URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 August 2017, 20:38

În lojă cu Vizer: Putin a avut parte de aplauze, dar şi de demonstraţii, la Campionatele Mondialele de Judo (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Campionatele Mondiale de Judo de la Budapesta au debutat, luni, sub „patronaj înalt”, doi şefi de state şi un premier fiind invitaţii lui Marius Vizer în loja oficială.

Premierul ungar Viktor Orban şi preşedintele Mongoliei, Khaltmaa Battulga, fost judoka, au participat încă de la debut la festivitatea de deschidere a evenimentului, programată luni după-amiază, în vreme ce “vedeta” zilei, preşedintele rus Vladimir Putin, şi-a făcut apariţia în timpul finalelor care au debutat după ceremonie.

La apariţia în Laszlo Papp Budapest Sports Arena, semnalată pe un ecran gigantic, Putin, el însuşi fost judoka şi preşedinte onorific al Federaţiei Internaţionale de Judo, a fost întâmpinat cu aplauze de public, format în majoritate din delegaţi ai celor 126 de ţări participante. Liderul rus s-a întreţinut, apoi, mai bine de o oră, cu preşedintele IJF Marius Vizer şi cu premierul Victor Orban, alături de care au împărţit loja oficială.

Spre deosebire de preşedintele mongol, care a coborât în sală, după finale, pentru a premia sportivele medaliate la categoria -48 kilograme, liderul rus nu a oferit medalii şi nici nu a susţinut vreun discurs, salutând doar publicul cu mâna.

Vizita lui Putin la Budapesta, a doua în Ungaria în acest an, a stârnit numeroase comentarii şi reacţii în opinia publică locală. Mai multe manifestări anti-Putin au avut loc în capitală, inclusiv afişarea simbolică a unor nume de străzi din perioada comunistă, în scop de aducere aminte, şi nici arena sportivă unde au avut loc Mondialele de Judo nu a fost ocolită de incidente.

Mai mulţi protestatari au afişat în afara arenei şi au scandat lozinci împotriva preşedintelui rus, de genul "Putin, dispari de-aici!", şi au fluierat ceea ce părea - dar nu e sigur că a şi fost - convoiul de maşini oficiale ale lui Putin. Şi în incinta sălii, nişte spectatori au afişat, un timp, un afiş pe care scria "Nu vrem să fim colonie rusească!".

De asemenea, un grup de circa 10 spectatori din public, având chipul ascuns în spatele unor măşti care aveau figura lui Putin şi purtând tricouri cu mesaje în sprijinul libertăţii de expresie, s-au ridicat în pauza dintre două meciuri, după sosirea lui Putin, şi au scandat minute în şir „Hajra magyarok!” (Hai, maghiarilor!). Este un cunoscut îndemn, folosit şi pentru încurajarea sportivilor unguri la competiţii, care însă în acest context nu încuraja nici un judoka maghiar, ci îi viza de fapt pe înalţii oaspeţi şi prietenia ungaro-rusă, considerată de unii prea strânsă.

În acest context, trebuie spus că Universitatea din Debrecen, al doilea oraș din Ungaria, a anunţat că i-a acordat președintelui rus titlul onorific de ''Civis honoris causa'', sperând că Putin va ajunge şi în oraşul vecin Oradiei. Politicianul a declinat, însă, invitația de a primi titlul în cadrul unei ceremonii la Debrecen, astfel încât el îi va fi înmânat, se pare, în capitala ungară.

După ce şi-au făcut show-ul, tinerii au fost escortaţi afară din sală de agenţii de pază, fără violenţă. De altfel, măsurile de securitate au fost foarte drastice, atât la arena sportivă, dar şi în oraş, pe traseele pe unde avea de trecut coloana preşedintelui rus. Traficul a avut mult de suferit, iar spectatorii au trebuit să treacă prin filtre de siguranţă.

La ceremonia de deschidere a Campionatelor Mondiale, într-o explozie de lumini, cunoscuta vedetă italiană Albano a susţinut un mini-concert, iar artişti personificând luptători unguri, de la cei tribali, din vremea migratorilor, până la ţanţoşii husari, au interpretat dansuri inspirate oarecum din tehnici de luptă, menite să sublinieze legătura între judo şi spiritul ofensiv al acestui popor.

Marisu Vizer a mulţumit liderilor prezenţi la ceremonii. “A fost o mare onoare să avem asemenea delegaţi aici, la deschiderea Campionatelor Mondiale, bucurându-se de judo şi demonstrând entuziasm, pasiune, dragoste  şi sprijin pentru sport. Ungaria este una din ţările care investesc cel mai mult în sport, iar Rusia de asemenea a investit serios. Sper că şi Mongolia, cu acest nou preşedinte, va urma aceste bune modele şi va sprijini şi dezvolta sportul”, a spus şeful IJF.

Prin prezenţele oficiale de la eveniment, Marius Vizer a punctat încă o dată la capitolul imagine, oferindu-şi, cu ocazia realegerii în funcţia de lider al IJF, un moment de invidiat. Mai rămâne ca şi confruntările sportive de la Suzuki World Judo Championship 2017 să se ridice la înălţimea momentului.

Luni, în prima zi de competiţii, sportivii celor două categorii (-48 kg feminin şi -60 kg masculin) au răsturnat calculele „politice”: cu toate VIP-urile prezente în arenă, medaliile de aur nu le-au luat nici ruşii, nici mongolii, nici ungurii, ci un japonez şi o japoneză. Nu degeaba e Japonia patria judoului...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON