URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 APRILIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cât de mult suntem noi iubiți de autoritățile centrale, Bihorul ar putea liniștit să-și declare autonomia. Avem în lucru o autostradă care nu se mai termină, iar ministrul Transporturilor își permite să nu dea ordin de începere a lucrărilor la un tronson, numai pentru că are niște polițe de plătit unui constructor. Despre linia ferată Oradea - Cluj, și implicit spre București, ce să mai zicem? Specialiștii au arătat că gradul de realizare a investiției de 2 miliarde de euro este ceva mai mare decât o alcoolemie de Vaslui.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea arată bine, nu doar în comparație cu alte surate românești, ci și cu orașe de talia ei din Vest. În multe locuri chiar superb, binemeritându-și magnetismul din clipurile turistice și „nielcoșagul” cu care unii localnici o laudă pe rețelele sociale. Baiu-i purtarea altora dintre cei care o locuiesc.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota la alegerile prezidențiale din luna mai? (Candidații sunt enumerați în ordinea de pe buletinele de vot)












De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută arătam că nu există nicio reglementare legală privind modul în care pot fi gestionate parcările private în România. Pornind probabil de la această realitate, în data de 31 martie a.c. a fost înregistrată la Senatul României o propunere legislativă semnată de mai mulți senatori și deputați prin care se urmărește definirea și reglementarea parcărilor private. Cum anume?
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Aprilie 2025, 15:06

Horia-Roman Patapievici va susține o conferință despre cunoaștere și identitate la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Horia-Roman Patapievici va susține conferința „Ce am crezut că știam și nu știam și am aflat în cele din urmă”, despre legătura dintre cunoaștere și identitate, despre cum cunoașterea - despre sine, despre lume și despre ceilalți – modelează identitatea.

Evenimentul va avea loc în cadrul Colocviilor Muzeului Țării Crișurilor, marți, 29 aprilie, ora 17, în sala de conferințe a complexului de pe strada Armatei Române.

Conferința este organizată de Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Universitatea din Oradea și Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării.

„Personalitate marcantă a culturii române, Horia-Roman Patapievici este fizician, eseist, filosof și publicist. A absolvit Facultatea de Fizică a Universității din București în 1981 și a activat ca cercetător științific și asistent universitar înainte de a se dedica istoriei ideilor și scrisului. A fost membru al Colegiului CNSAS (2000–2005) și președinte al Institutului Cultural Român (2005–2012), perioadă în care a promovat cultura română la nivel internațional. Este autorul mai multor volume de eseuri (Cerul văzut prin lentilă, Zbor în bătaia săgeţii, Omul recent, Ochii Beatricei, Discernământul modernităţii, Despre idei şi blocaje, Ultimul Culianu) și a fost director al revistei „Idei în Dialog” între 2004 și 2009” , au sintetizat organizatorii activitatea invitatului.

În prezent, Horia-Roman Patapievici este președintele grupului Artmark, susține conferințe pe teme culturale și filosofice, participă la diverse emisiuni culturale precum „Profesioniștii”, în care discută despre idei și valori ce modelează societatea contemporană.

Evenimentul va fi moderat de Gabriel Moisa, manager al Muzeului Țării Crișurilor Oradea.

Cei care vor să ia parte la conferință o vor putea face pe baza unui bilet în valoare de 50 lei, care se va achiziționa de la casieria muzeului, începând din 23 aprilie, între orele 10-18. Prețul biletului include vizitarea expozițiilor Muzeului Țării Crișurilor, până la finalul anului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3291 RON
  • 1 EUR = 4.9774 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON