URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Septembrie 2021, 18:11

"În atelierul lui Dumnezeu": expoziţie nouă la Muzeul oraşului, la împlinirea a 360 de ani de la tipărirea Bibliei la Oradea (FOTO)

'În atelierul lui Dumnezeu': expoziţie nouă la Muzeul oraşului, la împlinirea a 360 de ani de la tipărirea Bibliei la Oradea (FOTO) (Sursa foto: Facebook - Pilis Város Önkormányzatának Oldala)
'În atelierul lui Dumnezeu': expoziţie nouă la Muzeul oraşului, la împlinirea a 360 de ani de la tipărirea Bibliei la Oradea (FOTO) (Sursa foto: Facebook - Pilis Város Önkormányzatának Oldala)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muzeul Ţării Crișurilor invită publicul la o nouă expoziţie amenajată în incinta Muzeului oraşului Oradea din Cetate. Expoziţia intitulată "În atelierul lui Dumnezeu" este compusă din figurine din ceramică care înfățișează personaje biblice. 

Lut şi credinţă

Noua expoziţie, care poate fi văzută de marți la MoO (Cetatea Oradea, Piața Emanuil Gojdu, nr. 39-41, Corp B, etaj II), cuprinde lucrările ceramistului şi sculptorului Árpád Zsombori (foto).

Născut în Zetea, judeţul Harghita în anul 1958, Árpád s-a stabilit în Ungaria unde a descoperit pasiunea pentru ceramică şi s-a perfecţionat.


(sursa foto: Facebook - Pilis Város Önkormányzatának Oldala)

"Artistul mărturiseşte că evenimentele, dificultăţile şi bucuriile vieţii l-au adus alături pe Dumnezeu, pe care a încercat să-l cunoască personal. Astfel a început cu adevărat munca sa cu lutul. Ani mai târziu, a primit un indiciu de la Dumnezeu: «Cineva seamănă sămânţa, dar nu tu; apoi tu o seceri, o frămânţi, o coci şi o dai oamenilor să o mănânce». Cu acest mesaj, primit în 2001, a început să frământe şi să formeze din nou lutul în «atelierul lui Dumnezeu»”, au transmis reprezentanţii instituţiei culturale, printr-un comunicat.

Creaţiile sale vor putea fi admirate la MoO până la finalul anului 2021.

360 de ani de la editarea Bibliei în Oradea

Cu acest prilej, instituţia doreşte să marcheze şi o aniversare importantă, împlinirea a 360 de ani de la editarea Bibliei în Oradea.  

Tipărirea cărţii a început în anul 1657, sub conducerea tipografului Szenczi Kertész Ábrahám. Biblia ar fi trebuit să apară într-un tiraj de 10.000 de exemplare. Ideea a beneficiat şi de sprijinul financiar al principilor Transilvaniei Rhédey Ferenc şi Acaţiu Barcsai şi al contelui Gyulai Ferenc.

Din nefericire, în timpul editării Bibliei, trupele otomane au năvălit peste locuitorii orașului de pe Criş (în iulie 1660), care a fost urmată de cucerirea fortăreţei orădene (27 august 1660).

Tiparniţa şi exemplarele în curs de editare au fost transportate în siguranță la Cluj. Biblia s-a tipărit într-un final în 6.000 de exemplare, iar la 1678 ediţia fusese deja epuizată.

Muzeul orașului Oradea poate vizitat de marți până duminică între orele 10 și 18,ultima intrare fiind cu 60 de minute înainte de ora închiderii. Prețul unui bilet de intrare este de 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru studenți, elevi, pensionari. Copii sub 4 ani au intrarea gratuită. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON