URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Septembrie 2010, 17:09

În Ceica, fântâna arteziană are apă radioactivă, iar în Diosig apa de la robinet conţine arsen

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Potrivit unui comunicat al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, analizele din luna august din cadrul programului de supraveghere a aprovizionării cu apă potabilă a populaţiei au scos la iveală probleme privind apa din Ceica şi Diosig.

Astfel, apa care curge la robinetele din Diosig are un conţinut mare de arsen, iar cea care curge în fântâna arteziană din centrul localităţii Ceica este radioactivă, având un conţinut de amoniac de 18 ori mai mare decât valoarea normală.

Primăria comunei Ceica are obligaţia să informeze permanent populaţia asupra calităţii apei din aceasta sursă, prin plăcuţe ce avertizează că apa nu este bună de băut şi nici nu este recomandată a fi folosită de sugari şi copii mici.

Pe lângă Ceica şi Diosig, inspectorii sanitari au mai controlat apa din reţeaua publică, fântânile arteziene şi ştrandurile din Aleşd, Ştei, Hidişelul de Sus şi Vadu Crişului. "Din rezultatele buletinelor de analiză se constată că probele prelevate din reţeaua de aprovizionare cu apă din localităţile Hidişelu de Sus şi Ceica se încadrează în parametrii de potabilitate prevăzuţi prin Legea nr.458/2002", se arată în comunicat.

Însă nici apele din celelalte localităţi inspectate nu sunt tocmai curate. Potrivit DSP, în patru localităţi s-a găsit clor rezidual liber, iar în două pH-ul avea valori necorespunzătoare. De asemenea, în alte două localităţi parametrii microbiologici erau depăşiţi, la fel şi cei privind culoarea, gustul şi turbiditatea.

În ciuda importanţei acestui subiect, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor, Dorel Ţîrţ, a refuzat să spună care sunt aceste localităţi, pe motiv că există posibilitatea ca unele administraţii locale să-şi fi remediat deja problemele.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
ceica
foarte, foarte interesant...se consuma apa din cele mai vechi timpuri...cum explica oficialitatile,atat cele locale cat si cele judetene ca,doar acuma s au desteptat despre apa nepotabila de la CEICA dar,european drinks doreau sa si insuseasca acel izvor de apa nepotabil...........???!!!!
Postat 28 Mai 2013, 20:52 de dan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON