URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Februarie 2016, 08:39

I-au scăpat! Şefii Inspectoratului Şcolar nu au sancţionat transferurile ilegale în licee

I-au scăpat! Şefii Inspectoratului Şcolar nu au sancţionat transferurile ilegale în licee NO COMMENT! Deşi a prezidat comisia de admitere şi ar fi cea mai în măsură să dea explicaţii, inspectorul şcolar general adjunct Kery Hajnal (foto) nu vrea să vorbească nici despre neregulile comise, nici despre sancţiunile primite de colegii ei. "Niciun comentariu", a refuzat ea solicitarea BIHOREANULUI
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Astă toamnă, după scandalul Bacalaureatului de la Ştei, Inspectoratul Şcolar Bihor era în centrul unuia nou. Un control comandat de ministrul de atunci al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, scosese la iveală că 144 elevi bihoreni au fost mutaţi de comisia judeţeană de admitere în alte licee decât cele în care fuseseră admişi, în mod absolut ilegal.

După ce inspectorul şcolar general Nicolae Avram a plătit cu funcţia, ministrul i-a cerut înlocuitorului acestuia, Alin Novac-Iuhas, o anchetă serioasă şi pedepsirea tuturor vinovaţilor. Şase luni mai târziu, şeful IŞJ se poate lăuda doar cu sancţionarea blândă a doi dintre "birocraţii" comisiei de admitere, secretarii Elisaveta Roşu şi Florin Negruţiu. Ba, Roşu spune că nici măcar nu i s-a precizat pentru ce plăteşte.

Pe lângă lege

Scandalul transferurilor la liceu a izbucnit în august 2015, după ce comisia judeţeană de admitere a mutat 189 elevi în alte şcoli decât cele în care fuseseră admişi prin repartizarea computerizată conform mediilior şi opţiunilor. Metodologia de admitere permite astfel de mutări în "cazuri speciale", adică pentru elevi bolnavi, care au fraţi gemeni în şcoala în care îşi cer transferul sau locuiesc prea departe de liceul în care au fost admişi.

Tot metodologia spune, însă, că nu pot fi mutaţi elevi în clase unde deja sunt 30 de elevi, şi că "se va respecta în toate cazurile criteriul mediei", fără nicio precizare în plus. Comisia care a aprobat transferurile a fost prezidată de inspectorul şcolar general adjunct Kery Hajnal şi compusă din alţi 10 angajaţi ai IŞJ: Elisaveta Roşu, Florin Negruţiu, Florian Mieluţ, Călin Hoţupan, Ioana Codrean, Mircea Boţog, Emilia Ferko, Alexandru Mlinarcsik, Aurica Gog şi Ovidiu Hanga.

Numărul mare al redistribuirilor i-a atras atenţia ministrului Cîmpeanu, care şi-a trimis Corpul de Control la Oradea. Concluzia? În 144 de cazuri din cele 189, regulile au fost încălcate! Cum a greşit comisia de admitere, nici Ministerul, nici Inspectoratul nu au explicat concret niciodată. Mai mult, deşi BIHOREANUL a cerut publicarea raportului de control, nici una din cele două instituţii nu l-a prezentat.

Scăpată cu un "S"

Urmarea? Ministrul i-a cerut inspectorului-şef să anuleze cele 144 transferuri, să înfiinţeze o comisie de cercetare disciplinară şi să-i tragă la răspundere pe vinovaţi. Cîmpeanu a promis, de asemenea, că va sesiza procurorii pentru abuz în serviciu, ceea ce însă n-a făcut.

Alin Novac-Iuhas, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean BihorLuni întregi, Alin Novac-Iuhas (foto) n-a mai scos un cuvânt despre scandal, până când BIHOREANUL i-a cerut-o expres, printr-o adresă scrisă. "În urma concluziilor comisiei de cercetare disciplinară, Consiliul de Administraţie al IŞJ Bihor a stabilit pentru doi dintre secretarii Comisiei Judeţene de Admitere 2015 sancţiunea disciplinară de avertisment", a transmis inspectorul general.

Având funcţie de conducere, Kery putea fi cercetată doar de Minister, dar nici acest lucru nu s-a întâmplat. Altfel spus, fără să poată să se atingă de cea care a "binecuvântat" fiecare transfer, IŞJ Bihor a pedepsit, blând, doar "birocraţii" comisiei, cei care de fapt n-au avut drept de decizie.

Totuşi, după cum a aflat BIHOREANUL, pentru activitatea din 2015 adjuncta lui Novac a primit din partea Ministerului doar calificativul "satisfăcător", ceea ce înseamnă că este monitorizată. Pe bune sau de ochii lumii, nu ştie nimeni...

Vinovaţi fără vină?

Elisaveta Roşu, inspector Inspectoratul Şcolar Judeţean BihorBIHOREANUL a mai aflat că cei doi secretari sancţionaţi sunt inspectorii Elisaveta Roşu (foto) şi Florin Negruţiu. În timp ce Negruţiu a refuzat să comenteze situaţia, Roşu a declarat vădit că se simte nedreptăţită: "Mi se impută o interpretare eronată a metodologiei. Am cerut lămuriri, dar nu mi-au fost oferite".

Inspectoarea este convinsă că de vină pentru întreg scandalul este metodologia, care nu explică clar dacă criteriul mediei de admitere se referă la ierarhizarea cazurilor speciale sau la clasa care primeşte elevul. "Noi am ierahizat şi soluţionat solicitările după media de admitere. Alt criteriu nu puteam avea, că nu putem noi stabili dacă o afecţiune e mai gravă decât alta", zice Roşu. Faptul că asta a dus la mutarea unor copii cu medii mici în clase unde ultima medie era mai mare este o consecinţă logică: "De aceea sunt cazuri speciale. Dacă un copil cu autism avea medie mare, intra în clasa dorită, nu trebuia să facă solicitare specială".

Inspectoarea susţine că toate aceste argumente le-a prezentat şi şefilor din IŞJ, dar fără folos. Ba chiar arată că, după ani buni lucraţi în Inspectorat, a primit pur şi simplu sancţiunea în plic, acasă. "Nici măcar nu mi s-a spus, colegial, «asta e, trebuie să sancţionăm pe cineva»", zice profesoara. Totuşi, nici n-a contestat sancţiunea în instanţă, pentru că, spune ea, nu vrea să denigreze instituţia în care lucrează. Aşa că ea rămâne cu "cazierul pătat", iar Inspectoratul cu cazul încheiat...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
frustrare
Domnule invatator fara patalama de predare coerenta, literara si literala, sper ca nu formati copii agramati, asa cum va complaceti in a scrie enormitati, fara sustinere; afirmatiile starnesc cel putin hilaritate, in conditiile in care toata lumea stie ce NU s-a facut, in ,,vremea'' multlaudatei si la fel de agramatei, predecesoare de la ...,,proiecte''; cat priveste activitatile, da, se fac, multe si educative iar noi metodistii putem confirma asta, pe real, prin documente! Analfabetismul dvs confunda termenul de denigrare cu cel de sustinere reala, practica, in toate sectoarele activitatilor de prevenire desfasurate de partenerii sociali care au portile deschise, in scoli. Deranjeaza implicarea vizibila si faptul ca lumea confunda meseria cu functia? In cazul de fata, vorbiti despre un profesor care isi iubeste meseria si se prezinta, intocmai. O zi impacata, va doresc!
Postat 24 Februarie 2016, 07:14 de invatatorcustudii
Rusine Proiectelor
Dle general,chiar nu o vedeti si pe duduia DANA de la proiecte devenita Sopota dupa amorezarea cu inspectorasul de sport,cum vorbeste cu colegii ei de prin scoli ,cum sia lovit miseleste...pt functie cica prietena Tigan la care nici nui ajunge nici daca se mai naste de doua ori,cum se pune in poze in primu plan pe fecabook la toate activitatile ,cum a denigrat si activitatea d nei Ioana de la politie in plen..chiar nu luati nici o masura .RUSINE SA VA FIE cu o asemenea inspectoare !!!
Postat 23 Februarie 2016, 19:45 de invatatorul
Mai rau ca la Spitalul 6
O adunatura de prosti la Inspectoratul scolar din Oradea.Nu ne mai mira absolut nimic.Fac ceea ce doresc ei. nu respecta legislatia, numiri in functii doar pe pile si relatii....Nu raspund sesizarilor dispuse.....Ce sa mai zici...nimic.Mucles, ca altfel o iei pe cocoasa.Nu stiu ce cauta adunaturile astea in asemenea functii.Ar trebui schimbati toti inspectorii, in frunte cu Iuhas,pentru ca-si iau salariul degeaba.Si nu numai ei, ci si dela resurse umane si contabilitate.Le ajunge cat or primit fara sa-si faca treaba( mare sau mica):)
Postat 23 Februarie 2016, 09:06 de adevarat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON