"În loc de răcoare şi aer curat, ei vor să simt gaze de eşapament, poluarea şi betoanele încinse!". Sunt vorbele orădencei Catiţa Trifa, care locuiește în blocul Qb3 de pe Aleea Onisifor Ghibu din Oradea și care nu-şi doreşte ca spaţiul verde, plin de arbori, din faţa blocului, să se transforme într-un drum, aşa cum plănuieşte Primăria.
Copaci cu mesaj
La fel ca alți circa 30 de locatari de la blocurile Qb3 şi Qb2 din zonă, orădeanca a ieșit, miercuri seară, în faţa blocului pentru a protesta cu privire la proiectul municipalităţii care presupune amenajarea unui drum, mai multe parcări şi o pistă pentru biciclişti pe terenul unde se află acum copacii care le țin de răcoare.
"Eu locuiesc din 1982 aici, la etajul 4. Vă daţi seama că abia aştept uneori să cobor să stau la umbra copacilor. Aici au fost plantaţi nuci, brazi, tei. Pentru noi este o sursă de oxigen în inima oraşului. Dacă se finalizează acest proiect ce voi simţi? Gaze de eşapament, poluare şi betoane încinse! Am citit despre proiect pe internet, dar nicăieri nu scria că vor să radă acest spaţiu verde. Este inacceptabil pentru noi!", a mărturisit BIHOREANULUI Catiţa Trifa.
La faţa locului s-au aflat şi reprezentanţi ai USR Bihor, între care şi preşedintele USR Oradea Daniel Palaghianu, viitor candidat la funcția de primar, care le-au spus locatarilor că îi vor susţine în continuare în demersul lor.
De altfel, USR-iștii au legat mai multe afişe de afişe de arbori cu mesajul "Acest copac va fi tăiat de Primăria Oradea!".
"Am organizat această manifestare pentru că nici noi nu dorim transformarea locului. (...) Cu siguranţă pot fi găsite şi alte soluţii pentru a păstra toţi aceşti arbori maturi", a spus Palaghianu.
Un tânăr a povestit BIHOREANULUI că s-a mutat în urmă cu 2 ani în această zonă tocmai pentru a avea linişte.
"Nu sunt încântat deloc de proiectul Primăriei. Este o idee proastă să radă aceşti arbori. Ar putea să facă un drum chiar la următoarele blocuri, între Qb3 şi Qb5, unde nu există acces pietonal pentru locatari, iar verdeaţa este mult mai puţină", a spus Bacso Zsolt, în vârstă de 24 de ani.
Memorandum şi semnături
O altă locatară, Carmen Avram, a ridicat o altă problemă, cea a schimbărilor climatice stimulate prin astfel de proiecte.
"Cum vă simţiţi aici? Da, e mult mai răcoare, simţim că avem aer. Puteţi să ieşiţi ziua în amiaza mare acum la soare? E foarte greu, mai ales pentru vârstnici. Astfel de proiecte ne îngreunează viaţa nouă şi generaţiilor următoare. Nu suntem împotriva modernizării, dar vrem ca totul să se facă cu cap şi pentru sănătatea cetăţenilor", a spus aceasta.
În final, locuitorii din zonă au spus că vor continua să organizeze proteste dacă nu vor fi luaţi în seamă.
Aşa cum BIHOREANUL a mai arătat, dintre cei 100 de proprietari de apartamente ale celor două blocuri, 91 au semnat o petiţie prin care cer municipalităţii să oprească distrugerea spaţiului verde. Petiţia, precum şi un memorandum, au fost depuse, marţi, la Primărie.
Proiectul de transformare a aleii dintre cele două blocuri din cartierul Nufărul face parte din cadrul masterplanului de regenerare urbană Nufărul 1, care, aşa cum a fost prezentat iniţial, presupune îmbunătăţirea condiţiilor de locuire, amenajarea spaţiilor verzi, a unor pieţe, parcuri şi mobilier urban, precum şi modernizarea infrastructurii urbane, de la reţele la drumuri şi transport în comun.
Termenul limită pentru a transmite obiecțiuni asupra acestui proiect expiră joi, 20 iulie.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.