Salonta, un orăşel cu 20.000 de locuitori, s-a transformat pentru a doua oară în platou de filmare datorită unui renumit "fiu al locului", regizorul şi scenaristul Marian Crişan, mereu inspirat de salontani şi viaţa lor, despre care crede cu tărie că merită pusă pe marile ecrane.
De data aceasta, premiatul regizor a imaginat o poveste despre un politician moldovean care ajunge în Salonta, unde vrea să-i cucerească pe localnicii ardeleni şi să-i convingă să-l voteze la europarlamentare. BIHOREANUL a avut acces pe platourile de filmare al celui mai nou proiect marca Marian Crişan...
Debut de Oscar
Născut şi crescut în Salonta, Marian Crişan, acum în vârstă de 42 de ani, a fost de mic fascinat de filme, aşa că, mai târziu, a ales să studieze la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, unde s-a şi stabilit. După ce a semnat scurtmetraje apreciate şi videoclipuri pentru artişti în vogă, salontanul a avut primul succes de răsunet în 2008, când filmul "Megatron" - care prezintă povestea unui copil dintr-un sat de lângă Bucureşti, dus de mama sa să-şi serbeze ziua la McDonalds - a fost distins cu prestigiosul "Palme d’Or" pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de Film de la Cannes (foto).
Doi ani mai târziu, regizorul a turnat primul său lungmetraj chiar în oraşul natal, Salonta, după un scenariu propriu. Inspirat dintr-o ştire despre emigranţi găsiţi în canalele de irigaţie la frontiera cu Ungaria, el a imaginat povestea lui Nelu, "bodyguard" la un supermarket din Salonta, care încearcă să-l ajute pe un turc să ajungă ilegal la familia sa din Germania. În 2011, filmul "Morgen" (n.r. - mâine, în germană), plin cu imagini, situaţii şi replici pur ardeleneşti, a fost selectat drept propunerea României la premiile Oscar pentru "cel mai bun film străin".
"Kennedy" la Salonta
De curând, regizorul s-a întors acasă pentru un nou film. Este vorba de producţia "Berliner", o satiră despre un politician de rang înalt de la Bucureşti, acuzat de corupţie, care vine în Salonta în timpul unei campanii electorale tensionate şi încearcă să intre sub pielea localnicilor pentru a fi ales europarlamentar, lucru ce i-ar asigura imunitate.
Sursa de inspiraţie pentru titlul peliculei a fost celebra frază "Ich bin ein Berliner", în traducere "Sunt berlinez", rostită de preşedintele american John F. Kennedy într-un discurs anti-comunist ţinut în 1963 în Berlinul de Vest şi menită să sublinieze sprijinul Statelor Unite faţă de Germania democratică.
Silvestru Mocanu - căci aşa îl cheamă pe personajul principal - încearcă şi el să spună că este "berliner" sau, în cazul acesta, salontan. Politicianul originar din zona Moldovei leagă o prietenie neaşteptată cu un ardelean get beget, tractoristul Viorel Gherman.
"Ca în Morgen, venim într-o zonă specială pentru mine, la Salonta, şi povestim despre o întâlnire dintre două personaje din două lumi total diferite, un om al locului, un salontan, şi un străin, un politician de la Bucureşti care ajunge din întâmplare în oraş. E un film care abordează multe teme, dar în special e vorba de prietenie, umanitate şi cum îţi ajuţi aproapele", a povestit Marian Crişan BIHOREANULUI, într-o pauză de filmări.
Politica în provincie
Regizorul salontan spune că nu vrea să arate pe nimeni cu degetul şi nu vrea să portretizeze vreun personaj anume de pe scena politică românească. "Nu vorbim despre vreun partid anume sau vreo persoană şi nu suntem inspiraţi de vreun caz. Nu e un film politic, e o satiră, o comedie chiar", spune Marian Crişan, care a semnat şi scenariul filmului, ajutat fiind de ieşeanul Gabriel Andronache.
Autorul a fost inspirat, totuşi, chiar de locul natal în scrierea scenariului, observând felul în care se "simţeau" campaniile electorale în Salonta. Şi a conchis că povestea merită spusă: "Totul a început de la faptul că mi s-a părut comic să vezi cum se dezvoltă o campanie electorală în provincie, la nivel micro, cum se reflectă ea în viaţa omului de rând, nu la televizor, într-un orăşel, unde politica nu arde aşa ca la Bucureşti"...
Oaspeţi de marcă
Rolul lui Mocanu este interpretat de Ion Sapdaru, actor născut în Republica Moldova şi cunoscut pentru rolurile sale din filmele "A fost sau n-a fost?" (2006) şi "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" (2008), peliculă premiată cu Palme d’Or la Cannes. În rolul salontanului Viorel, cinefilii îl vor vedea pe actorul clujean Ovidiu Crişan, care a mai jucat în pelicule precum "Despre oameni şi melci" (2012) şi "Dimineaţa care nu se va sfârşi" (2016).
La fel ca în "Morgen", în "Berliner" au primit roluri şi actorii Teatrului Regina Maria din Oradea, aşadar în film vor fi văzuţi Petre Ghimbăşan, George Voinese, Ion Ruscuţ, Răzvan Vicoveanu şi George Dometi. Pe marile ecrane vor ajunge şi mai mulţi salontani de rând, care s-au înscris pentru a face figuraţie în cea mai nouă producţie a fostului lor concitadin şi vor face filmul şi mai autentic.
Din echipa de producţie fac parte şi alte nume cunoscute în lumea cinematografiei, cum ar fi Oleg Mutu, care a fost director de imagine pentru multe filme apreciate, inclusiv "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", în timp ce de scenografie se ocupă Simona Pădureţu, care are şi ea producţii importante în CV: "Periferic" (2010), "Orizont" (2015) şi "Bacalaureat" (2016).
Orăşel de film
Filmările pentru "Berliner", realizat de casa de producţie Rova a lui Marian Crişan, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al unor companii şi localnici din Salonta, durează 24 de zile. Localnicii ştiu deja că oraşul lor e platou de film şi au auzit "Atenţie! Motor! Acţiune!" în mai multe zone unde numeroasa echipă de producţie şi-a instalat "studioul", cum ar fi centrul Salontei, Liceul Agricol, o frizerie, o cofetărie, dar şi în casele şi curţile unor salontani. Aşadar, pelicula va fi cât se poate de autentică!
Filmmakerii au avut sprijinul Primăriei Salonta, care a închis străzi pentru ca echipa lui Marian Crişan să poată filma fără probleme, dar a şi dat anunţuri de casting pentru figuranţii din film. Până la urmă, fiul oraşului promovează oamenii locului, cu tot cu graiul lor neaoş, nu doar în România, ci şi în lume. "Am vrut să mă întorc la Salonta pentru că vreau să povestesc în continuare despre oamenii din zona mea. Cred că aş putea povesti doar despre ei, am multe idei pe care aş vrea să le dezvolt. Sunt personaje de care sunt ataşat, pe care le înţeleg mai bine şi scriu mai uşor despre ele", spune regizorul.
"Berliner" va fi lansat cândva în 2019 şi va avea, cum s-a întâmplat şi cu celelalte pelicule ale lui Marian Crişan, premiere de gală la Oradea şi în Salonta, deşi orăşelul nici măcar nu mai are un cinematograf. Este, în schimb, subiect de filme faine...
REGIZOR ACASĂ
Premiat în lume
Producţiile lui Marian Crişan au fost apreciate în mai toată lumea. Cu "Morgen" (foto) a obţinut patru premii la Festivalul din Locarno, Elveţia, inclusiv Premiul Special al Juriului, "Leopardul de argint", pelicula fiind proiectată - datorită propunerii ei la Oscar - şi în New York, Los Angeles şi Palm Springs. În 2012, salontanul a lansat cel de-al doilea lungmetraj al său, "Rocker", filmat chiar la Oradea, despre relaţia dintre un tată şi fiul său dependent de droguri, care a avut premiera internaţională la Festivalul de Film de a San Sebastian (Spania). Cea mai recentă producţie a lui a fost thrillerul "Orizont", o adaptare liberă după nuvela "Moara cu noroc" şi plasată în zilele noastre, nominalizată pentru mai multe premii în România şi în Estonia.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.