URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Martie 2021, 17:31

În Bihor, s-au inaugurat primele simulatoare de incendii din ţară, pentru perfecţionarea pompierilor. Ministrul Bode: „O unitate etalon” (FOTO / VIDEO)

În premieră naţională, Bihorul are două simulatoare în care pompierii vor exersa misiunile de stingere a incendiilor şi de căutare şi salvare a victimelor surprinse de flăcări.

Acestea au fost amplasate în curtea centrului de instruire a salvatorilor care deja funcţionează în satul Sântion, din comuna Borş.

Acest centru a fost înfiinţat în 2010 de Asociaţia SARTISS (n.r. Search and Rescue Team in Special Situations), condusă de şeful UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, iar acum, printr-un proiect european derulat de acelaşi ONG, are noi dotări, care au fost inaugurate vineri, în prezenţa ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, şi a şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat.

Incendiu demonstrativ

Bode şi Arafat au urmărit o demonstraţie făcută de pompierii bihoreni într-unul din simulatoare, unde militarii pornesc un incendiu, ca să poată studia apoi focul.

„Se îmbracă cu material lemnos, în câteva minute se iniţiază incendiul şi se studiază toate etapele de dezvoltare a focului. Se ventilează periodic şi se observă modul de utilizare a apei şi reacţia pe care focul o are la utilizarea apei. Trebuie să înţelegi, mai ales dacă ai de salvat o victimă în interior, pe unde să faci accesul”, a explicat şeful ISU Crişana, colonelul Sorin Caba.

În interiorul containerului, temperaturile ajung şi la 800 de grade Celsius, motiv pentru care echipamentele pompierilor trebuie să fie performante, a explicat Caba, pentru că nu toate sunt concepute să reziste la asemenea temperaturi.

Cel de-al doilea container este unul de căutare-salvare, în interiorul căruia se află un labirint de oţel cu diferite obstacole şi un generator de fum, care reduce vizibilitatea. Traseul poate fi modificat, astfel că antrenamentul militarilor variază.

În aceste simulatoare se vor pregăti toţi pompierii dornici, dr. Borcea precizând că cei din cadrul ISU Crişana vor avea acces gratuit.

Proiect unic

Cei doi oficiali au lăudat investiţia, iar Bode a spus chiar că această „unitate etalon” trebuie replicată şi în alte regiuni din ţară, dar n-a prezentat planuri concrete pentru asta.

„Este o unitate etalon şi un proiect pilot, care va deschide calea pentru proiecte similare la nivel naţional. (...) Voi fi un susţinător al iniţiativelor care conduc la asigurarea unui nivel ridicat de pregătire a personalului implicat în gestionarea situaţiilor de risc şi a dezastrelor. În această meserie, cel mai important lucru, dincolo de a fi dedicat, este pregătirea continuă, acest lucru îl vedem azi aici la Sântion”, a declarat ministrul Afacerilor Interne.

Şi dr. Arafat a felicitat echipa de proiect. „Pentru noi este o realizare foarte importantă, model pentru alţii”, a spus şeful DSU.

Nici unul dintre oficiali nu a înaintat, însă, planuri concrete privind amenajarea de asemenea centre şi în alte localităţi din ţară.

Strategie comună

Pe lângă cele două simulatoare, în acelaşi proiect „Crossrisks”, SARTISS a mai construit şi dotat o clădire în care vor fi cazaţi cursanţii programelor de formare din centru, unde în continuare se vor face şi cursuri de paramedici. De altfel, în această perioadă, circa 1.000 de angajaţi ai Spitalului Judeţean din Oradea, medici şi asistente, participă la un modul de pregătire pentru resuscitarea pacienţilor, învăţând să aplice această tehnică de salvare, în situaţii de urgenţă.

Din valoarea totală a proiectului european, de 1,2 milioane de euro, un pic mai mult de jumătate a revenit SARTISS, iar diferenţa pompierilor partenerii din Hajdu-Bihar. În plus, autorităţile române şi maghiare au lucrat împreună la o strategie comună de intervenţie şi management al riscurilor pe zona transfrontalieră, care urmează să fie aprobată de autorităţi.

La inaugurare a participat şi şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, general-maior Dan-Paul Iamandi, iar în mod simbolic, dr. Hadrian Borcea le-a înmânat tuturor oaspeţilor o cheie funcţională a simulatoarelor, „pentru că ne dorim o colaborare în continuare”.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
ok
Foarte tare. Antrenamentul si pregatirea sunt esentiale. Felicitari. Nu se pot inlantui mai multe containere sa simuleze mai bine diferite situatii?
Postat 27 Martie 2021, 11:49 de nihil
????
Și astea sunt achiziționate tot dela vechiul prieten de la Cluj, ați venit în Bihor sa faceți spectacol și lecții depopulism și demagogie ieftina.
Postat 27 Martie 2021, 08:41 de sss
"După ploaie, chepeneag".
Trebuia asta, ca să nu se repete "artificiile" de la Palatul Episcopal și de la Piața Mare.
Postat 27 Martie 2021, 07:44 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON