Muzeul Ţării Crișurilor invită publicul la o nouă expoziţie amenajată în incinta Muzeului oraşului Oradea din Cetate. Expoziţia intitulată "În atelierul lui Dumnezeu" este compusă din figurine din ceramică care înfățișează personaje biblice.
Lut şi credinţă
Noua expoziţie, care poate fi văzută de marți la MoO (Cetatea Oradea, Piața Emanuil Gojdu, nr. 39-41, Corp B, etaj II), cuprinde lucrările ceramistului şi sculptorului Árpád Zsombori (foto).
Născut în Zetea, judeţul Harghita în anul 1958, Árpád s-a stabilit în Ungaria unde a descoperit pasiunea pentru ceramică şi s-a perfecţionat.
(sursa foto: Facebook - Pilis Város Önkormányzatának Oldala)
"Artistul mărturiseşte că evenimentele, dificultăţile şi bucuriile vieţii l-au adus alături pe Dumnezeu, pe care a încercat să-l cunoască personal. Astfel a început cu adevărat munca sa cu lutul. Ani mai târziu, a primit un indiciu de la Dumnezeu: «Cineva seamănă sămânţa, dar nu tu; apoi tu o seceri, o frămânţi, o coci şi o dai oamenilor să o mănânce». Cu acest mesaj, primit în 2001, a început să frământe şi să formeze din nou lutul în «atelierul lui Dumnezeu»”, au transmis reprezentanţii instituţiei culturale, printr-un comunicat.
Creaţiile sale vor putea fi admirate la MoO până la finalul anului 2021.
360 de ani de la editarea Bibliei în Oradea
Cu acest prilej, instituţia doreşte să marcheze şi o aniversare importantă, împlinirea a 360 de ani de la editarea Bibliei în Oradea.
Tipărirea cărţii a început în anul 1657, sub conducerea tipografului Szenczi Kertész Ábrahám. Biblia ar fi trebuit să apară într-un tiraj de 10.000 de exemplare. Ideea a beneficiat şi de sprijinul financiar al principilor Transilvaniei Rhédey Ferenc şi Acaţiu Barcsai şi al contelui Gyulai Ferenc.
Din nefericire, în timpul editării Bibliei, trupele otomane au năvălit peste locuitorii orașului de pe Criş (în iulie 1660), care a fost urmată de cucerirea fortăreţei orădene (27 august 1660).
Tiparniţa şi exemplarele în curs de editare au fost transportate în siguranță la Cluj. Biblia s-a tipărit într-un final în 6.000 de exemplare, iar la 1678 ediţia fusese deja epuizată.
Muzeul orașului Oradea poate vizitat de marți până duminică între orele 10 și 18,ultima intrare fiind cu 60 de minute înainte de ora închiderii. Prețul unui bilet de intrare este de 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru studenți, elevi, pensionari. Copii sub 4 ani au intrarea gratuită.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.