Dramaturgul Mircea Bradu a fost condus vineri pe ultimul drum de circa o sută de apropiați. Printre cei care au ținut să fie alături de familie la despărțirea de omul de cultură, în ciuda vremii caniculare, s-au numărat artiști, oameni politici, revoluționari și prieteni.
Actori, revoluționari, politicieni și jurnaliști
Programată pentru ora 15, la capela Hașaș din cimitirul municipal al Oradiei, ceremonia religioasă s-a desfășurat pe o căldură înăbușitoare. Sub copertina de culoare închisă, temperatura de peste 37 de grade Celsius a făcut ca durerea celor care l-au iubit sau apreciat pe omul de cultură să fie și mai vizibilă.
Oameni cerniți, cu fețe împietrite de durere, și-au luat rămas bun de la una dintre vocile emblematice ale vieții culturale bihorene într-o tăcere deplină, ruptă pe alocuri de suspine. „Vă pup, dragilor”, părea să spună, la fel ca în viață, dramaturgul, zâmbind cu capul proptit în pumn din fotografia de pe sicriul închis.
Alături de fosta soție a dramaturgului, îndrăgita interpretă de muzică populară Florica Bradu, fiicele acestuia Anca, Lioara, Raluca și fiul Maximilian, au venit să își ia rămas bun de la cel care le-a fost exemplu, îndrumător și sprijin prieteni, apropiați și foști colaboratori.
La slujba religioasă au participat câțiva actori ai teatrului orădean, printre care Sebastian Lupu, o mână de luptători de la revoluția din decembrie 1989, cum ar fi Gheorghe Manicea, câțiva politicieni, printre care președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, primarul de Oradea, Florin Birta, sau fostul lider PSD Bihor Mihai Bar, actuali și foști jurnaliști și apropiați ai familiei.
„Unul dintre puținii domni...”
Ceremonia religioasă a fost oficiată de un sobor de preoți condus de arhimandritul Mihail Tărău, din care au mai făcut parte fostul protopop de Oradea, Dorel Rusu, și consilierul pentru patrimoniu Cătălin Călinescu.
Acesta din urmă a și dat citire unui mesaj transmis de episcopul ortodox al Bihorului și Oradiei, Sofronie Drincec. „Domnul Bradu reprezintă pentru toți cei care l-au cunoscut și prețuit un model luminos care și-a dedicat întreaga viață familiei și semenilor săi”, a transmis, printre altele, episcopul.
De altfel, în scurtul moment de socializare care a precedat slujba religioasă, un fost politician l-a definit scurt pe Mircea Bradu ca „unul dintre puținii domni din politica locală”, iar un jurnalist l-a numit „omul care a avut tot timpul o vorbă bună sau un sfat pentru oricine i-a cerut”.
„Spune-le să mă lase acasă...”
De altfel, cu o săptămână înainte ca regretatul om de cultură să înceteze din viață, BIHOREANUL l-a contactat telefonic pentru a-l consulta într-un articol despre personalitățile înmormântate în cimitirul municipal din Oradea, ca pe unul dintre puținii orădeni care mai cunosc vechile povești ale orașului.
Retras din viața publică, dramaturgul era internat într-o clinică pentru boli cardiace sub îngrijirea atentă a unei nepoate. Din păcate, starea celui care a fost un exemplu de seninătate, optimism și bună dispoziție era precară.
Omul de cultură era slăbit, se exprima greu și își dorea să se întoarcă acasă. „De data asta nu te pot ajuta, dragule. Mai bine spune-le și tu (n.r. doctorilor) să mă lase să mă întorc acasă la ai mei”, a fost tot ce a putut spune Mircea Bradu.
Dramaturg, director, primar și antreprenor
Omul de cultură Mircea Bradu s-a născut pe 14 ianuarie 1937 în comuna Lăzăreni, în familia învăţătorului Ion Bradu, reputat etnograf şi folclorist, a absolvit Liceul Emanuil Gojdu din Oradea şi Facultatea de Filologie din Bucureşti.
La revenirea în Oradea s-a numărat printre fondatorii celei de a V-a ediţii a revistei de cultură Familia și s-a remarcat în literatură ca dramaturg și scriitor laureat al Uniunii Scriitorilor din România.
Mircea Bradu a condus Teatrul de Stat din Oradea în perioada 1977 – 1992, reușind să îl aducă în cea mai înfloritoare perioadă a sa.
Participant activ la evenimentele din decembrie 1989, a fost primul primar al Oradiei de după căderea regimului ceaușist, funcție la care a renunțat după câteva zile din cauza unui infarct.
În anii 90, Mircea Bradu a fondat postul de radio Sovest, iar în 1993 a pus bazele propriei rețele de radio Transilvania, pe care a și condus-o până în 2016. În 2002, a înființat și Editura Arca.
Popular și neobosit, dramaturgul s-a implicat inclusiv în politică, ocupând de-a lungul timpului funcția de consilier local în Oradea, dar și pe cea de vicepreședinte al Partidului Democrat - Bihor.
În ultima perioadă, scriitorul s-a retras din viața publică, având în vedere vârsta venerabilă și afecțiunile de care suferea și cu care a luptat până la 84 de ani…
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.