URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 01 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Februarie 2014, 18:26

Implicaţi-vă! Transplantul de organe văzut prin reportajele unei jurnaliste, într-o carte lansată la Oradea

Implicaţi-vă! Transplantul de organe văzut prin reportajele unei jurnaliste, într-o carte lansată la Oradea (foto: oradeapress.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Jurnalista timişoreană Ramona Băluţescu, corespondent al site-ului oradeapress.ro, a lansat, joi, de Ziua Mondială a Bolnavului, la Oradea, cartea "Inimă, transplant, donare - abordare jurnalistică", în care, prin prisma articolelor publicate, prezintă problemele cu care se confruntă sistemul de transplant în România, atât prin prisma medicilor, cât şi a pacienţilor.

Prin demersul ei, jurnalista a vrut să îi mobilizeze pe orădeni, dar şi pe membrii bisericii, să se implice mai mult în donarea de organe.

"Medicina din Timişoara şi Oradea a dat, în timp, câteva lecţii. Oradea e cel mai eficient loc din ţară în ce priveşte prelevarea de organe, şi asta datorită unui coordonator de transplant extraordinar, Carmen Pantiş. Timişoara îi urmează, şi de aici plecând multe organe spre mai binele celor cu probleme care necesită un transplant", a spus Ramona Băluţescu, cu trimitere la faptul că oraşul de pe Criş este pe primul loc în ţară la donarea de organe, urmată de Timişoara.

Dorind să sublinieze problemele sistemului şi mai ales prejudecăţile, în special din partea celor care ar trebui să încurajeze donarea de organe, ziarista a prezentat şi cazul unor părinţi din Salonta, care şi-au pierdut copilul şi pe care preotul i-a oprit din gestul de a salva alte vieţi prin moartea copilului lor.

"În Oradea, spre exemplu, episcopul ortodox Sofronie Drincec este absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie Timişoara şi şef la comisia de Bioetică a BOR, iar subalternii lui dau sfaturi care duc la pierderea unor organe şi poate a unor vieţi. Cazul din Salonta, din vara anului trecut, este relevant. Atunci, un copil a dus cu el în mormânt organe ce puteau ajuta alţi patru copii să trăiască, la sfatul preotul ortodox Mircea Vinter, care le-a spus părinţilor că, de semnează hârtia pentru donare, e ca şi cum şi-ar condamna copilul la moarte, infirmând diagnosticul de moarte cerebrală pus de medici", a spus jurnalista.

Lansarea s-a desfăşurat la Libăria Gutenberg, la eveniment participând, între alţii episcopul greco catolic şi cel romano catolici de Oradea, Virgil Bercea şi László Böcskei, dar şi directorului revistei Familia - Ioan Moldovan respectiv coordonatorul programului de transplant în Bihor, dr. Carmen Pantiş.

"Cred că este mare nevoie de astfel de cărţi pentru ca oamenii să înţeleagă de ce este atât de important acest gest şi cum pot readuce viaţa în inimile unor muribunzi", a spus doctoriţa Carmen Pantiş.

Lucrarea "Inimă, transplant, donare - abordare jurnalistică" a fost publicată la editura Emma, are 278 de pagini şi cuprinde articole apărute în Timişoara, în ziarul Timpolis, portalul Timişoara Express, dar şi în Oradea, pe Oradea Press. Ea poate fi achiziţionată de la Librăria Gutenberg.

Cei prezenţi la lansare au putut urmări şi o expoziţie de fotografii din operaţiile de transplant de cord şi ficat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Aiureala
Se vede clar ca e o propaganda catolica. Se incearca o punere in umbra a ortodocsilor. Ziarista asta nu are nimic jurnalistic in ea. Cine o cunoaste stie cine e si ce hram poarta.
Postat 03 Iulie 2014, 12:46 de Dana
Sa fie ei exemple
\"Mai mare dragoste decât aceasta nimeni nu are, ca sufletul (viata) lui să şi-l pună pentru prietenii săi.\" Ev. Ioan 15:13 PS Bercea si doamna Pantis cu siguranta cunosc acest lucru, oare de ce nu il pun in practica, fapte nu vorbe. De ce nu doneaza fiecare cate un rinichi, eventual si cate un ochi? Doamna Pantis are si pacienti care au \"inviat\" dupa 2 saptamani, timp in care ea facea presiuni asupra familiei sa doneze organele, omul fiind \"mort\". \"Doamna\" Pantis, cum puteti sa va uitati la un om care face dializa? De ce nu donati, dvs si cei din familia dvs, si o sa aveti plata in cer.
Postat 18 Februarie 2014, 12:56 de CNC
Sa fie clar inca esti viu
Organele pentru a fi "valide" iti sunt prelevate cat inca esti viu. Inima iti bate. Diagnosticul "moarte celebrala" ridica foarte multe dileme etice, deontologice, antropologice (exista sitautii in care s-a folosit procedura anesteziei "mortului cerebral" pentru a se putea continua manevra prelevarii organelor). In aceste conditii eu vreau sa am in primul rand obtiunea de a opta pentru refuzul de a primi organe vreodata. Ciudata sustinerea de care a avut parte doamna. Probabil atat mai valoreaza un muribund pentru acesti domni religiosi.
Postat 18 Februarie 2014, 12:03 de ion
????????pt oradeaul lui peste!!!
Fraiere..nimeni nu te obliga sa donezi,e optiunea ta-daca mai apuci,ori a familiei tale..Iti e clarinet fraiere????????????ESTI DONATOR FRAIERE,DAR IN CAZUL TAU ESTI DOAR UN IDIOT!Amin!!!!!!
Postat 17 Februarie 2014, 16:36 de gheorghe
comentariu
ma intreb eu ca si oradean, oare nu sunt prea multe prelevari de organe in oradea ? dar in alte orase nu se fac aceste prelevari????? oare de ce??cineva ar trebui sa se seszeze de acest aspect.
Postat 17 Februarie 2014, 13:37 de oradean
Felicitari..
..dnei ziariste din Timisoara !Dar ce facem cu GUNOAIELE care ataca pe drPantis,Ianceu ......De cistigat au cei care primesc aceste organe..Dar gunoaiele sunt peste tot...Ma rog la domnii episcopi sa-i pomeneasca pe cei care latra a pustiu,a foame pe aici!Amin.....
Postat 17 Februarie 2014, 07:48 de gheorghe
Plec din lumea asta asa cum am venit...
...in p*la goala si intreg ! Transplantul este o afecere, foarte banoasa si doar pt. unii salvatoare ! Oricine a sunat la salvare pt. a solicita ajutorul a fost intrebat intai de toate ce varsta are bolnavul. Daca e tanar si statul ar mai putea sa-l puna la munca, sa-i ia taxe si biruri, e ok, vin aia cu o 100/h pe contasens. Daca e mai batraior, vin mai incet, statul scapa de o pensie de platit. P.S. Orice ezitare mi-a disparut dupa cazul arsinel : a lasat pe tusa persoane de 30-40 de ani ca sa ,,primeasca" el, de 75 de ani, inca un an sau doi de viata. Buna, nimic de zis, bine platita !
Postat 17 Februarie 2014, 06:43 de @****
cura de slabit?
Poate merge si o cura de slabit pt doamna autoare
Postat 16 Februarie 2014, 23:24 de cura de slabit?
****
Nimeni nu ma poate obliga sa-mi donez organele! Si nu din cauza religiei. De ce nu se mentioneaza si cat castiga medicii din toata aceasta afacere, madame Pantis?
Postat 16 Februarie 2014, 22:47 de ****
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON