Începând de sâmbătă, orădenii pot vedea cele mai reuşite imagini surprinse în anul 2019 de fotoreporterii din judeţele Bihor şi Hajdú Bihar într-o expoziţie vernisată în aceeaşi zi la galeria Euro Foto Art. La vernisaj, cei mai buni fotoreporteri ai anului trecut, între care şi cel al BIHOREANULUI, Szilagyi Lorand, au fost premiaţi cu cupe şi lăudaţi pentru munca valoroasă pe care o fac.
130 de fotografii, 4 cupe
Evenimentul a marcat încheierea celei de-a IV-a ediţii a concursului internaţional al fotoreporterilor din euroregiunea Bihor - Hajdú Bihar, organizat de Asociaţia Euro Foto Art, condusă de artistul fotograf Ştefan Tóth István AFIAP, Uniunea Ziariştilor Profesionişti - filiala Bihor şi Casa "Partium" din Debreţin.
Au fost acceptate în concurs un număr de 130 de imagini realizate de 13 fotoreporteri: Camelia Buşu (RO), Csíki Ioan (RO), Halics Szófia (HU), Illés Imre Emeric (RO), Ciprian Iovan (RO), Kocsis Csaba (HU), Kovács Péter (HU), Szegedi Éva (RO), Szilagyi Lorand (RO), Ovi D. Pop (RO), Radui Elemér (RO), Remus Toderici (RO), Varga Erzsébet Mandy (RO).
Un juriu format din artistul fotograf Ştefan Tóth István AFIAP, preşedintele Asociaţiei "Euro Foto Art" (preşedintele juriului), Şerban Carţiş, preşedintele Uniunii Ziariştilor Profesionişti filiala Bihor (UZPBH), şi Stanik István, expert media Debrecen (HU), a analizat imaginile, fără a şti cine anume le-a făcut, şi a decis acordarea a patru cupe.
Cupa Fotoreporterilor Bihoreni a fost acordată pentru doi concurenţi: Remus Toderici (Crişana) şi Halics Szófia (Bihari Hírlap din Beretyóújfalu). Cupa UZP a revenit fotoreporterului Szilagyi Lorand (Bihoreanul), iar Cupa Casa Partium Debrecen a fost atribuită fotoreporterului Ovi D. Pop (UZPBH).
"O celebrare a clipei"
Fotoreporterul BIHOREANULUI, Szilagyi Lorand, a fost premiat pentru o fotografie realizată în aprilie 2019, la manifestările dedicate împlinirii a 100 de ani de administraţie românească. În imagine apare un băieţel care aşteaptă să dea mâna cu primarul Ilie Bolojan. A fost singura fotografie care a primit 10 pe linie din partea juraţilor.
La vernisajul desfăşurat în prezenţa a zeci de persoane, între care mulţi jurnalişti şi fotoreporteri, criticul de artă Ramona Novicov a vorbit despre importanţa şi profunzimea meseriei de fotoreporter. Ea a subliniat că un fotoreporter ştie să "surprindă clipa de maximă vibraţie" a unui eveniment, dar trebuie să fie şi echidistant. "Poţi manipula privirea celuilalt prin imagini. E foarte important ca, dincolo de inteligenţă, fotoreporterul să fie un personaj neutru. Trebuie să fie prezent, imparţial şi corect", a spus criticul de artă.
Despre fotoreporteri, invitata a spus că "toţi sunt modeşti, sunt vii, acum îi vezi şi apoi nu îi mai zăreşti". Spunând că îşi permite să fie subiectivă, ea a spus că îi plac cel mai mult două fotografii în care apar copii, una fiind cea premiată a lui Szilagyi Lorand, iar cealaltă fiind una realizată de Ovi D. Pop la un meci caritabil de polo. "Copiii nu joacă teatru, nu pozează, iar momentele în care adulţii interferează lumea copiilor ne fac să credem în puritatea acestei lumi", a spus ea.
În încheiere, Ramona Novicov a spus că fotografiile de presă sunt "o celebrare a clipei" aşa cum e ea, iar că noua expoziţie a fost deschisă tocmai "în numele adevărului".
Profesionişti
La vernisaj a vorbit şi preşedintele UZP Bihor, Şerban Carţiş, care le-a mulţumit fotoreporterilor pentru munca pe care o depun, subliniind că uneori aceasta îi privează de viaţa de familie. Totodată, Carţiş, unul dintre membrii juriului, i-a felicitat pe toţi pentru imaginile făcute în 2019.
În discursul său, Stanik István, un alt membru al juriului, a subliniat diferenţa dintre fotoreporterii profesionişti, care cunosc subiectele de interes şi caută să surprindă cele mai relevante aspecte ale vieţii, şi amatorii care pretind că fac acelaşi lucru doar pentru că şi-au cumpărat aparate scumpe sau fac poze cu telefonul. "Fotoreporterii fac o muncă la fel de importantă ca jurnaliştii. Aşa cum se spune, o imagine poate valora cât 1.000 de cuvinte", a mai spus acesta.
Verniajul a fost completat cu momente muzicale prezentate de tineri de la Liceul de Artă din Oradea, începând cu compoziţii clasice, interpretate la vioară, şi continuând cu folclor românesc şi maghiar.
Imaginile expuse la Galeria Euro Foto Art prezintă aspecte captivante ale unor evenimente sau subiecte de impact din Bihor şi Hajdú Bihar în anul 2019. Expoziţia poate fi vizitată gratuit la galeria din Piaţa 1 Decembrie nr. 13 până pe 6 martie.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.