URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 01 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
28 Iunie 2024, 14:35

I-au prins! Hoţii care au jefuit magazinul de bijuterii din Era Park Oradea sunt în Arestul Poliţiei Bihor

I-au prins! Hoţii care au jefuit magazinul de bijuterii din Era Park Oradea sunt în Arestul Poliţiei Bihor foto: generic, arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Hoţii care, la începutul lunii iunie, au jefuit un magazin de bijuterii din centrul comercial ERA Park Oradea au fost prinşi şi sunt în Arestul Poliţiei Bihor.

Este vorba despre doi orădeni, Adrian Petru Popa, în vârstă de 50 ani şi Marius Mihail Şiman, 51 ani, care au fost găsiţi în urma unei anchete laborioase ce a scos la iveală faptul că, înainte de lovitura de la Oradea, spărgătorii au dat una şi în municipiul Arad.

Precauţi

În Oradea, după cum a relatat şi BIHOREANULjaful a fost comis în zorii zilei de 5 iunie. Hoţii au intrat în centrul comercial pe o uşă folosită doar pentru aprovizionare şi care duce spre un hol lateral, de acolo în depozitul magazinului Under Armour. Aici au tăiat perete din rigips spre magazinul de bijuterii, de unde au furat tot ce le-a venit la mână.

Prejudiciul este uriaş. Dacă la prima estimare, depăşea 50.000 euro, după inventarul făcut proprietarii firmei au comunicat că paguba se apropie de 80.000 euro, adică aproape 400.000 lei.

Hoţii au fost extrem de precauţi, după cum spun sursele BIHOREANULUI. Au purtat haine de culoare închisă, şi-au acoperit feţele cu cagule şi au evitat camerele de supraveghere din mall. Ca să nu fie surprinşi nici de vreo cameră de supraveghere a oraşului, cei doi au lăsat maşina în parcarea unui ansamblu rezidențial din apropierea Cimitirului Municipal, de unde au parcurs circa 5 kilometri pe jos, folosind căi ocolite, prin șanțuri, prin tuneluri şi chiar prin cimitir, unde au intrat escaladând gardul.

Amprentele i-au dat de gol

În ciuda măsurilor de precauţie, Popa şi Şiman au lăsat urme atât de la locul faptei, cât și din mai multe locuri de pe traseu, care, în final, i-au dat de gol.

Aşa s-a aflat, de pildă că, înainte de spargerea de la Oradea, în noaptea de 14 spre 15 mai, cei doi au mai dat o lovitură în municipiul Arad, jefuind tot un magazin de bijuterii.

Pentru a da de urma bijuteriilor furate, Popa şi Şiman au fost puşi sub supraveghere, iar joi, poliţiştii au descins la patru adrese, din care două în Oneşti, judeţul Bacău, unde stă în prezent Popa, iar două în Oradea.

În Oradea nu au găsit aproape nimic. În Oneşti, în schimb, anchetatorii au ridicat peste 60.000 de lei, articole pirotehnice, bijuterii sustrase din Oradea şi Arad. Totodată, spun sursele BIHOREANULUI, percheziţiile au adus şi alte dovezi, poliţiştii găsind hainele şi încălţămintea folosită de hoţi în timpul spargerii.

În aceeași zi de joi, cei doi au fost ridicaţi pentru audieri şi reţinuţi pentru 24 de ore sub acuza de furt calificat.

Vineri, ei au fost prezentaţi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, iar apoi şi în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Judecătoria Oradea, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 zile. 

Ancheta din caz a fost derulată de poliţiştii Serviciului Investigaţii Criminale Bihor cu sprijinul lucrătorilor Brigăzilor Operaţiuni Speciale Oradea şi Arad, a Unităţii Teritoriale de Analiza Informațiilor Oradea, criminaliştii Serviciilor Criminalistic Bihor şi Bacău, poliţişti de la Serviciile de Investigaţii Criminale din Arad şi Bacău respectiv luptători SAS Bihor și Bacău.

Spargere cu ghinion

Administrator al mai multor firme falimentare cu profil de alimentaţie publică (baruri şi restaurante), Marius Mihail Şiman este la prima ispravă penală.

În schimb, Adrian Petru Popa e spărgător cu „experienţă”. În 2018, el a fost condamnat în Germania la 1 an şi 4 luni de închisoare pentru furt, iar în 2021 a scăpat de un proces similar pornit şi la Oradea după ce a jefuit un magazin de bijuterii din magazinul Crişul.

Spargerea a fost comisă în 2015. Bărbatul a intrat în incinta complexului comercial forţând uşa de acces laterală cu un levier. Apoi a urcat la etajul I, unde, cu un baros, a spart geamul unei vitrine şi a intrat în magazin, furând de pe polițele rafturilor mai multe bijuterii din aur, pe care ulterior le-a băgat într-o geantă de voiaj.

Potrivit documentelor din dosarul cazului, consultate de BIHOREANUL, hoţul a fost surprins la ieşirea din clădire de pompierul de serviciu şi a vrut să fugă, moment în care fundul genții în care erau bijuteriile furate s-a rupt și acestea au căzut pe trotuar. „Fără să ţină cont de prezența pompierului de serviciu, inculpatul a reușit să ia o bună parte din grămada de bijuterii împrăștiate pe jos, pe care le-a pus în partea de geantă rămasă, după care a luat-o la fugă, abandonând partea din geanta ruptă și o parte din bijuteriile sustrase pe trotuar”.

Scăpat prin împăcare

După „lovitură”, Popa a şi plecat din ţară. A fost cercetat şi trimis în judecată abia în 2021, în lipsă. Ulterior, când s-a aflat că era încarcerat într-un penitenciar din Milano, judecătorii orădeni au dispus audierea lui prin ordin european de anchetă. Degeaba, căci hoţul a uzat de dreptul la tăcere.

În final, nu a mai fost condamnat. Avocatul său a depus la dosarul cauzei o declaraţie autentificată a proprietarului magazinului prin care acesta arăta că nu mai avea „pretenții civile, penale sau de orice altă natură, prezente și viitoare față de inculpat, deoarece s-au împăcat în vederea încetării procesului penal”. Ca atare, instanţa a dispus încetarea procesului, obligând firma păgubită la plata sumei de 500 lei, iar pe Popa la achitarea a 3.500 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

UPDATE: Rămân în arest

Judecătoria Oradea a admis, vineri după-amiaza, propunerile de arestere preventivă formulate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea pe numele lui Adrian Petru Popa şi Marius Mihail Şiman, şi a dispus ca măsura să fie luată pentru câte 30 zile.

Potrivit portalului instanţei, în timpul dezbaterilor, apărătorii celor doi au solicitat judecătorului de drepturi şi libertăţi să-i plaseze pe aceştia în arest la domiciliu sau sub control judiciar, cerere care a fost respinsă. Verdictul dat de Judecătoria Oradea mai poate fi contestat la Tribunalul Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Hai postacii
Unde sunteci lătrăii vesnici sa ne spuneti ca Bolojan e de vina si aici ca a fost pe mana cu ei . Hai propaganda bagati mare
Postat 29 Iunie 2024, 00:02 de Mare_blue17
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6489 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON