URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 04 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Martie 2021, 11:25

În Bihor continuă să crească numărul infectărilor Covid: 167 de cazuri noi și 5 decese. Detensionare la ATI, unde sunt libere 11 paturi

Direcţia de Sănătate Publică şi Prefectura Bihor au anunţat sâmbătă dimineață că în ultimele 24 de ore au fost identificate 167 noi cazuri Covid, după efectuarea a 641 teste. Dintre noile infectări, 144 au fost descoperite după teste RT-PCR și 23 prin teste antigen rapide.

Totalul îmbolnăvirilor înregistrate de la începutul pandemiei a ajuns la 23.605, în timp ce numărul persoanelor vindecate a urcat la 21.019, cu 56 mai multe decât vineri.

Din nou, și copii

Potrivit surselor BIHOREANULUI, cele 167 persoane sunt din Oradea, Mădăras, Sânmartin, Vârciorog, Batăr, Biharia, Borș, Cetariu, Cherechiu, Copăcel, Curtuișeni, Diosig, Beiuș, Finiș, Marghita, Cetariu, Nojorid, Săcueni, Ștei, Valea lui Mihai, Paleu, Remetea, Sălacea, Spinuș, Tarcea, Țețchea, Viișoara, Salonta, Suplacu de Barcău, Tulca, Hidișelu de Sus, Aleșd, Oșorhei, Pocola, Popești, Abram, Avram Iancu, Ciumeghiu, Derna, Mădăras, Tileagd și Toboliu.

Cele mai multe infectări au fost descoperite în rândul persoanelor domiciliate în Oradea (86) și în localități din nordul județului (34).

Pe de altă parte, și în ultimele 24 de ore au fost diagnosticați cu Covid adolescenți și copii, inclusiv o fetiță sub 1 an din Pocola, o alta de 3 ani din Oradea și încă două surori de aceeași vârstă din Mădăras.

Detensionare la ATI

Conform comunicatului emis de DSP și Prefectură, bilanțul oficial al deceselor a urcat la 1.005, după ce au fost confirmate încă cinci decese pe fondul infectării cu virusul.

În structurile de Terapie Intensivă se aflau la ora 9 a dimineții 58 pacienți, din care 32 în secția ATI a Spitalului Municipal, 12 în compartimentul ATI Covid al Spitalului Județean și 12 al Spitalului Pelican.

Capacitatea totală de Terapie Intensivă alocată bolnavilor Covid în Bihor este de 69 paturi (34 la Municipal, 20 la Pelican și 15 la Județean), așadar, spre deosebire de mijlocul săptămânii, când în Oradea mai exista un singur loc liber la ATI, acum sunt 11 disponibile.

Incidență în creștere

În Bihor sunt înregistrate 1.514 cazuri Covid active (cu 39 mai multe decât erau vineri), iar incidența cumulată pe ultimele 14 zile și raportată la totalul populației județului a urcat la 2,41 cazuri la mia de locuitori (de la 2,23, cât era în ziua precedentă).

În 10 unități administrativ-teritoriale (cu una mai mult decât vineri) incidența depășește pragul de 3 la mie, și anume în Sălacea (9,44), Valea lui Mihai (8,30), Curtuișeni (6,09), Cetariu (5,58), Mădăras (5,30), Sântandrei (4,26), Șimian (4,06), Buduslău (3,87), Borș (3,60), Oradea (3,57) și Spinuș (3,27).

În alte 28 UAT-uri (cu 4 mai multe decât vineri) incidența este între 3 și 1,5 cazuri la mia de locuitori: Derna, Tarcea, Diosig, Șuncuiuș, Sânmartin, Vârciorog, Lunca, Cherechiu, Săcădat, Viișoara, Suplacu de Barcău, Salonta, Pocola, Husasău de Tinca, Șoimi, Avram Iancu, Buntești, Biharia, Tinca, Chișlaz, Toboliu, Oșorhei, Copăcel, Marghita, Roșiori, Nojorid, Căbești, Pomezeu și Aleșd.

Peste 22.500 bihoreni imunizați

Potrivit comunicatului comun al Prefecturii și DSP, în cursul zilei de vineri au fost vaccinați anti-Covid 1.526 bihoreni, până acum primind ambele doze 22.765 persoane, fără nicio reacție adversă raportată în ultimele 24 de ore.  

În județ au fost administrate de la începutul campaniei de vaccinare și până în prezent 72.555 doze de ser anti-Covid din cele 78.816 primite.

Pe de altă parte, au continuat controalele pentru evitarea răspândirii virusului și în cursul zilei precedente, când polițiștii și jandarmii au verificat 1.731 persoane carantinate şi 991 persoane aflate în izolare la domiciliu, precum și 107 firme şi 58 mijloace de transport în comun. În total, oamenii legii au aplicat 86 avertismente şi 95 amenzi în valoare totală de 46.000 lei. 

Incidenţa 20 martieIncidenţa 20 martie 2

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5814 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON