URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Aprilie 2023, 18:35

Impozitele orădenilor vor creşte cu 7%. La cât urcă „birurile” pentru un apartament

Consiliul Local Oradea a aprobat joi, cu votul consilierilor PNL, majorarea cu 7% a impozitelor şi taxelor aferente anului 2024, datorate de orădeni.

Majorare pe jumătate

Municipalitatea a evitat să actualizeze birurile cu rata inflaţiei din 2021, de 13,8%, conform Codului Fiscal, şi a preferat o majorare pe jumătate, decizia putând avea legătură cu faptul că 2024 este an electoral.

De asemenea, în plenul şedinţei de joi, reprezentanţii municipalităţii au hotărât să păstreze bonificaţia de 8% acordată persoanelor juridice care îşi sting integral obligaţiile fiscale prin internet până la primul termen de plată din 31 martie. Conform proiectului iniţiat de Direcţia Economică, bonificaţia ar fi urmat să fie redusă la 4%.

„Această măsură (n.r. de păstrare a bonificaţiei acordate la 8% din sumă) are ca scop încurajarea plăţilor online şi reducerea aglomeraţiei de la ghişee", a argumentat preşedintele de şedinţă, liberalul Călin Barabaş.

Un impact de milioane

Primăria Oradea a acceptat să acorde în continuare această facilitate agenţilor economici după ce în şedinţa pe comisii de miercuri, desfăşurată pe un ton ridicat, reprezentanţii opoziţiei PSD s-au declarat împotriva reducerii bonificaţiei după cum apărea în proiect.

„Impactul asupra mediului de afaceri orădean prin faptul că păstrăm în continuare această bonificaţie la 8% în loc să o reducem la 4%, cum a propus Primăria, este undeva la 2 milioane lei. Vorbim de bani pe care îi vor avea în plus la dispoziţie antreprenorii", a explicat pentru BIHOREANUL iniţiatorul propunerii, social-democratul Liviu Sabău Popa.

Conform hotărârii adoptate, persoanele fizice care îşi vor plăti integral impozitele până la sfârşitul lunii martie, prin internet, vor beneficia de o bonificaţie de 10%, care se va reduce la doar 4% în cazul plăţilor făcute la ghişeele de plată.

În cazul persoanelor juridice, bonificaţia va fi de 8% în cazul plăţilor online şi 4% pentru cele la ghişeu.

De plătit!

Concret, începând de anul viitor, în urma majorării cu 7% a taxelor şi impozitelor locale, orădenii vor plăti mai mult pentru casele, terenurile şi maşinile din proprietate.

Potrivit calculelor, dacă anul acesta impozitul pentru un apartament cu două camere din zona centrală a Oradiei (A) aflat în proprietatea unei persoane fizice este de 232 lei, respectiv 213 lei prin aplicarea bonificaţiei, de anul viitor suma de plată va fi 248 lei, respectiv 223 prin aplicarea bonificaţiei la plata online. Proprietarii vor avea de plătit în plus 16 lei pe an, sumă care ar putea fi redusă la 10 lei dacă plăţile se vor face înainte de 31 martie.

La fel, pentru o casă din zona centrală de 173 metri pătraţi, cu un teren aferent de 522 mp, impozitul va creşte de la 1.315 lei (n.r. 1.210 lei cu bonificaţie) în prezent, la 1.407 lei în 2024 (n.r. 1.266 lei cu bonificaţie).

Sumele datorate vor fi mai mari cu 92 lei pe an, respectiv 56 lei.

Orădenii vor plăti mai mult şi pentru maşini. Impozitul datorat un Logan cu motor de 1,4 cmc va creşte de la 87 lei la 93 lei, sumă care ar putea fi redusă la 83,7 lei prin aplicaţia bonificaţiei pentru plata online.


(sursa: Primăria Oradea)

Sancţiuni urmate de suspendare

În plus, cu titlu de noutate, Hotărârea de Consiliu Local adoptată joi mai prevede că aplicarea a peste 5 sancţiuni contravenţionale aceluiaşi operator economic în termen de 12 luni la acelaşi sediu social duce la retragerea acordului de funcţionare ori a autorizaţiei pentru desfăşurarea activităţii la punctul de lucru.

Măsura a fost luată pentru disciplinarea firmelor care deranjează vecinii ori nu se conformează măsurilor aplicate de către organele de control.

Suplimentar, pentru firmele care exploatează balastiere pe raza municipiului taxa pentru verificarea documentaţiei înaintate Primăriei Oradea în vederea încheierii acordului de reabilitare drumuri publice a fost majorată de la 500 lei la 2.500 lei.

Taxa se aplică pe balastieră, la obţinerea sau reînnoirea permiselor de exploatare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
inca un motiv de lauda ptr PSD, se pare ca aduce semne bune faptul ca a plecat Mang de la butoane
"Primăria Oradea a acceptat să acorde în continuare această facilitate agenţilor economici după ce în şedinţa pe comisii de miercuri, desfăşurată pe un ton ridicat, reprezentanţii opoziţiei PSD s-au declarat împotriva reducerii bonificaţiei după cum apărea în proiect. „Impactul asupra mediului de afaceri orădean prin faptul că păstrăm în continuare această bonificaţie la 8% în loc să o reducem la 4%, cum a propus Primăria, este undeva la 2 milioane lei. Vorbim de bani pe care îi vor avea în plus la dispoziţie antreprenorii", a explicat pentru BIHOREANUL iniţiatorul propunerii, social-democratul Liviu Sabău Popa." E bine ca primaria le-a luat in considerare propunerea!
Postat 28 Aprilie 2023, 23:57 de unu
Oradea e campioana la colectarea de taxe.
Si unii ne explică de taxe mari. Plătim taxe dar e important ca se face ceva de taxele noastre.
Postat 28 Aprilie 2023, 14:56 de Sandu2100
Penelee = ciuma rosie
Bun venit in peseedeee... v-ati alaturat nulitatilor... sa traiasca lingăii de serviciu!
Postat 28 Aprilie 2023, 08:51 de oradeanbihor
Fratilor, am invins
E o decizie grea, dar necesara. Ca sa scapam de impozitele echipei cistigatoare, vindem dracului apartamente, vile, căşi si ne luam lumea in cap. Mai devreme sau mai tirziu, e inevitabil. Pentru inceput, pina ne dezmeticim, ne mutam la o pensiune in felix, 1mai, negociem pe termen lung. Mai o baie, o promenada, viata poate fi si frumoasa. Pe termen lung, ne cautam o tarisoara mai calda, ca sa scapam si de intretinere. Revenim cu detalii. Pardon. Qu'est-ce que c'est? Rien, pas du tout, un petit problème. Cuplul Ciuca&Ciolacu va asteapta la notar: De la 1 ian. 2023, se percepe impozit pe venitul din vânzarea imobilelor din patrimoniul personal și când prețul nu depășește 450.000 lei. Astfel, în acest caz, vânzătorul unui imobil nu mai este scutit, ca în trecut, de plata impozitului către stat. La vânzarea imobilului – apartament, casă, teren – deținut de mai puțin de 3 ani, proprietarul va plăti un impozit de 3% din valoarea bunului.Dacă proprietarul vinde un imobil deținut de mai mult de 3 ani, va datora un impozit de 1%, beneficiind astfel de o reducere de 2% față de vânzarea sub 3 ani.Impozitul pe venitul din vânzarea proprietăților imobiliare se achită la notariat înainte de autentificarea actului. Notarul public are obligația să vireze impozitul în contul statului până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost încasat. Voila. La Roumanie pour les Roumains.
Postat 27 Aprilie 2023, 22:58 de excalibur
KP aka mama Omida
Si tu te plângi ca bogații :::)))) acu 2 ani aveai 5500 ron impozit, acum sigu e 7000 :::))))) totuși îți permiți atâta, nu vad de ce plângi.
Postat 27 Aprilie 2023, 22:51 de Sandu2100
După 15 ani de "liberalism" local am ajuns să plătesc municipalității impozite cu 125% mai mari.
În aceeași perioadă de 15 ani, din 2008 încoace, veniturile nete ce îmi intră-n casă lună de lună au crescut cu 33%. Diferența se duce în nesimțirea "neterminaților" cărora nu le mai ajunge. La asta se adaugă mizeria făcută de coaliția de la guvernare, PNL+PSD+UDMR, care au modificat pentru 2023, de la o zi la alta, într-un interval similar de 15 ani de "liberalism" la nivel național, prevederile codului fiscal care au impus creșterea cu 40% a impozitului pe veniturile obținute din activități independente. Huooo, javre ordinare!
Postat 27 Aprilie 2023, 22:22 de KP
Haiducii lui Saptecai
+7%. Ce 7 la suta, mă? Pai, formula este simpla: valoarenoua=valoareveche+7% sau valoarenoua=valoareveche*1.07. Cresterile astea de citeva procente anual pe parcursul a zeci de ani determina cresteri exponentiale. Incet ,incet, impozitele pe proprietati vor deveni insuportabile. Asta-i si ideea, nu veti avea nimic, dar veti fi fericiti...
Postat 27 Aprilie 2023, 21:33 de excalibur
Majorare pe jumatate
Au marit destul peste inflatie in anii trecuti, acum sunt baieti buni, doar jumatate.Au "şcoală", normal, au cu cine!
Postat 27 Aprilie 2023, 21:27 de Maikeltroll
Obraz
Sa va fie rușine!
Postat 27 Aprilie 2023, 20:05 de Feliciana
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON