Fost premier al României, în perioada noiembrie 2015 - ianuarie 2017, Dacian Cioloș analizează, printr-o postare făcută vineri, „isteria care s-a iscat cu «Bolojan premier»”, subliniind că marile partide aduc în față numele unui om de administrație respectat și, în schimb, nu vorbesc despre subiecte importante, ca eliminarea sinecurilor de partid sau reforma administrației.
Fost europarlamentar care s-a îndepărtat în vară de viața politică, Cioloș consideră că, atâta timp cât în campanie partidele nu își asumă reformele dure și necesare, „își ascund propriile slăbiciuni electorale după numele unui om care și-a câștigat respectul cetățenilor”.
Bolojan „trezește admirație”, dar va fi sacrificat
„Văd isteria care s-a iscat cu «Bolojan premier». O flutură candidații tuturor partidelor care ar putea forma o majoritate după alegeri. Dar nu am văzut să vorbească acești candidați despre ce reforme au în minte, cum ar vrea să abordeze problema deficitului bugetar, a recuperării întârzierilor reformelor și plă ților din PNRR, a felului în care ar trebui eficientizate cheltuielile publice prin reforma administrației și eliminarea sinecurilor de partid pe banii statului. Și cu atât mai puțin i-am auzit vorbind despre cum am face reorganizarea administrativ teritorială sau cum am ține pe linia de plutire economia în condiții de impredictibilitate în perspectivă la nivel internațional”, a transmis Dacian Cioloș, pe pagina sa de Facebook.
În acest context, fostul lider REPER spune că Ilie Bolojan are toate șansele să fie sacrificat, fiindcă partidele mari nu sunt dispuse să facă reforme reale: „În schimb, aruncă în arenă un nume care trezește admirație și respect pentru ceea ce a făcut Ilie Bolojan la Oradea, Bihor. Alimentează artificial în felul acesta nivelul așteptărilor alegătorilor, îl transformă pe Ilie Bolojan într-un «om providențial» ca să aibă pe cine sacrifica după ce toate aceste reforme necesare de ani de zile vor fi eșuat din nou. Pentru că cel mai probabil partidele conectate la banul public nu vor dori nici de data asta să se «sacrifice» ele însele”.
(foto: arhivă BIHOREANUL)
E necesară o majoritate în Parlament care să vrea reforme
„Oameni buni, de aceleași reforme despre care vorbim azi că sunt absolut indispensabile, am vorbit și în 2016! Am vorbit și în 2021 în programul de guvernare PNL, USR PLUS și UDMR. Ne-am blocat în 2016 când partidele au înțeles că nu pot susține reforma administrației «în buza» alegerilor locale, când aveau nevoie în campanie de oamenii de partid care ocupau funcții publice pe criterii politice. Ne-am blocat în 2021 când PNL și UDMR au tot amânat depolitizarea și reformarea administrației până au scăpat de USR PLUS”, a transmis Dacian Cioloș.
Fostul premier spune că este convins că Ilie Bolojan ar putea avea succes în fruntea Guvernului, dar doar cu o majoritate în Parlament dispusă să facă reforme. „Sunt convins că un guvern condus de Ilie Bolojan și constituit cu oameni compatibili cu el ar putea face aceste reforme și multe altele. Dar asta ar presupune să existe și în Parlament o majoritate care să voteze astfel de proiecte de lege, să existe politicieni care pur și simplu să fie de acord măcar odată să renunțe la a vedea partidele ca sursă de sinecuri sau ca niște «companii de pază și protecție» pentru cei care au afaceri cu statul”, subliniază Dacian Cioloș.
Fiindcă, avenționează Cioloș: „Altfel, Ilie Bolojan va fi încă un premier sacrificat pe altarul confruntării dintre interesele societății și interesele partidelor-stat. Ilie Bolojan va fi transformat în alt motiv de dezamăgire al cetățenilor față de partide și politicieni”.
Reforme asumate
Dacian Cioloș spune că partidele care pretind că-l vor pe Ilie Bolojan premier ar trebui să își asume concret, încă din campanie, o serie de reforme. „Dacă nu ne dorim ca acest lucru să se întâmple (n.r. - ca Bolojan să fie un premier sacrificat), ar trebui să știm dinainte la ce proiecte de reformă se angajează partidele care-l vor pe Ilie Bolojan premier. Ar trebui lucrat chiar la texte de lege cu articole de lege asumate de majoritatea politică ce ar susține guvernul, într-un program de guvernare detaliat așa cum negociază toate coalițiile de guvernare serioase în Europa. Iar dacă un astfel de program nu este respectat apoi în parlament, ar trebui să demisioneze parlamentarii majorității, nu să fie sacrificat un premier care este scos în față pentru a aduna voturi și aruncat pe geam imediat ce îndrăznește să scormonească în mușuroi”, transmite acesta.
Fostul premier își încheie mesajul, subliniind slăbiciunile electorale ale partidelor: „Cît timp nu fac aceste lucruri serios, cei care îl propun azi premier înseamnă că își ascund propriile slăbiciuni electorale după numele unui om care și-a câștigat respectul cetățenilor”.
Trei candidați la prezidențiale - Marcel Ciolacu (PSD), Nicolae Ciucă (PNL) și Elena Lasconi (USR) - au spus că l-ar vrea în funcția de premier pe Ilie Bolojan. Acesta nu a răspuns public vreuneia dintre propuneri, dar a insistat că este nevoie de „soluții”, nu de „salvatori”, și că viitorul premier va trebui să aibă „sprijinul necesar și mână liberă” ca să acționeze pentru diferite reforme.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.