URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 August 2021, 11:33

Harta proiectelor: Cum stă Bihorul în clasamentul naţional al investiţiilor şi care e suma totală a proiectelor în derulare din judeţ

Harta proiectelor: Cum stă Bihorul în clasamentul naţional al investiţiilor şi care e suma totală a proiectelor în derulare din judeţ foto: Recorder.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În judeţul Bihor, autorităţile au în derulare investiţii totale în valoare de 4,1 miliarde de lei, mai puţin valoroase decât în Cluj (7,8 miliarde), Constanţa (7,4 miliarde), Suceava (4,3 miliarde), Bistriţa Năsăud (4,6 miliarde) sau Dolj (5,2 miliarde), după cum arată o hartă interactivă realizată de jurnaliştii Recorder.

Din suma totală a investiţiilor publice în derulare în Bihor, 4.151.415.200 lei, ponderea cea mai mare (1.840.876.590 lei) o reprezintă proiectele finanţate din fonduri naţionale, în timp ce cele din fonduri europene însumează 1.477.318.424 lei.

Din fonduri locale, judeţul are proiecte în valoare totală de 268 milioane, iar din fonduri mixte de 564 milioane lei.

Domeniile în care se investeşte cel mai mult în Bihor sunt infrastructura rutieră (proiecte de 1,2 miliarde lei), apă şi canal (proiecte de 950 milioane lei) şi şcoli şi grădiniţe (328 milioane lei).

În clasamentul judeţean al localităţilor în care se investeşte cel mai mult, deloc surprinzător, Oradea conduce cu proiecte în valoare totală de 1,4 miliarde lei. Topul e continuat de oraşul Beiuş (120 milioane) şi comuna Bulz (98 milioane).

Jurnaliştii de la Recorder menţionează că datele folosite pentru harta interactivă au fost valabile la data de 1 aprilie 2021, fiind comunicate de mai multe ministere, de Compania Naţională de Investiţii, de consiliile judeţene şi de primăriile municipiilor reşedinţă de judeţ.

„Întrucât scopul acestui proiect editorial este acela de a oferi fiecărui cetățean informații despre investițiile din localitatea și din județul său, nu am inclus în centralizarea noastră proiecte de investiții cu impact național sau regional, cum sunt de exemplu autostrăzile sau lucrările de infrastructură energetică. De asemenea, centralizarea noastră nu include niciun proiect din PNRR, deoarece în acest program nu au fost aprobate deocamdată finanțările unor proiecte punctuale”, au explicat jurnaliştii.

Pe harta interactivă, oricine poate vedea proiectele în derulare în orice UAT din ţară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
KP
Tot prostii vorbesti de genul PSD, Sosoaca , hAUR, LASCA, intelege ca atat iti piate capul, tu ca si ei nu poti mai mult, degeaba o dai pe susta
Postat 01 August 2021, 20:52 de Sandu2100
Sanda, proasta satului.
E vorba de domeniul construcțiilor (lucrărilor publice), nicidecum de cel al capitalizării cu mijloace fixe. Se vede că te-ai chinuit tare mult ca să intervi pe subiect, dacă ai fost în stare să cauți vreun vecin care să-ți împrumute DEX-ul lui. Mai cere-l odată și citește pe domeniul în cauză, nu bâjbâi în necunoscut dacă nu ești "pe meserie". Confunzi subiectul (investiție) cu verbul (a investi). *
Postat 01 August 2021, 20:07 de KP
KP
INVESTÍȚIE, investiții, s. f. 1. Plasare de capitaluri în întreprinderi industriale, agricole, comerciale etc., cu scopul obținerii de profituri; (concr.) capitalul plasat. 2. Alocare (de către stat) a unei sume și a altor mijloace materiale pentru crearea de noi fonduri fixe, pentru lărgirea, reutilarea și modernizarea celor existente; (concr.) suma alocată, fondurile alocate. Tot prost mori , dar in incercarea dea fi mai destept consulta DEX-ul, ca numa prostii vorbesti
Postat 01 August 2021, 14:09 de Sandu2100
Repede apar contralaii
Silicone, KP , nimic nu aveti in cap, capul vostru e mai gol dect al PSD, AUR, SOSOACA, LASCA
Postat 01 August 2021, 13:05 de Sandu2100
Harta arătată de Bihoreanul indică nivelul reparațiilor curente, nu a celor încadrate la reparații capitale și investiții.
La Lucrări Noi (investiții) stăm pe locul 22, adică pe la mijlocul clasamentului, la același nivel cu Vaslui care are o populație de 2/3 din cât are Bihorul. Ceva mai bine se stă la Reparații Curente, unde Bihorul e pe locul 11, urmare finalizării unor lucrări începute efectiv în 2019. Ca de obicei, orice finanțare este încadrată, mai nou, la nivel mediatic ca fiind Investiție. Or, asta-i marea confuzie din capul liberalilor bihoreni. Investiție înseamnă o lucrare nouă, care nu a mai fost înainte. Ține de noutate. Celelalte lucrări sunt de Reparații Capitale și Reparații Curente. Refacerea structurii afectate a unui podeț, spre exemplu, se încadrează la "reparații capitale", iar reasfaltarea unei străzi la "reparații curente". Nu sunt investiții. Un drum nou, cum e cel va scurta traseul Nojorid-Sânmartin, intră la categoria investiție. Dar astfel de lucrări sunt, de regulă, pe hârtia care suportă orice. Așa că, nu mai bateți câmpii după mintea "fițuicilor de partid", care nici termenii corecți nu-i au în vocabular.
Postat 01 August 2021, 12:55 de KP
Pretextul investitiilor ....
Cea mai reusita investitie din Bihor este Dealul Ciuperca :))) Urmeaza Piata Unirii cu miile crapaturi si placi desprinse, drumurile neasfaltate sau pline de gropi, arterele blocate si neiluminate, drumurile inundate dupa ploi, spitale in paragina, stadioane fara echipe, gara neelectrificata, exproprieri, concedieri sau salarii minime. Cel mai dezvoltat oras si judet !!
Postat 01 August 2021, 12:10 de Silver_Cat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON