzire l-a constituit scumpirea gigacaloriei, cu 6,5%, de la 373 lei la 397 lei începând din noiembrie 2023.

Iar dacă atunci scumpirea nu părea atât de mare, acum chiar arde la buzunar...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Mihaita cont nou aka adi13
La BUCUREȘTI mareea capitală se plateste1200 dă lei, aduciă RON pă 2 ( două ) camere și ai prea multă căldură și apa caldă, dar în schimb ai TRAMVAI mai eftin sau ieftin :::::))))) la Orade plătește jumătate și ai din BELȘUG . Sa ma scuzi dă accente dar e pă BUCURESTENESTE
Postat 27 Martie 2024, 22:19 de Sandu2100
sandu aviatorul
Si la gigacalorie te pricepi, doar ca vb prost si mult fara subiect si predicat. Adica te pricepi la ceva in afara de propaganda si imbecilitati?
Postat 27 Martie 2024, 16:29 de Mihaita
Ironic sau nu
Cât timp orădenii aplaudă orice, se mănâncă între ei ca la o masă copioasă de prânz, nu văd unde ar fi problema abuzurilor, încă mai este mult spatiu liber pentru abuzuri, sunt sigur de asta.
Postat 27 Martie 2024, 13:48 de Maikeltroll
Pe scurt:
o escrocherie a gastii penale! Nu detailez, au spus-o antevorbitorii.
Postat 27 Martie 2024, 11:15 de pinonel
Val de frig
In februarie nu a fost temperaturi negative, zi sau noapte, in ianuarie au fost citeva nopti, minus citeva grade, nicidecum ger. E timpul sa faceti si din Termoficare un Aquapark, luati consultanta de la Andrica... Vor navali turistii in Statiunea balneoclimaterica Oradea.
Postat 27 Martie 2024, 11:08 de excalibur
Scamatoria Termoficare
Ce zice Copperfield? „Au fost şi cazuri în care în urma analizei au rezultat cantităţi facturate în plus pe care le vom storna, dar majoritatea facturilor au fost calculate corect". Cum plm ati gresit? Nu aveti contoare? Acu vreo 2 ani scumpirea a fost din cauza ca a batut vintul in februarie. Crivatul loveste Oradea. Karma nu iarta. Nimic nu e intimplator. Asa trebuie sa se intimple...
Postat 27 Martie 2024, 11:05 de excalibur
Ce val de frig?
A fost cea mai calda luna de februarie vreodata inregistrata. La mine cu caloriferele inchise cu repartitoare au fost constant 20 de grade inauntru si si asa am platit cu 30% mai mult.
Postat 27 Martie 2024, 11:02 de Robi
Beliți-i!
E an electoral, lefurile nomenclaturii trebuie actualizate cu rata inflatiei, populimea platește. E doar un oraș de lux, nu-i așa?
Postat 27 Martie 2024, 10:54 de PureStupidity
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON