URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Iulie 2022, 08:24

În Bihor ca la Medellín: Traficanți de droguri din România și Columbia, prinși în timp ce extrăgeau kilograme de cocaină din cafea într-o cabană din județ. Vezi video!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Bihor a fost descoperit, duminică, primul laborator de extragere secundară a cocainei, au anunțat marți dimineață reprezentanții structurii centrale a DIICOT, laboratorul fiind creat de doi români, doi columbieni și un israelian.

Traficanții au fost prinși în flagrant în timp ce extrăgeau cocaină într-o cabană închiriată din Bihor, BIHOREANUL aflând că este vorba despre o cabană retrasă din Zece Hotare. 

DIICOT, alături de „mascați”, jandarmi și pompieri, a organizat duminică o mega-acțiune de prindere în flagrant, găsindu-i pe patru dintre cei cinci membri ai rețelei în fapt, în timp ce extrăgeau pe cale chimică, din cafea, cocaina. Drogurile au o valoare de piață de 200.000 de euro. 

Pentru cocaină

Conform informării DIICOT, acțiunea a vizat destructurarea „unui grup infracţional organizat specializat în importul de droguri de mare risc pe teritoriul României în vederea comercializării ulterioare a acestora”.

„În fapt, s-a reţinut că la, începutul lunii iunie 2022, a fost constituit un grup infracţional organizat format din trei inculpaţi (doi cetăţeni români şi un cetăţean israelian), la care ulterior au aderat alţi doi inculpaţi (cetăţeni columbieni), care au sprijinit activitatea grupului, în scopul importului de droguri de mare risc, realizarea operaţiunilor chimice de extracţie, purificare a drogurilor şi distribuirea/traficarea ulterioară a acestora pe teritoriul României”, transmit procurorii. 

Grupul „şi-a derulat activitatea infracţionala fără întrerupere din momentul constituirii lui şi până la data de 10.07.2022”. 

6 kilograme aduse în România!

„Astfel, la data de 01.07.2022, inculpaţii de cetăţenie columbiană însoţiţi de inculpaţii cetăţeni români, au introdus pe teritoriul României cantitatea de aproximativ 6 kilograme de cocaină. Cocaina a fost introdusă pe teritoriul Uniunii Europene, pe cale aeriană, de către inculpaţii cetăţeni columbieni. Cei doi inculpaţi de cetăţenie columbiană au avut pe lângă rolul de cărăuşi ai drogurilor şi pe acela de chimişti specializaţi în extragerea de cocaină din mărfuri aparent legale”, explică reprezentanții DIICOT.

La finalul lunii iunie și începutul lunii iulie, traficanții și-au cumpărat obiectele necesare pentru operaţiunile de extracţie a drogurilor și substanţele chimice necesare şi vasele de reacţie, ei fiind filați, după cum se vede într-un video făcut public de DIICOT. 

Au închiriat o cabană, ca turiști

„De asemenea, în vederea derulării în bune condiţii a procesului de extragere pe cale chimică a cocainei, aceştia au identificat şi închiriat o cabană aflată în afara zonelor locuite din judeţul Bihor”, transmite DIICOT. Este vorba despre o cabană din satul Zece Hotare, care a fost închiriată de cetățenii români, chipurile pentru un weekend de relaxare. 

Duminică, în respectiva cabană, polițiștii i-au prins în timp ce scoteau cocaina din cafea. Au dscoperit, astfel, primul laborator de extragere secundară a cocainei descoperit în România.

„În cadrul operaţiunii, la data de 10 iulie 2022, a fost pus în aplicare mandatul de percheziţie domiciliară, 4 dintre inculpaţi fiind surprinşi în plin proces de extracţie a cocainei din cafea pe cale chimică şi fiind astfel identificat pe teritoriul României primul laborator de extragere secundară a cocainei”, se arată în informare. 

De 200.000 de euro!

În urma percheziţiei, au fost descoperite şi ridicate „un calup presat de 1 kilogram care conţine procaină, 148 grame cocaină maronie, ce nu a fost trecută prin procesul de cristalizare, cât şi un amestec de cocaina şi cafea cântărind 5 kilograme”.

De asemenea, au fost identificate diferite recipiente de plastic folosite pentru extragerea cocainei, aproximativ 40 de litri de substanţă maronie constituind amestec de substanţe chimice tipice pentru extragerea cocainei din cafea măcinată, un litru de acetonă, o canistră de 20 de litri cu benzină şi 10 pungi de cafea sigilate.

Valoarea de piaţă a cocainei depistate - transmite DIICOT - este de aproximativ 200.000 euro.

Traficanți reținuți

Procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală au dispus reţinerea pentru 24 de ore, a cinci inculpaţi, doi cetăţeni columbieni, doi cetăţeni români şi un cetăţean israelian.

„În cursul zilei de astăzi (n.r. - marți) urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă a celor cinci inculpaţi”, transmite DIICOT.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul ofiţerilor antidrog din cadrul D.C.C.O. - Serviciul Antidrog, brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate Oradea şi Cluj-Napoca, precum şi al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bihor şi al pompierilor din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale şi Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON