Ministrul de Interne, Carmen Dan, a dispus verificări, miercuri, după ce un ziar a publicat imagini în care apare îngenunchiat, în faţa unor chestori MAI, comisarul-șef Aurelian Miu, șeful Serviciului Control din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, ofiţer provenit din Oradea. Printre “barosani”, un alt orădean celebru: chestorul Ioan Buda, şeful Poliţiei de Frontieră Române.
Ministrul de Interne, Carmen Dan, a dispus verificări, miercuri, după ce un ziar a publicat imagini în care un comisar şef apare îngenunchiat în faţa unor chestori MAI. În incident sunt implicaţi cel puţin doi ofiţeri proveniţi din Oradea, unul pe post de "rege", altul pe post de "slugă"…
Reacţie dură
"Persoana care apare în imaginile publicate de ziarul Naţional este comisarul- şef Aurelian Miu, şeful Serviciului Control din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră", a confirmat un comunicat al Ministerului de Interne.
Conducerea MAI apreciază că imaginile şi informaţiile apărute în spaţiul public sunt de natură să afecteze exercitarea respectivei funcţii, pentru care este nevoie de autoritate profesională şi probitate morală.
"În consecinţă, ministrul afacerilor interne, Carmen Daniela Dan, a dispus verificări pentru lămurirea acestei situaţii iar la finalul acestora vor fi prezentate şi măsurile administrative", arată documentul.
O reactie a venit si de la liderul PSD. Liviu Dragnea considera ca este inadmisibil sa se intample asa ceva in orice structura din Ministerul de Interne. “Doamna ministru este foarte hotarata si a declansat o ancheta si asteapta si dumneaei, asteptam si noi si opinia publica, foarte rapid, rezultatele pentru ca, daca acele poze sunt reale si se pare ca sunt, este inadmisibil sa se intample asa ceva in orice structura din MAI. Eu am foarte mare incredere ca masurile pe care le va lua vor fi dintre cele mai dure", a spus Liviu Dragnea, potrivit Agerpres
Ritual "Cosa Nostra"
Ancheta internă vine după ce Naţional a publicat, sub titlul "Ritual "Cosa Nostra" la varful MAI!", două fotografii în care apare, îngenunchiat şi cu mâinile împreunate a rugăciune, comisarul-şef Aurelian Miu, şeful Serviciului Control din cadrul IGPF.
Acesta se află în faţă mai multor persoane, printre care chestorul Gelu Oltean, fost şef al Direcţiei Informaţii şi Protecţie Internă, trimis în judecată de DNA, în august 2016, pentru că ar fi încercat, alături de alţi şefi ai DIPI, să-şi acopere urmele în cazul limuzinei de lux a lui Gabriel Oprea.
Alături de Gelu Oltean, în fotografii mai apar chestorul general de Poliţie Ioan Buda, fost secretar de stat şi actual şef al Poliţiei de frontieră române, şi chestorul Marcel Ardelean, director al Direcţiei de Supraveghere şi Controlul Trecerii Frontierei din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.
Potrivit ziarului Libertatea, fotografia ar fi fost făcută în urmă cu cinci ani, după ziua Poliţiei de Frontieră, chiar în sediul instituţiei. Festivitatea ar fi continuat cu o petrecere la cantina de la etajul clădirii.
Rege sau regină?
Ioan Buda a preluat funcţia de secretar de stat în MAI în decembrie 2015, înlocuindu-l pe Ilie Botoş, şi a fost eliberat din funcţie după un an, de Dacian Cioloş. Anterior, chestorul a fost şef al Direcţiei Poliţiei de Frontieră Oradea, funcţie din care a fost promovat la Bucureşti, ca şef al instituţiei, în octombrie 2009, de fostul ministru bihorean Vasile Blaga.
Născut în 1964 în Maramureş, Buda a fost poliţist de frontieră, adjunct al şefului Poliţiei de Frontieră din Borş, iar din 2002 până în 2005 a deţinut şefia Biroului Coordonare, respectiv a Biroului Combaterea Traficului de Persoane din cadrul DPF Oradea.
Chestorul orădean a făcut în trecut obiectul unor suspiciuni de corupţie. În 2011, unul dintre lucrătorii punctului de frontieră de la Moraviţa, aflat în arest preventiv pentru comiterea infracţiunilor de dare de mită şi asociere la un grup infracţional organizat, susţinea că în afacerea şpăgilor colectate din vămi erau două personaje cu statut de "regină", care ar beneficia de sumele de bani strânse din punctele de frontieră: şeful ANAF Sorin Blejnar, respectiv comandantul Poliţiei de Frontieră Române, Ioan Buda.
"Sluga", tot un orădean
"Daca ancheta interna pe care cu siguranta o va declansa conducerea actuala a MAI va confirma ca omul din genunchi nu este nici vreu infractor marunt care cere mila "gaborilor", nici vreun ospatar care a turnat vin pe meseni, ci chiar comisarul sef Aurelian Miu, insusi seful Serviciului Control din IGPFR! Adica omul care ar trebui sa-i controleze pe cei in fata carora ingenuncheaza, probabil cerandu-si iertare pentru ca o fi verificat pe vreun protejat…", scrie ziarul Naţional.
BIHOREANUL a descoperit că îngenuncheatul Miu a lucrat şi el în cadrul Direcţiei Poliţiei de Frontieră Oradea. El a deţinut funcţia de şef birou control şi investigaţii, ajungând apoi în Inspectoratul de Poliţie Bihor unde a lucrat o perioadă în cadrul Biroului de control intern.
A fost recuperat, însă, de Ioan Buda la nivel central, în cadrul IGPFR, unde, după câte se vede, se dovedeşte deosebit de util, conform pregătirii sale...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.