Astă toamnă, după scandalul Bacalaureatului de la Ştei, Inspectoratul Şcolar Bihor era în centrul unuia nou. Un control comandat de ministrul de atunci al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, scosese la iveală că 144 elevi bihoreni au fost mutaţi de comisia judeţeană de admitere în alte licee decât cele în care fuseseră admişi, în mod absolut ilegal.
După ce inspectorul şcolar general Nicolae Avram a plătit cu funcţia, ministrul i-a cerut înlocuitorului acestuia, Alin Novac-Iuhas, o anchetă serioasă şi pedepsirea tuturor vinovaţilor. Şase luni mai târziu, şeful IŞJ se poate lăuda doar cu sancţionarea blândă a doi dintre "birocraţii" comisiei de admitere, secretarii Elisaveta Roşu şi Florin Negruţiu. Ba, Roşu spune că nici măcar nu i s-a precizat pentru ce plăteşte.
Pe lângă lege
Scandalul transferurilor la liceu a izbucnit în august 2015, după ce comisia judeţeană de admitere a mutat 189 elevi în alte şcoli decât cele în care fuseseră admişi prin repartizarea computerizată conform mediilior şi opţiunilor. Metodologia de admitere permite astfel de mutări în "cazuri speciale", adică pentru elevi bolnavi, care au fraţi gemeni în şcoala în care îşi cer transferul sau locuiesc prea departe de liceul în care au fost admişi.
Tot metodologia spune, însă, că nu pot fi mutaţi elevi în clase unde deja sunt 30 de elevi, şi că "se va respecta în toate cazurile criteriul mediei", fără nicio precizare în plus. Comisia care a aprobat transferurile a fost prezidată de inspectorul şcolar general adjunct Kery Hajnal şi compusă din alţi 10 angajaţi ai IŞJ: Elisaveta Roşu, Florin Negruţiu, Florian Mieluţ, Călin Hoţupan, Ioana Codrean, Mircea Boţog, Emilia Ferko, Alexandru Mlinarcsik, Aurica Gog şi Ovidiu Hanga.
Numărul mare al redistribuirilor i-a atras atenţia ministrului Cîmpeanu, care şi-a trimis Corpul de Control la Oradea. Concluzia? În 144 de cazuri din cele 189, regulile au fost încălcate! Cum a greşit comisia de admitere, nici Ministerul, nici Inspectoratul nu au explicat concret niciodată. Mai mult, deşi BIHOREANUL a cerut publicarea raportului de control, nici una din cele două instituţii nu l-a prezentat.
Scăpată cu un "S"
Luni întregi, Alin Novac-Iuhas (foto) n-a mai scos un cuvânt despre scandal, până când BIHOREANUL i-a cerut-o expres, printr-o adresă scrisă. "În urma concluziilor comisiei de cercetare disciplinară, Consiliul de Administraţie al IŞJ Bihor a stabilit pentru doi dintre secretarii Comisiei Judeţene de Admitere 2015 sancţiunea disciplinară de avertisment", a transmis inspectorul general.
Având funcţie de conducere, Kery putea fi cercetată doar de Minister, dar nici acest lucru nu s-a întâmplat. Altfel spus, fără să poată să se atingă de cea care a "binecuvântat" fiecare transfer, IŞJ Bihor a pedepsit, blând, doar "birocraţii" comisiei, cei care de fapt n-au avut drept de decizie.
Totuşi, după cum a aflat BIHOREANUL, pentru activitatea din 2015 adjuncta lui Novac a primit din partea Ministerului doar calificativul "satisfăcător", ceea ce înseamnă că este monitorizată. Pe bune sau de ochii lumii, nu ştie nimeni...
Vinovaţi fără vină?
BIHOREANUL a mai aflat că cei doi secretari sancţionaţi sunt inspectorii Elisaveta Roşu (foto) şi Florin Negruţiu. În timp ce Negruţiu a refuzat să comenteze situaţia, Roşu a declarat vădit că se simte nedreptăţită: "Mi se impută o interpretare eronată a metodologiei. Am cerut lămuriri, dar nu mi-au fost oferite".
Inspectoarea este convinsă că de vină pentru întreg scandalul este metodologia, care nu explică clar dacă criteriul mediei de admitere se referă la ierarhizarea cazurilor speciale sau la clasa care primeşte elevul. "Noi am ierahizat şi soluţionat solicitările după media de admitere. Alt criteriu nu puteam avea, că nu putem noi stabili dacă o afecţiune e mai gravă decât alta", zice Roşu. Faptul că asta a dus la mutarea unor copii cu medii mici în clase unde ultima medie era mai mare este o consecinţă logică: "De aceea sunt cazuri speciale. Dacă un copil cu autism avea medie mare, intra în clasa dorită, nu trebuia să facă solicitare specială".
Inspectoarea susţine că toate aceste argumente le-a prezentat şi şefilor din IŞJ, dar fără folos. Ba chiar arată că, după ani buni lucraţi în Inspectorat, a primit pur şi simplu sancţiunea în plic, acasă. "Nici măcar nu mi s-a spus, colegial, «asta e, trebuie să sancţionăm pe cineva»", zice profesoara. Totuşi, nici n-a contestat sancţiunea în instanţă, pentru că, spune ea, nu vrea să denigreze instituţia în care lucrează. Aşa că ea rămâne cu "cazierul pătat", iar Inspectoratul cu cazul încheiat...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.