URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Octombrie 2020, 18:35

În memoria Annei Marossy: O plăcuţă comemorativă a fost amplasată în Parcul Libertăţii, pentru omagierea reputatului biolog

În memoria Annei Marossy: O plăcuţă comemorativă a fost amplasată în Parcul Libertăţii, pentru omagierea reputatului biolog sursa foto: www.crisana.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii care trec prin Parcul Libertăţii sunt invitaţi să facă o plecăciune în memoria biologului Anna Marossy, totodată unul dintre cei mai vocali ecologişti pe care i-a avut Bihorul. Nu în ultimul rând, a fost unul dintre specialiştii care a cercetat rezervaţia Peţea din Băile 1 Mai, locul unde creştea nufărul termal.

Duminică, în ziua în care s-au împlinit cinci ani de la trecerea ei la cele veşnice, Fundaţia Comunitară Oradea (FCO) a amplasat o plăcuţă comemorativă pe aleea care, de asemenea, îi poartă numele.

Placa a fost anume amplasată aproape de pământ, pe un soclu anume creat. "Poziţionarea la sol a soclului şi plăcii îndeamnă pe cel interesat să facă o plecăciune, iar doamna Marossy merită această plecăciune. Mărimea caracterelor alese îndeamnă la răbdare. Descoperiţi placa cu acea plecăciune şi răbdare a cercetătorilor", a spus Cătălin Popa, preşedintele executiv al FCO.

Plăcuţă Marossy

La eveniment au fost prezenţi orădeni care au cunoscut-o pe Anna Marossy, iar unii dintre ei au şi vorbit despre relaţia pe care au avut-o cu aceasta. De pildă, dr. Hadrian Borcea, şeful UPU-SMURD, a mărturisit că a fost apropiat de ea. "O cunosc de când exist, a fost colegă cu tatăl meu, au muncit mulţi ani alături la Muzeul Ţării Crişurilor. (...) Anna Marossy a pus amprentă serioasă asupra dezvoltării mele ca om şi ce înseamnă dragostea mea faţă de natură. Dacă ar fi fost după ea, astăzi aş fi fost inginer silvicultor şi poate că ar fi fost mai bine", a spus medicul.

Directorul MŢC, Aurel Chiriac, a evocat-o ca o luptătoare pentru rezervaţia Peţea, care a rămas, între timp, fără speciile endemice care au consacrat-o, din pricina secării apei termale. "La un moment dat, când a scăzut apa în rezervaţie, doamna Marossy i-a sunat pe cei care conduceau judeţul, a sunat Armata, pentru că avea o relaţie foarte bună cu armata, conducătorii garnizoanei erau din zona Beiuşului, și s-a intervenit, s-a oprit folosirea apei, iar lacul şi-a revenit. Soldaţii au venit şi au curăţat lacul. A avut această putere, ca om trăind pentru natură, a ştiut să se dedice total şi să o salveze, atât cât a putut", a spus Chiriac.

Totodată, ecologistul Orlando Balaş a rememorat momentele în care Anna Marossy se lupta pentru salvarea copacilor de pe malurile Crişului, dar nu numai.

Născută pe 12 martie 1931 la Beiuş, Anna Marossy a fost unul dintre cei mai reputaţi biologi români. Pe lângă o grijă imensă faţa de natură, cercetătoarea a militat şi pentru educaţia ecologică în rândul copiilor. De altfel, până când starea de sănătate i-a permis, Marossy a ţinut lecţii de biologie şi ecologie pentru preşcolari şi elevi, explicându-le cu drag şi pe înţelesul lor cum fiecare plantă şi fiecare colţ al naturii trebuie ocrotit.

Vezi aici o înregistrare video de la eveniment!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
...
Ce vremuri, după ce a blamase tăierea de arbori în campania din 2008, unul dintre primele proiecte inițiate a fost îndiguirea malurilor. Ce frumoasă mișcare s-a produs atunci, prima și ultima de suficientă amploare încât să-l facă să-și schimbe opinia. A refulat apoi pe proprietarii de garaje, Sovata, ce-i drept că acolo avea dreptate. Doamna de fier a biologiei a învins.
Postat 20 Octombrie 2020, 08:47 de oradeaveche
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON