URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 22 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Foarte mulți s-au întrebat cum e posibil ca, statistic, Bihorul să stea cu salariile la un nivel sub Sălaj, de exemplu, dar totuși la noi să fie pline localurile și prețurile să se apropie de cele din Cluj. Explicația e simplă: în statistici nu sunt cuprinse veniturile nefiscalizate, iar de acest lucru beneficiază din plin nu doar bihorenii, ci în general orice județ care are norocul să aibă o vamă...
Zic şi eu
Adrian Cris
Să fie nici prea tânăr, nici prea în vârstă, dar și în putere, și carismatic, să aibă experiență, dar nu și cicatrici, moderat, dar și însuflețitor, să fie cunoscut, dar nu și cu schelete prin dulap, și mai ales să nu fie membru în niciun partid. Cam ăsta ar fi profilul creionat de popor pentru viitorul președinte.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În contextul deciziei Curții Constituționale prin care au fost anulate alegerile prezidențiale, cu consecința reluării întregului proces electoral, ridică problema exercitării demnității de președinte al României pe perioada de la expirarea mandatului actualului președinte și până la învestirea președintelui ce va fi ales în primăvară.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Ianuarie 2023, 17:31

„Iluzia libertății”. Istoricii Gabriel Moisa și Mihai Drecin lansează un volum despre celebrarea spontană din Oradea care a alertat Securitatea

„Iluzia libertății”. Istoricii Gabriel Moisa și Mihai Drecin lansează un volum despre celebrarea spontană din Oradea care a alertat Securitatea (foto: generic / arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii sunt invitați marți, 17 ianuarie, de la ora 12, în Aula Magna a Universității din Oradea, la lansarea cărții „Iluzia libertății”, semnate de istoricii Gabriel Moisa și Mihai Drecin. Volumul tratează un eveniment din Oradea comunistă, cel din noaptea de 23 spre 24 ianuarie 1972, când mai mulți studenți au sărbătorit spontan Unirea Principatelor Române.

Studenții de la Institutul Pedagogic din Oradea au organizat ad-hoc o „Horă a Unirii” în curtea căminului, iar apoi s-au dus să sărbătorească și în fața teatrului. Evenimentul a atras atenția Securității, care a pornit o investigație. 

„Volumul prezintă evenimentul din noaptea de 23/24 ianuarie 1972, atunci când un grup de studenți orădeni s-au organizat spontan pentru a celebra Unirea Principatelor Române, în contextul în care cu mai puțin de șase luni înaintea acestui eveniment, în ședința Comitetului Executiv al C.C. al P.C.R. din 6 iulie 1971, se instaurase un regim sever de control al tuturor manifestărilor culturale și politico-ideologice din țară”, se arată într-o informare transmisă pe această temă de Muzeul Țării Crișurilor, organizator al lansării de carte. 

Co-organizatori sunt Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării din cadrul Universității din Oradea și Școala Doctorală de Istorie a Universității din Oradea, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea. 

Despre volum vor vorbi cei doi autori, iar moderator va fi Sorin Șipoș, directorul Școlii Doctorale de Istorie din cadrul Universității din Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Si in Cluj
Cam in aceeasi perioada s-a petrecut si la Cluj aceasta forma de celebrare a Unirii de la 1859, pe care o consider foarte importanta si acum, fara aceasta, care a beneficiat de infrângerea Rusiei in Războiul Crimeii, nu ar fi putut avea loc nici cea de la 1918. Eram in Piata Pacii in fata Casei de cultura a studentilor, au venit cateva echipaje de politie cu dube, dar in momentul in care au fost detectati de studenti, un val urias de "dănțăuși" ai Horei unirii s-a revarsat spre aceste dube, iar in câteva secunde militienii au tulit-o. Am trăit sensatia unei mari victorii, la vârsta aceea astfel de trăiri erau foarte intense.
Postat 12 Ianuarie 2023, 12:44 de marginan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.779 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON