Orădenii care trec prin Parcul Libertăţii sunt invitaţi să facă o plecăciune în memoria biologului Anna Marossy, totodată unul dintre cei mai vocali ecologişti pe care i-a avut Bihorul. Nu în ultimul rând, a fost unul dintre specialiştii care a cercetat rezervaţia Peţea din Băile 1 Mai, locul unde creştea nufărul termal.
Duminică, în ziua în care s-au împlinit cinci ani de la trecerea ei la cele veşnice, Fundaţia Comunitară Oradea (FCO) a amplasat o plăcuţă comemorativă pe aleea care, de asemenea, îi poartă numele.
Placa a fost anume amplasată aproape de pământ, pe un soclu anume creat. "Poziţionarea la sol a soclului şi plăcii îndeamnă pe cel interesat să facă o plecăciune, iar doamna Marossy merită această plecăciune. Mărimea caracterelor alese îndeamnă la răbdare. Descoperiţi placa cu acea plecăciune şi răbdare a cercetătorilor", a spus Cătălin Popa, preşedintele executiv al FCO.
La eveniment au fost prezenţi orădeni care au cunoscut-o pe Anna Marossy, iar unii dintre ei au şi vorbit despre relaţia pe care au avut-o cu aceasta. De pildă, dr. Hadrian Borcea, şeful UPU-SMURD, a mărturisit că a fost apropiat de ea. "O cunosc de când exist, a fost colegă cu tatăl meu, au muncit mulţi ani alături la Muzeul Ţării Crişurilor. (...) Anna Marossy a pus amprentă serioasă asupra dezvoltării mele ca om şi ce înseamnă dragostea mea faţă de natură. Dacă ar fi fost după ea, astăzi aş fi fost inginer silvicultor şi poate că ar fi fost mai bine", a spus medicul.
Directorul MŢC, Aurel Chiriac, a evocat-o ca o luptătoare pentru rezervaţia Peţea, care a rămas, între timp, fără speciile endemice care au consacrat-o, din pricina secării apei termale. "La un moment dat, când a scăzut apa în rezervaţie, doamna Marossy i-a sunat pe cei care conduceau judeţul, a sunat Armata, pentru că avea o relaţie foarte bună cu armata, conducătorii garnizoanei erau din zona Beiuşului, și s-a intervenit, s-a oprit folosirea apei, iar lacul şi-a revenit. Soldaţii au venit şi au curăţat lacul. A avut această putere, ca om trăind pentru natură, a ştiut să se dedice total şi să o salveze, atât cât a putut", a spus Chiriac.
Totodată, ecologistul Orlando Balaş a rememorat momentele în care Anna Marossy se lupta pentru salvarea copacilor de pe malurile Crişului, dar nu numai.
Născută pe 12 martie 1931 la Beiuş, Anna Marossy a fost unul dintre cei mai reputaţi biologi români. Pe lângă o grijă imensă faţa de natură, cercetătoarea a militat şi pentru educaţia ecologică în rândul copiilor. De altfel, până când starea de sănătate i-a permis, Marossy a ţinut lecţii de biologie şi ecologie pentru preşcolari şi elevi, explicându-le cu drag şi pe înţelesul lor cum fiecare plantă şi fiecare colţ al naturii trebuie ocrotit.
Vezi aici o înregistrare video de la eveniment!
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.