URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Mai 2021, 17:28

Harta Deplastificat: Locurile din Oradea unde primeşti gratuit apă potabilă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Iniţiativă inedită a unor tineri ecologişti din Oradea: au creat Harta Deplastificat, o aplicaţie în care oricine poate găsi cişmelele şi localurile din oraş unde pot avea acces gratuit la apă potabilă.

Scopul tinerilor este să-i convingă pe orădeni să nu mai cumpere apă în flacoane de plastic. „În fiecare lună, orădenii aruncă o cantitate de PET-uri de plastic echivalentă cu dimensiunea Palatului Vulturul Negru. Pentru a reduce această problemă, Deplastificat motivează comunitatea locală să folosească recipiente de apă reutilizabile, punându-le la dispoziție o hartă cu toate locurile din oraș unde pot avea acces gratuit la apă potabilă. Astfel se evită cumpărarea unei sticle din plastic care poluează”, se arată într-un comunicat lansat de iniţiatorii proiectului Deplastificat.

Misiunii Deplastificat s-au alăturat 17 localuri restaurante și cafenele din Oradea, care au fost de acord să ofere apă atât clienților, dar şi celor care nu cumpără nimic.

Deplastificat

Harta este uşor de folosit: doritorii trebuie să intre pe site-ul deplastificat.ro şi să identifice cea mai apropiată sursă de apă disponibilă. „Tot ce trebuie să facă este să aibă un recipient de apă reutilizabil (thermos, sticlă din inox, orice recipient care nu este de unică folosință) și să se îndrepte către locația respectivă, unde vor putea să își reumple recipientul”, se mai arată în comunicat.

Pentru a promova harta digitală, pe 23 mai, iniţiatorii vor găzdui un eveniment în Parcul Libertăţii. Atunci, va avea loc un concurs în cadrul căruia doritorii vor putea câştiga recipiente pentru apă, dacă vor răspunde corect la întrebări despre poluarea cu plastic. De asemenea, în parc, între orele 11 şi 18, se vor desfășura ateliere de creație pentru copii.

Deplastificat este finanțat de Fundația Comunitară Oradea, prin programul Bursa Talentelor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
buna initiativa
foarte buna ideea, felicitari! Dar cand vine vorba de incurajat pentru recipiente "speciale" din inox care se toarna la 3000`C si care de multe ori sunt cumparate dar nefolosite sau folosite de 2 ori pe an, sunt de parere ca si sticla aia de plastic e refolosibila, si cu fiecare reumplere salvezi o alta sticla necumparata.
Postat 10 Mai 2021, 17:41 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON