URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 IANUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Anul 2025 înseamnă, după trei cincinale, prima absență a lui Ilie Bolojan de la cârma Oradiei și a județului. Dacă lucrurile vor merge bine, e semn că sistemul de lucru al actualului șef al Senatului a fost implementat cu succes. Dacă nu, vom rămâne cu regretul că mandatele lui Bolojan au fost o excepție în administrația publică.
Zic şi eu
Adrian Cris
În nici două luni, Ilie Bolojan și-a zdrențuit imaginea la care a trudit 20 de ani ca prefect de Bihor, primar al Oradiei și președinte al Consiliului Județean. Din favoritul de astă-toamnă al unor șefi de partide - și „de stânga”, și „de dreapta” - pentru funcția de premier, a devenit el însuși șef de partid, ce-i drept interimar, iar PNL încă nu dă semne că s-ar fi hotărât să redevină liberal.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că intrarea în Spațiul Schengen este un lucru bun pentru români?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât discuțiile în sfera politică cu privire la formarea unui guvern sunt extrem de tensionate, este important de cunoscut modul în care funcționează un guvern după alegeri, pe de o parte, iar, pe de altă parte, cum „răspunde” un guvern în fața parlamentului pe durata întregului său mandat...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Noiembrie 2020, 10:32

I se spunea Buldozerul: Plecat din fruntea Primăriei Oradea după 12 ani, Ilie Bolojan asanează din start „mlaştina” de la CJ Bihor

I se spunea Buldozerul: Plecat din fruntea Primăriei Oradea după 12 ani, Ilie Bolojan asanează din start „mlaştina” de la CJ Bihor TRANŞANT. Condamnat de adversari că dă afară funcţionari în pandemie, Ilie Bolojan răspunde tăios. "Locurile de muncă trebuie apărate, dar nu pe ale celor care nu muncesc. Aşa se distrug locurile de muncă din privat. Aceşti bani, în loc să se ducă pe investiţii, au fost tocaţi de oameni care nu-şi justifică locul de muncă", a spus noul preşedinte al CJ Bihor, dezvăluind cum a trândăvit pe salarii babane clientela UDMR şi PSD din instituţie şi din tot felul de "structuri paralele", anume create pentru a li se pierde urma. Urmează, însă, şi ele!
I se spunea Buldozerul: Plecat din fruntea Primăriei Oradea după 12 ani, Ilie Bolojan asanează din start „mlaştina” de la CJ Bihor REPLICI. Prima ședință ordinară a noului CJ Bihor a prilejuit mai multe schimburi de replici între Ilie Bolojan și Ioan Mang. Șeful PSD a simțit nevoia să se opună comandării unui nou SF pentru Drumul expres Oradea - Arad, zicând că „am sunat azi la CNAIR să mă interesez care e stadiul”, ceea ce i-a atras remarca președintelui: „Nu ştiu cu cine aţi vorbit dvs la telefon, poate aţi vorbit cu portarul de la CNAIR”. Umilit, Mang a şi anunţat că renunţă la mandatul de consilier judeţean...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mătura nouă mătură bine. După ce în campanie a promis că va repara maşinăria Consiliului Judeţean, care consumă excesiv, iar la alegerile locale bihorenii i-au încredinţat "volanul" printr-un vot covârşitor, Ilie Bolojan se ţine de cuvânt.

La fel ca în urmă cu 12 ani la Primăria Oradea, Bolojan înjumătăţeşte organigrama burduşită cu clientelă politică, şi îşi impune primul proiect strategic, pentru realizarea Drumului Expres Oradea-Arad.

BIHOREANUL vă prezintă cum a luat startul noul preşedinte al CJ Bihor, precum şi reacţiile stârnite atât între politicienii locali, cât şi la nivel naţional, unde e considerat un exemplu de urmat pentru toţi şefii de instituţii, dar şi în rândul lefegiilor speriaţi că vor rămâne fără salarii, unii descurcăreţi plănuind deja transferuri salvatoare în alte locuri călduţe, pe la primării comunale.

Cu preaviz

Înainte să treacă la fapte, Bolojan şi-a expus deschis intenţiile marţea trecută, în prima conferinţă de presă susţinută în Parcul Traian, devenind cel dintâi preşedinte al CJ Bihor care a informat public atât despre numărul angajaţilor instituţiei - 174, cât şi despre cheltuielile lunare pentru salarizarea lor - 270.000 euro, echivalentul a peste 1,3 milioane lei.

Pentru că aparatul e supraîncărcat, aşa încât unii angajaţi nu au nici "obiectul muncii", nici chiar locuri prin birouri, iar rezultatele pentru bihoreni nu se văd, Bolojan a anunţat că va face "din mers" două lucruri: va stopa risipa din CJ, reorientând instituţia spre cetăţeni, şi va lansa proiecte pentru dezvoltare.

Joi, când a fost programată prima reuniune de lucru a actualului CJ, reorganizarea a fost primul punct important pe ordinea de zi, ce conţinea 28 de proiecte. Previzibil, adoptarea noii organigrame avea să se facă cu opoziţia UDMR şi PSD, care au condus judeţul în ultimii 4 ani.

Reducerea la 97 de posturi (dintre care 8 blocate pentru persoane cu raportul de serviciu suspendat, cum e cel de jurist rezervat din 2005 senatorului UDMR Cseke Attila, funcţionar public la CJ înainte să facă activ politică), evident că nu avea cum fi pe placul fostei puteri, care şi-a plantat clientela în toate structurile, în aparatul instituţiei, dar şi în cele externalizate şi subordonate.

La tergiversare

Primul care a dat glas nemulţumirii, cerând ca restructurarea să se amâne sub pretextul unor "evaluări" scrupuloase, a fost noul lider al grupului UDMR, Borsi Lorant (foto), el însuşi angajat al CJ până în octombrie, când a demisionat pentru a rămâne consilier.

UDMR-istul l-a chestionat pe Bolojan dacă proiectul de reorganizare are avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (eliminat însă prin Codul Administrativ adoptat anul trecut de guvernarea PSD, susţinută de UDMR) şi a amintit că premierul Ludovic Orban a spus că "apărăm locurile de muncă, nu le desfiinţăm".

Mult mai vehement a fost şeful PSD Bihor, Ioan Mang, fost vicepreşedinte al CJ, care a susţinut că instituţia are mai puţini angajaţi decât CJ Sălaj, dar şi că preconizatele concedieri vor genera procese, instanţele urmând să dea câştig de cauză funcţionarilor disponibilizaţi, cum s-a întâmplat în cazul unor bugetari daţi afară în trecut de la Primăria Oradea.  

Aflat în plină campanie pentru a fi ales deputat pe 6 decembrie, Mang l-a acuzat pe Bolojan că îşi "face imagine că e omul care vine cu barda" şi a prorocit că organigrama va fi "îngălbenită" anul viitor, când vor fi înlocuiţi "liberalii lui Cornel Popa cu liberalii lui Ilie Bolojan".

"Pesedişti (n.r. – în CJ) sunt cel mult 3-4", a susţinut Mang despre cei cărora le-a împărţit sinecuri.

Cu cifrele pe masă

Nici UDMR-istul, nici PSD-istul nu şi-au ales fericit "argumentele", căci Bolojan i-a "ameţit", după cum s-a plâns Mang, cu cifre ce dovedeau că făcuse o evaluare cât se poate de amănunţită, cu concluzii de necontestat.

Afirmând că trebuie apărate locurile de muncă, dar pe ale celor care realmente lucrează, noul şef al CJ a afirmat că are "toată empatia" pentru viitorii disponibilizaţi, dar şi aceştia au vina lor, căci ar fi trebuit "să se gândească ani de zile că va veni o zi când nu se va putea continua aşa".

Apoi a început "bombardamentul": la Serviciul Juridic al CJ sunt 8 angajaţi cu 220 dosare în lucru, pe când la Primăria Oradea sunt 15 jurişti cu 3.000 dosare. La Achiziţii sunt 7 angajaţi, cu doar 6 proceduri în derulare, pe când la Primărie sunt 7 cu 45 proceduri.

Angajaţii CJ de la Urbanism sunt ineficienţi, emiţând o autorizaţie de construcţie la 7 zile (în timp ce ai Primăriei una pe zi), iar despre compartimentul CJ care se ocupă cu fondurile nerambursabile Bolojan a zis că "o devălmăşie mai mare nu s-a putut vedea", existând chiar proiecte fără manager.

Un CJ paralel

În plus, a spus noul preşedinte al CJ, confirmând dezvăluiri făcute şi de BIHOREANUL în ultimii ani, instituţia are numeroase "structuri paralele", cum ar fi Agenţia pentru Managementul Destinaţiei (16 angajaţi) şi Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică (9), ambele făcând "cam acelaşi lucru, adică nu mare lucru".

Bolojan a explicat şi motivul pentru care, aparent, CJ Bihor are mai puţin personal decât CJ Sălaj: fiindcă aici "s-au creat sisteme de tip satelit în jurul CJ", adică s-au inventat instituţii externalizate, "ca să li se piardă urma", dar au fost finanţate tot de CJ, de pildă Direcţia Social Comunitară (6 angajaţi), Fundaţia Euroregiunea Bihor-Hajdu Bihar (9 angajaţi), ADD (12), AMD (16), ADI Ecolect (9), ADI Ecoland (9) etc. 

"Sunt 76 de persoane! Apropo de oamenii unora sau altora: de exemplu Fundaţia Euroregiunea Bihor - Hajdu Bihar este condusă de Bogdan Hossu, poate îl ştiţi (n.r. - PSD), cu un salariu de 9.401 lei pe lună, şi de Peto Dalma Csilla (n.r. - UDMR), cu 7.692 lei. Vă rog să-i întrebaţi cu ce se ocupă?", a zis Bolojan, demonstrând că n-a pornit o vânătoare de vrăjitoare, ci a iniţiat o măsură logică.

Mai urmează

Tot joi, şi tot doar cu voturile consilierilor PNL, a fost desfiinţată şi Direcţia Social-Comunitară Bihor (structură care, la fel ca aşa-zisa Direcţie de Dezvoltare şi Implementare, nu făcea decât să "dreneze" pentru ONG-uri, majoritatea din siajul UDMR, banii publici din bugetul CJ).

De asemenea, au fost puse şi bazele desfiinţării altor două structuri paralele, Fundaţia Euroregiunea Bihor - Hajdu Bihar şi Agenţia de Management al Destinaţiei.

În Consiliul Director al Fundaţiei au fost votaţi preşedintele Ilie Bolojan şi vicepreşedinţii Mircea Mălan şi Călin Gal, iar în Adunarea Generală a Acţionarilor AMD directorul APTOR, Mihai Jurca, ca paşi birocratici premergători pentru ca apoi să poată face formal propunerea de desfiinţare a amândurora.

Banii pentru plata celor 25 de angajaţi urmează să fie folosiţi pentru proiecte de dezvoltare.

Drum în parteneriat

Primul dintre aceste proiecte care a fost aprobat joi de noul CJ vizează realizarea Drumului Expres Oradea-Arad, proiect datând din 2007, dar "uitat" apoi în sertarele Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Concret, în baza OUG 101/2020, care permite preluarea de la CNAIR a unor proiecte de către administraţiile locale, CJ Bihor a aprobat un parteneriat cu Primăria Oradea şi cu CJ şi Primăria Arad, pentru actualizarea, cu 4 milioane euro (bani ce vor fi recuperaţi din fonduri europene), a studiului de fezabilitate, pentru ca anul viitor să scoată la licitaţie (cu CJ Bihor autoritate contractantă) lucrările de proiectare şi execuţie estimate la 1 miliard euro şi finanţate cu fonduri UE prin POIM.

Proiectul a fost votat doar de consilierii PNL şi UDMR, cei ai PSD abţinându-se după ce Mang a perorat că SF-ul ar fi actualizat de anul trecut. După ce şi-a jucat rolul de "Gică contra", şeful PSD a şi anunţat, de altfel, că renunţă la mandatul de consilier judeţean abia dobândit, motivând că "merg la Parlament".

La modul în care şi-a făcut ieşirea din scenă, se pare că nu mulţi îi vor duce dorul, cu excepţia politrucilor pe care i-a oploşit în CJ. Ba, dimpotrivă, cel puţin un PSD-ist se va bucura, supleanta de pe lista acestui partid la locale, Florentina Bara.

Variante de fugă

În ciuda zvonurilor că funcţionarii CJ vor protesta la şedinţă cu pancarte, cum au făcut şi în 2018, când la o rectificare bugetară a existat riscul să nu-şi primească la timp salariile, de data aceasta, cei vizaţi de Bolojan au ales să nu se opună pe faţă.

Asta nu înseamnă, însă, că unii nu vor contesta în justiţie deciziile de concediere, chiar dacă selectarea celor care vor rămâne în instituţie va avea loc prin concurs, iar reorganizarea va fi efectivă abia din 1 decembrie.

De altfel, o parte dintre cei vizaţi au urmărit şedinţa "live" pe Facebook, stând pe holul sălii mari, feţele lor degajând nu doar tristeţe, ci şi furie.

Contribuabilii n-au, însă, a le plânge de milă: BIHOREANUL a aflat că o parte dintre ei şi-au şi găsit deja alternative, începând demersuri pentru aprobarea unor transferuri pe alte locuri călduţe şi gras plătite, la primării de comune conduse în general de edili UDMR şi PSD, dar, culmea, şi de la PNL.

Alţi angajaţi, fiindcă nu cunosc limba română, cea în care se redactează actele administrative, au decis să nici nu se prezinte la concursuri, pentru ca "lucrările" lor să nu devină "obiecte delicte", adică dovada că nu aveau nici cum să lucreze în administraţie.

În fine, o a treia categorie este cea a "resemnaţilor", care chiar dacă vor fi retrogradaţi din şefi de servicii sau de birouri cel mult ca şefi de compartimente sau chiar simpli funcţionari de execuţie, încearcă să intre în graţiile noii conduceri pentru a-şi păstra lefurile, fie şi fără sporurile de conducere de până acum.

Numai să facă faţă ritmului lui Bolojan, cu care - asta e sigur - niciunul nu este obişnuit, aşa că unii poate îşi vor da singuri demisia, neputând ţine pasul. Căci greul abia urmează...


BINE FACE!
"Sperietoarea" Bolojan

Încă de marţi, când noul preşedinte al CJ abia şi-a anunţat intenţia de reducere a personalului, aceasta a fost dur criticată de reprezentanţi ai UDMR, dar nu numai.

A doua zi, un site controlat de acest partid, maszol.ro, a dat de ştire că Bolojan a băgat instituţia în criză, articolul fiind semnat, culmea, de Borsi Balázs, deţinător al unei triple calităţi, de angajat al AMD, dar şi al UDMR Bihor şi de "jurnalist".

În aceeaşi zi, Bolojan a fost acuzat că acţionează "discreţionar" şi este lipsit de "omenie" de către şefa PMP Bihor, Lucia Varga, o veche adversară a liderului PNL Bihor, care în 2016 a scos-o de pe listele organizaţiei judeţene pentru alegerile parlamentare.

Surprinzător, însă, fostul vicepreşedinte al CJ Bihor din partea ALDE, Traian Bodea, a comentat că "Bolojan are dreptate".

"Da, poate a fost făcută (n.r. - reorganizarea) prea în pripă fără o analiză pentru fiecare angajat, dar era de unde curăţa liniştit un număr de persoane. Începeţi şi pe la instituţiile din subordine!", a transmis Bodea, care încă din perioada în care activa în CJ voia reducerea cu 20% a funcţionarilor.

Pe de altă parte, bihorenii, şi nu numai ei, au salutat decizia noului şef al CJ, ştirea publicată pe această temă de portalul BIHOREANULUI având peste 103.000 citiri şi peste 240 de comentarii pe Facebook, aproape toate de aprobare.

"În sfârşit se face ordine", "Dacă aceşti angajaţi nu făceau nimic, nu intră în categoria furt?", "Fără pile şi neamuri!", "Modelul Bolojan trebuie extins în toate instituţiile publice din ţară!", au transmis numeroşi bihoreni.

De altfel, săptămâna trecută şi alţi aleşi liberali din ţară au anunţat că vor face restructurări în instituţii, unul fiind Romeo Dunca, recent ales preşedinte al CJ Caraş Severin, care a promis să scape de 500 de angajaţi ai acestei instituţii şi ai celor subordonate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Buldozerul ?
O sa cred ca vrea sa faca curatenie , cand o sa inceapa sa concedieze PNL-isti . Pana atunci este Vendeta de doi bani , orchestrat de un mitocan !
Postat 04 Noiembrie 2020, 17:07 de Wallner
De fapt, la Primarie, i se spunea "Nebunul"
Foarte bine ca se face curatenie la C.J., era si cazul. Afara cu cei angajati in baza pilelor si relatiilor, care umfla organigramele institutiilor publice ! Desigur, in aceste cazuri nu se regaseste si fosta sotie a birtinezului, angajata ca psiholog la ... Maternitatea Oradea ... pe vremea cand barbatu-sau era primar. Concursul pentru ocuparea postului a fost extrem de riguros, iar in prezent, bebelusii oradeni beneficiaza de psihoterapie efectuata la cel mai inalt nivel. Imi doresc din inima ca, maretele viziuni in restrucure ale birtinezului sa nu afecteze si postul de psiholog la maternitate. Traiasca maretul nostru conducator : corect, cinstit si incoruptibil !
Postat 03 Noiembrie 2020, 03:11 de Silver_Cat
CrisDumi
In următorii 30 de ani, tot aiurea o sa vorbești:::)))
Postat 02 Noiembrie 2020, 18:42 de Sandu2100
Domeniul "restructurărilor" este singurul pe care îl stăpânește !?!
Așa a făcut și în perioada de mandat ca primar ... i-a dat afară pe unii și, după ceva vreme de interimate, a umplut municipalitatea de neica-nimeni, habarniști și chiar "penali". În ultimul deceniu, municipalitatea s-a "îmbogățit" cu 20% personal în plus, taman printr-o așa-zisă "restructurare" ... cu instituții, direcții, structuri redenumite și trecerea subordonării de la primărie la consiliul local ori invers. Rezultatul va fi același, constând din deprofesionalizarea generală și o așa-zisă calificare a altora, pe banii contribuabililor... pentru că se va intra pe post de "bou" și se va ajunge la ce mult "vacă" !?!
Postat 02 Noiembrie 2020, 13:19 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8284 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON