URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că, în sfârșit, contraselecția practicată la PNL de primul schior al țării începe să dea roade. Cum cifrele arată că blândul general Ciucă stă în sondaje pe undeva în marja de eroare a acestora, liberalii s-au trezit că nu e prea sănătos să mergi la război cu declarația de capitulare gata semnată. Și acum umblă după persoane cât de cât frecventabile...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Iulie 2024, 13:00

În dezbatere. Programul teraselor din centrul Oradiei ar putea fi prelungit până noaptea târziu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea supune dezbaterii publice un nou regulament privind organizarea și desfășurarea activităților în zonele publice din municipiu.

Proiectul prevede că localurile din Piața Unirii, strada Vasile Alecsandri și Pasajul Vulturul Negru vor putea ține terasele deschise „similar cu orarul punctului de lucru”, adică inclusiv până târziu în noapte, iar celelalte din centru, în weekend, până la miezul nopții. 

În schimb, terasele din restul orașului se vor închide, fără excepție, la ora 22.

Vremea teraselor 

Cea mai importantă modificare pe care ar aduce-o noul regulament pus în dezbatere publică și studiat de BIHOREANUL vizează prelungirea orarului teraselor amplasate în centrul istoric al orașului. 

Concret, regulamentul adoptat în anul 2021 și aflat încă în vigoare prevede ca terasele să fie deschise „în zona istorică – până la ora 23, în Pasajul Vulturul Negru – până la ora 24, iar în restul orașului până la ora 22 sau 23, cu acordul asociațiilor de proprietari”.

Acum se propune un orar diferențiat pentru zona centrală: „Orarul teraselor în zona istorică: luni – joi până la ora 23, iar vineri – duminică până la ora 24. Pentru Piața Unirii, strada Vasile Alecsandri, Pasajul Vulturul Negru: similar cu orarul punctului de lucru”.

Mai relaxat în ceea ce privește orarul teraselor din zona centrală, noul normativ este mai strict cu ora de închidere a celor din cartiere. „În restul orașului: luni – duminică, până la ora 22”, menționează normativul.

Un centru (mai) distractiv

Municipalitatea orădeană a luat în calcul extinderea orarului teraselor, pentru ca orădenii și turiștii să aibă unde să se relaxeze și distreze în nopțile de vară. De altfel, aceasta este o doleanță mai veche atât a proprietarilor de localuri, cât și a clienților acestora. 

„Vrem să le dăm proprietarilor localurilor din zona centrală posibilitatea să își prelungească programul de funcționare și să mutăm distracția în centrul Oradiei, instalând liniștea în cartiere”, a explicat, pentru BIHOREANUL, șeful Direcției Poliția Locală Oradea, Samuel Milian, unul dintre inițiatorii regulamentului.

Modificarea orarului de funcționare a fost salutată de proprietarii teraselor din centrul orașului.

„Noul program este mai bun. Pe vechiul regulament, în centrul istoric puteai ține deschis doar până la ora 23, fără posibilitatea de prelungire a orarului în weekend, când iese lumea la terase. Pe viitor, terasele din centru vor putea funcționa până la ora 24, iar cele din Piața Unirii ori de pe Alecsandri ar putea rămâne deschise și până la ora 3 dimineața dacă, cu acordul vecinilor, au obținut un orar mai lung de lucru”, a explicat pentru BIHOREANUL patronul unui local din zona centrală.

În schimb, proiectul de regulament nu va mai permite excepții de la regula care prevede închiderea teraselor din cartierele Oradiei la ora 22. „Cine vrea să se distreze mai târziu, va merge în centrul orașului și nu vor mai apărea reclamații privind gălăgia în cartiere”, a declarat șeful Poliției Locale, Samuel Milian.

Liber la muzică

De asemenea, spre deosebire de vechiul normativ, noul regulament este mai permisiv cu unele activități publice.

Spre exemplu, din cadrul regulamentului a fost eliminată interdicția folosirii boxelor afară, în cazul localurilor cu terase, iar noul normativ permite amenajarea de terase nu doar în dreptul punctului de lucru, ci în perimetrul acestuia.

Restricții la Easy-box-uri

Pe de altă parte, noile reguli permit expunerea de marfă în exterior în cadrul centrelor comerciale, cum ar fi Prima Shops ori a benzinăriilor, lucru până de curând interzis în mod expres în orice situație.

Noul regulament aduce și interdicții. Spre exemplu, acesta interzice amplasarea de echipamente pentru distribuirea coletelor (n.r. de tip Easybox) pe străzi, cum este cel de lângă magazinul Livella, ori în alte locuri decât în perimetrul clădirilor centrelor comerciale, hipermarketurilor, piețelor agro-alimentare, stațiilor de carburanți, spălătoriilor self-service ori parcărilor publice.

La fel, normativul interzice amplasarea barurilor, vitrinelor frigorifice, standurilor, rafturilor, dozatoarelor de suc, mașinilor de înghețată, aparatelor de cafea și a altor obiecte în jurul clădirilor în care se desfășoară activitatea economică, cu excepția curților interioare.

În plus, regulamentul interzice ocuparea locurilor de parcare cu obiecte, materiale ori structuri, în afară de autovehicule. Excepție fac doar circurile, patinoarele ori târgurile ocazionale pentru structurile cărora organizatorii au obținut de la Primăria Oradea acord de amplasare.

Prin noul regulament, municipalitatea orădeană vrea să modifice inclusiv cuantumul sancțiunilor aplicate pentru diferite abateri. Astfel, nivelul minim al amenzilor, stabilit de vechiul regulament la 500 lei, ar urma să crească la 2.000 lei, conform noului normativ. Amenda maximă va ajunge la 2.500 lei. 

Se pot face propuneri

Conform unui comunicat al Primăriei Oradea, „cetățenii sunt rugați să își exprime opinia cu privire la acest proiect până la 31 iulie 2024”.

Orădenii pot transmite propuneri sau obiecțiuni pe marginea proiectului de regulament pe adresele de email politia.locala@oradea.ro sau directia.juridica@oradea.ro, pe adresa Primăriei Oradea din strada Piața Unirii 1, ori pot fi depuse la Centrul de relații cu publicul de la parterul palatului administrativ al orașului.

Citește mai jos proiectul Regulamentului privind organizarea și desfășurarea activităților în zonele publice!

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
De când aștept acest nou regulament mi s-a înrețit iarăși auzul muzical.
Asta va aduce în mod implicit la scăderea rapidă a valorii locuințelor din imobilele aflate în zona centrală ... pentru că nimeni nu cumpără un apartament sau casă unde să nu poată dormi când vrea și cum vrea, cu ferestrele deschise dacă-i place. Așa că, demersul va avea ca efect creșterea ușoară doar a profitului localurilor comerciale din zona afectată ... iar unii vor profita pentru a se înstăpâni pe multe imobile istorice aflate în aria centrală a orașului.
Postat 20 Iulie 2024, 08:48 de KP
un kitsch audio
Cum draq sa vrei boxele scoase pe terase,pai o sa iasa ca la balci...parca ne prostim,in loc sa evoluam,sa ne rafinam,o luam inapoi. Dar daca ma gandesc ca si popii si-au scos boxele pe geamurile bisericilor,meniul ar fi complet. Macar sa puna aceleasi ritmuri,si unii si altii.
Postat 19 Iulie 2024, 17:29 de cetatean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4799 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON