Se spune că trăieşti atâtea vieţi câte cărţi citeşti. Înconjuraţi de mult mai colorata şi dinamica lume digitală, care este mai uşor de "cucerit" decât un volum cu zeci de pagini, copiii de azi au nevoie tot mai mare să fie învăţaţi să descopere vieţile din cărţi. Orădeanca Ioana Blaga ştie cum să-i convingă...
De mai bine de şapte ani, Ioana - ea însăşi scriitoare de cărţi pentru copii - organizează singurul club de citit dedicat micuţilor din Oradea. Săptămânal, le citeşte poveşti şi le deschide apetitul pentru lectură, ajutându-i totodată să îşi dezvolte limbajul şi creativitatea.
De dragul copiilor
Ioana Blaga a fost întotdeauna o împătimită a lecturii şi, în mod special, a literaturii pentru cei mici, lumea magică şi plină de aventură fascinând-o şi după ce s-a făcut mare. "Cărţile pentru copii ne învaţă foarte multe: moralitatea, empatia, prietenia... Ele exprimă lucruri mari în cuvinte mai puţine", zice orădeanca.
Absolventă a facultăţilor de Litere şi de Jurnalism, iar acum studentă la un masterat în Filologie, Ioana nu poate sta departe de cărţi. Pe lângă că citeşte mult, este şi scriitoare, semnând până acum patru romane pentru copii.
În 2016, la lansarea primului dintre ele, "Călătoria Iuliei în Valea Copacilor", şi-a îndeplinit un alt vis: a ţinut şi prima întâlnire a clubului de lectură pentru copii, botezat "Îmblânzitorii de pagini". "Îmi doream de mai mult timp să organizez în timpul vacanţei de vară un club de carte pentru copiii care rămân acasă, în Oradea", povesteşte autoarea.
Angajată a unei ONG care derulează programe de educaţie sexuală pentru adolescenţi şi fără a avea propriii copii, Ioana a decis că are timp de oferit micuţilor dornici să intre în lumea fascinantă a cărţilor.
Fără restricţii
De la bun început, clubul de carte a fost deschis oricărui copil, indiferent de vârstă şi fără taxă de participare. "Părinţii au oricum destule de plătit la şcoală", spune fondatoarea clubului. Gazdă este Librăria Scriptum de pe strada Primăriei 31A, acolo unde Ioana a găsit oameni dornici să-i găzduiască gratuit pe "îmblânzitorii de pagini". "Mai mult, ne aşteaptă cu dulciuri, apă şi suc în fiecare săptămână", zice orădeanca.
Întâlnirile au loc în fiecare miercuri, de la ora 17:30, şi durează o oră şi jumătate. "La început au fost de 30 de minute, dar vin copii şi de prin Nojorid sau Sântandrei şi nu am vrut să dureze călătoria lor mai mult decât întâlnirea, aşa că am început să stăm o oră. Apoi am ajuns la o oră şi jumătate pentru că, după 60 de minute, copiii spuneau: «Deja e gata?»", povesteşte Ioana.
La fiecare întâlnire, le citeşte dintr-o carte, iar micuţii o ascultă atenţi. Deseori, pe rând, fiecare dintre ei citesc la rândul lor, ceea ce îi ajută să-şi dezvolte abilitatea de a lectura cursiv. La final, cu toţii dezbat cartea sau capitolele citite, discutând despre ce le-a plăcut şi ce nu ori ce au învăţat din poveste. "Nu le dau cărţi de citit acasă, pentru că sunt ocupaţi cu temele şi alte activităţi. Unii oricum citesc de plăcere, dar nu vreau eu să îi împovărez", zice scriitoarea.
Visând la biblioteci
Cărţile care se citesc la club le alege Ioana şi sunt fie volume cunoscute de micuţii din toată lumea, cum e seria "Harry Potter", fie literatură românească pentru copii, unde de asemenea oferta e tot mai bogată, an de an.
În pandemie, cât nu s-au putut întâlni la librărie, "îmblânzitorii" s-au reunit online: săptămânal, Ioana făcea o transmisiune live pe Facebook, în care citea poveşti pentru copii. Aşa a ajuns să fie urmărită şi de copii din satele Bihorului, care altfel nu au cum ajunge la clubul de carte. "Nu e adevărat că la sate copiii nu sunt interesaţi de cărţi. Ar citi şi mai mult, dar nu au acces la cărţi", spune orădeanca. Bibliotecile şcolare sunt o amintire în majoritatea satelor, iar micuţii depind de cărţile cumpărate de părinţi sau primite...
Scriitoarea îşi aminteşte de un copil dintr-un sat al judeţului care i-a spus că visul lui cel mai mare este să aibă acasă o bibliotecă. "Prima carte a lui a fost una scrisă de mine, pe care i-am trimis-o".
De altfel, Ioana spune despre toţi copiii pe care i-a întâlnit că au "foame" de cărţi, în ciuda preconcepţiilor adulţilor: "Nu e adevărat că stau doar pe tablete sau pe telefon, dar trebuie să-i ajutăm să descopere cărţile, trebuie duşi la bibliotecă, trebuie să le citim...". Pentru micuţi, e important să citească la vârsta potrivită cărţile dedicate lor, pentru că aşa se formează cititorii din viitor. "Baza marii literaturi este literatura pentru copii. Nu vei putea să citeşti Dostoievski sau Proust dacă nu ai citit cărţi în copilărie", explică Ioana.
Ziua Harry Potter
Tot ca să-i facă pe copii să îndrăgească şi mai mult lumea infinită a fanteziei, Ioana a organizat pentru ei evenimente aparte. Pe 12 octombrie, în premieră la nivel global, a fost sărbătorită "Ziua Internaţională a cărţilor Harry Potter", iar scriitoarea i-a chemat la Cetatea din Oradea pe toţi fanii acestei cărţi - copii sau părinţii lor (foto). Zeci de micuţi au răspuns invitaţiei şi au mers costumaţi în personajele preferate din seria scrisă de J. K. Rowling, iar împreună au citit pasaje din cărţile Harry Potter şi au discutat despre momentele preferate din serie.
În trecut, Ioana a mai organizat un eveniment similar, dar cu tematica "Hobbitul", iar următorul pe care vrea să-l facă va fi dedicat "Cronicilor din Narnia". "Copiii au nevoie de evenimente dedicate lor, aşa cum noi adulţii mergem la teatru, filarmonică sau operă", zice scriitoarea.
În acelaşi timp, ea continuă să organizeze săptămânal întâlnirile "îmblânzitorilor de pagini", care mai au destule cărţi de "potolit"...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.